Mārtiņš Šteins: Svarīgi saglabāt cilvēcību – spēju, ieņemot augstu amatu, palikt pie zemes un redzēt realitāti Viedokļi
27.11.2021

Mārtiņš Šteins: Svarīgi saglabāt cilvēcību – spēju, ieņemot augstu amatu, palikt pie zemes un redzēt realitāti

Šajā nedēļā Kustības “Par!” valdes locekļu ekspresinterviju sērijas ietvaros sarunājamies ar Par! valdes locekli, Iekšlietu ministrijas parlamentāro sekretāru, 13. Saeimas deputātu un Cēsu novada nodaļas vadītāju Mārtiņu Šteinu.

Kā Tu redzi Kustību “Par!” pēc 2 (šī valdes termiņa beigas), 5 un 10 gadiem?
Es redzu kuplu deputātu komandu 14.Saeimā kopā ar citiem moderni domājošiem deputātiem, kas spēj īstenot sociāli liberālas idejas. Es redzu arī “Par!” Ministru prezidentu valdībā. Partija pēc 2 gadiem ir augusi gan biedru skaita ziņā, gan kapacitātē. Esam izveidojuši iekšējo brīvprātīgo tīklu, kurā strādā gan jaunieši, gan dzīves pieredzējušie. 

Pēc 5 gadiem partijā būs dubultojies biedru skaits un kandidēt vēlēšanās mēs varētu vieni paši ar spēcīgu zīmolu. Vismaz 100 biedri-aktīvisti darbojas jauniešu nodaļā. Gan pēc 5, gan pēc 10 gadiem Kustība “Par!” būtu stabila un augoša partija, kura būtu labi startējusi visās vēlēšanās, augusi arī reģionu pārstāvniecībā. 

Pēc 10 gadiem joprojām dzīva ir mūsu vīzija – Mēs esam par Latviju, kura ir iespēja visiem, nepieder dažiem un sastāv no daudziem.

Ko Tu gribi panākt, esot valdē?
Vēlos strādāt, lai mēs uzvarētu 14.Saeimas vēlēšanās. Vēlos stiprināt “Par!” manifestu un zīmolu, piesaistīt jaunus biedrus, attīstīt brīvprātīgo tīklu, sniegt atbalstu teritoriālajām nodaļām, īpaši Cēsu novada nodaļai, kā arī jauniešu nodaļai.

Kā Tu nokļuvi Kustībā “Par!”, kas piesaistīja?
2017.gada jūlijā es uzrakstīju Ilzei Viņķelei e-pastu, ka labprāt iesaistītos jaunveidotajā partijā! Viņa man atbildēja un pievienoja domubiedru listei – tā viss sākās. Es ne mirkli neesmu nožēlojis, ka esmu lielās Par! komandas dalībnieks. Lepojos ar mūsu līderiem un esmu pateicīgs par iespēju darboties partijas valdē, birojā un būt par partijas pārstāvi Saeimā un Iekšlietu ministrijā. Mani uzrunā mūsu manifests, cilvēcība un cilvēki.

Ja Tu varētu pavakariņot un izrunāties ar jebkuru cilvēku (mirušu vai dzīvu), kurš tas būtu?
Es labprāt pieauguša cilvēka lomā gribētu parunāt ar savu tēti, ko zaudēju bērnībā – reizēm pietrūkst šādas sarunas. Es ļoti izbaudu sarunas ar saviem krustvecākiem – Vairu Vīķi-Freibergu un Imantu Freibergu, no tām mācos būt par labāku cilvēku un politiķi. Es ļoti labprāt parunātu ar Baraku Obamu vai Džastinu Trudo, kā lielu politisko partiju līderiem par spēju iedvesmot daudzus labiem darbiem.

Eiropas Parlaments, Ministru kabinets, Saeima vai pašvaldība – kur Tu vislabprātāk strādā/strādātu?
Darbs Saeimā ir grūts darbs, ja ir vēlme kaut ko izdarīt, nevis tikai skaļi kliegt no opozīcijas rindām. Mani saista arī darbs Ministru kabinetā, jo darbs izpildvarā ļauj ātrāk ieraudzīt darbu rezultātus. Taču labprāt nākotnē strādātu arī pašvaldībā, jo redzu sevi kā vietējās kopienas līderi un būtu gatavs realizēt jaunus projektus Nītaurē un jaunajā Cēsu novadā.

Kā tavuprāt varētu vairot sabiedrības uzticību politikai un politiķiem?
Cilvēcība. Spēja, ieņemot augstus amatus, nolaisties uz zemes un ieraudzīt realitāti. Uzticību vairos labie darbi, solījumu izpilde, spēja pamatot neizpildīto solījumu iemeslus, atvainošanās par kļūdām un mācīšanās no tām. Tāpāt svarīgi tikties ar vēlētājiem, uzklausīt problēmas un kopā meklēt risinājumus. Manuprāt, uzticību vairos arī spēja politiķa ikdienas darbu apvienot ar brīvprātīgo darbu un darbu pilsoniskās organizācijās. 

Kas tevi visvairāk uzrunā Par! Manifestā?
Mani uzrunā manifesta caurstrāvojums. Mani tas ietekmē katru reizi, kad to lasu. Brīvs cilvēks un cilvēcīgi līderi. Šīs divas lietas mani ļoti uzrunā. 

Suņi vai kaķi?
Suņi.

Netflix vai kino?
Kino.

Labākā ēstuve Latvijā?
Kafejnīca “Melturi”.

Vēl nepiepildīta vēlme? 
Man ir vairāki personības trūkumi, kurus vēlos novērst ar papildu izglītošanos. Vēl vēlos atrast laiku vismaz mēnesi ilgam ceļojumam, piemēram, uz Jaunzēlandi, Japānu vai Ameriku. 

Manifests
Viss manifests
Mārtiņš Šteins Es gribu ar savu darbu Latvijas labā celt iedzīvotāju uzticību Saeimai! Vēlos uzlabot bērnu un jauniešu ikdienu Latvijā, stiprināt Latvijas nevalstisko sektoru un stingri iestāties par taisnīgu valsts pārvaldi. Vairāk »

Back to top