Ilmārs Dūrītis: Nozīmīgs solis nelaulātu pāru tiesiskajai aizsardzībai Aktualitātes, Fakti
20.01.2022

Ilmārs Dūrītis: Nozīmīgs solis nelaulātu pāru tiesiskajai aizsardzībai

Šodien ir vēsturiska diena – Saeima vienbalsīgi atbalstīja Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma grozījumus, kas faktiskajam partnerim nosaka tādas pat tiesības, kā laulātajam!

Turpmāk Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi pēc atgriešanās no dalības starptautiskās misijās varēs saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus kopā ar ģimeni – laulāto un bērniem, vai faktisko dzīves partneri, ar kuru ir kopīgi bērni vai mājsaimniecība.

Mēs esam par visu ģimeņu tiesībām un aizsardzību!  #Dzivesbiedri

“Šie likuma grozījumi ir būtiska robežšķirtne, jo tie respektē un aizsargā dažādas ģimenes un to vajadzības. Pasaule mainās, un likumdošanai jāmainās līdz. Paldies Aizsardzības ministrijai un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātiem, kas atbalstīja šo likumprojektu – tas ir ne vien būtisks ieguldījums mūsu karavīru un zemessargu labklājībā, bet arī vēsturisks solis pretim tālākai nelaulātu pāru tiesiskajai aizsardzībai!” uzsver Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas darba grupas “Par ārpus laulības savienībā dzīvojošo pāru sociālās aizsardzības mehānisma izstrādi” vadītājs Ilmārs Dūrītis.

Sociālo rehabilitāciju varēs veikt kopā ar faktisko partneri

Konteksts: Saeima ceturtdien, 20. janvārī, trešajā – galīgajā – lasījumā pieņēma grozījumus, kas paredz iespēju karavīriem un zemessargiem, kuri atgriezušies no starptautiskajām operācijām, saņemt sociālo rehabilitāciju kopā ar viņu ģimenēm – laulāto vai partneri un nepilngadīgajiem bērniem.

Sociālās rehabilitācijas mērķis ir karavīru vai zemessargu iekļaušanās sabiedrībā pēc atgriešanās no starptautiskās operācijas, norādīts likumprojekta anotācijā. Sociālā rehabilitācija ilgst desmit dienas, un karavīru uz to nosūta trīs mēnešu laikā pēc atgriešanās no misijas. Šo desmit dienu laikā karavīram līdz šim nebija iespēja būt kopā ar savu ģimeni.

83% karavīru uzskata, ka sociālā rehabilitācija jāveic kopā ar ģimeni

Paredzēts, ka Sociālās integrācijas valsts aģentūra sniegs sociālās rehabilitācijas pakalpojumus Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un zemessargiem, kuri atgriezušies no starptautiskajām operācijām, dalības NATO vai Eiropas Savienības ātrās reaģēšanas jūras spēku komponentēs, kopā ar viņu laulātajiem un bērniem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu vai nav pabeiguši vidējās izglītības iestādi. Rehabilitāciju varēs saņemt arī karavīru un zemessargu faktiskie partneri, ar kuriem viņiem ir kopīgi bērni vai mājsaimniecība.

Grozījumu autori Aizsardzības ministrijā atsaucas uz aptauju, kurā secināts, ka 83 procenti karavīru uzskata, ka sociālā rehabilitācija pēc atgriešanās no starptautiskās operācijas ir nepieciešama kopā ar ģimenes locekļiem.

Kārtību, kādā karavīri un zemessargi kopā ar ģimeni saņems sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, noteiks Ministru kabinets, paredz likums.

Avots: Saeimas Preses dienests

Ilmārs Dūrītis Tiesiskais nihilisms, korupcija, birokrātija, netaisnīgums, privātu interešu lobēšana, meli, neiecietība ir parādības, kas atzeļ Latvijā. Tās apdraud Latvijas neatkarību, katra Latvijas iedzīvotāja izaugsmi un iespējas. Nevēlos samierināties ar to! Vairāk »

Back to top