E. Siliņas valdībai ir grūtāk mazināt korupciju, ja valdībā strādā apvienība, kurā vienu no partijām vada par smagākajiem korupcijas noziegumiem Latvijā apsūdzētais un jau divās instancēs par vainīgu atzītais Aivars Lembergs Aktualitātes
30.01.2024

E. Siliņas valdībai ir grūtāk mazināt korupciju, ja valdībā strādā apvienība, kurā vienu no partijām vada par smagākajiem korupcijas noziegumiem Latvijā apsūdzētais un jau divās instancēs par vainīgu atzītais Aivars Lembergs

Starptautiskajā Korupcijas uztveres indeksā par 2023. gadu Latvijai ir neliels uzlabojums un pirmo reizi sasniegti 60 punkti no 100.

Esam arvien tālāk no korupcijas kā sistēmas, tuvāk spējai to apkarot. Tomēr esam zem vidējā Eiropas Savienībā un sliktāk nekā kaimiņos – Lietuvā un Igaunijā. Latvijas progress korupcijas stāvokļa uzlabošanā pēdējos gadus bijis niecīgs un drīzāk ir vērojama staganācija.

Es joprojām ticu, ka varam un spējam korupciju apkarot un mainīt sabiedrības uzskatus, ka tā ir neizbēgama sastāvdaļa, jo lielā bildē – 25 gados, kopš Latvijai ir šis indekss, ir liels pozitīvs kāpums. Ne visur pasauē un Eiropā tā ir noticis. Šie 25 gadi sakrīt arī ar DELNA – Sabiedrība par atklātību darbības laiku, kur man pirmos padmsit gadus bija iespēja darboties vadošā lomā, un mums izdevās sasniegt progresu.

Inese Voika, Kustības “Par!” līdzpriekšsēdētāja

Latvijā ir priekšnoteikumi, lai situācija uzlabotos –  ir KNAB, ir profesionāla pilsoniskā sabiedrība, mediji, kas nebaidās ziņot par korupcijas gadījumiem. No KNAB gaidām būtisku uzlabojumu novēršanas jomā, tāpēc Evikas Siliņas valdības darba plānā iekļautais KNAB darba izvērtējums būs ļoti svarīgs. Paldies Delna un Providus, kas par to nenogurstoši iestājās, lai šāds valdības darba kārtības plāns būtu!

Latvijā nenovērtēta ir ir politiķu komunikācija par korupcijas nepieņemamību valsts pārvaldē, tomēr tāda ir ļoti svarīga. Komunikācija, kas, saprotams, saskanētu ar darbiem –  amatpersonu atlase, ES fondu sadale, iepirkumi ministrijās un pašvaldībās.

Tomēr izvairīšanās runāt par korupciju ir pirmais signāls, ka kaut kas nav tā.  Līderība ir ļoti svarīga. Ja valdība netic, ka bez korupcijas nevar, tad arī daudz nevarēs panākt, un no tā arī smeļas un ietekmējas sabiedrība kopumā.

Saprotu, ka E. Siliņas valdībai tas nav viegli, jo koalīcijā ir apvienība, kurā vienu partiju vada par smagākajiem korupcijas noziegumiem Latvijā apsūdzētā un jau divās instancēs par vainīgu atzītā amatpersona – Aivas Lembergs.

Tieši politisko korupcijas risku izvērtējums jau gadiem tur Latvijas indeksu zemu. Ja Latvijas kopējais indeks ir 60, tad International Country Risk Guide dod tikai 43 punktus (korupcijas indeksu veido vairāku avotu izvērtējums par valsti konkrētos korupcijas jautājumos. Latvijai tādi ir 9 avoti.)

Indeksa rezultātu izpēte arī rāda, ka tas, ka augstas amatpersonas, ieskaitot Aivaru Lembergu, ir atzīta par vainīgu tiesā, iespējams, atstājis pozitīvu iespaidu uz situācijas uzlabošanos. Tiesīsargājošo iestāžu un tiesu darbam ir neatsverama loma korupcijas izskaušanā. Tam nav aizvietojuma. Un tur ir redzami uzlabojumi.

Detalizētāka padziļināto rezutātu analīze Delna mājas lapā!

Pieraksties jaunumiem!

Ja vēlies vari ierakstīt arī telefona numuru!

Back to top