Pasaules pretvēža diena 2022 Fakti
04.02.2022

Pasaules pretvēža diena 2022

Vēzis ir otrs lielākais slepkava Latvijā aiz asinsvadu saslimšanām. Tāpēc būtiski, ka Daniels Pavļuts, Kustības “Par!” vadītājs un veselības ministrs, ir panācis 30 miljonu eiro finansējumu onkoloģijas jomai.

Latvijā ir daudzi iedzīvotāji, kuri nevar atļauties ārstēšanas izmaksas un valstij ir jānāk pretī. Šie 30 miljoni nebūt nesedz visas pacientu vajadzības, tomēr ir solis uz priekšu:

1) Sākot ar šo gadu sievietēm pēc ļaundabīga audzēja operācijas tiek apmaksāta krūšu implantu ievietošana ar krūšu rekonstrukciju.

2) Onkoloģijas pacientiem būs pieejami pakalpojumi ārpus rindas – “dzeltenais koridors” ļauj pacientiem ar ļaundabīgo audzēju recidīviem jeb slimības atkārtošanos pēc izveseļošanās vai izveseļošanās laikā saņemt ārpus rindas ārstu konsultācijas, diagnostiskos izmeklējumus u.c. valsts apmaksātus pakalpojumus.

3) No 2022. gada pacienti ar ļaundabīgo audzēju diagnozēm varēs ārpus rindas saņemt tādus prioritārus pakalpojumus kā kā ultrasonogrāfija, endoskopija, magnētiskā rezonanse, rehabilitācija, dermatoveneroloģija, traumatoloģija, hematoloģija, ortopēdija, rokas un rekonstruktīvā mikroķirurģija un plastiskā ķirurģija.

4) 30 milj. eiro finansējuma ietvaros pacienti varēs arī saņemt valsts apmaksātas inovatīvas zāles.

5) Vēl papildu gandrīz 20 miljoni eiro pieejami pacientiem vajadzīgajām ārstēšanas iekārtām un ilgi gaidītajam vēža reģistram.

Kustība “Par!” valdībā stingri iestājas par to, lai veselības aprūpe, tai skaitā rūpes par onkoloģijas pacientiem, būtu Latvijas prioritāte. Pieejama veselības aprūpe visiem Latvijas iedzīvotājiem ir jebkuras sociāli atbildīgas valsts galvenā prioritāte, jo bez veselības dzīve ir smaga.

Vēl ļoti būtiski uzsvērt, ka par vēzi, savu veselības stāvokli un aizdomām ir svarīgi runāt ar kvalificētu veselības speciālistu, kuram Tu uzticies. Nebaidies paust bažas un veikt pārbaudes. Ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu Tu vari saņemt valsts apmaksātas pārbaudes.

Uzdrošinies parūpēties par sevi!

Daniels Pavļuts Es ticu, ka Latvija var kļūt par vienu no izcilākajām mazajām valstīm pasaulē – gudru, modernu un taisnīgu. Vairāk »

Back to top