Dzīvot, nevis izdzīvot! Diskusija par mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžetu Aktualitātes
24.11.2021

Dzīvot, nevis izdzīvot! Diskusija par mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžetu

Trešdien, 1. decembrī, plkst. 18.00 Facebook tiešraidē norisināsies ekspertu diskusija par to, kā mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžeta pētījums palīdzēs Latvijai veicināt iedzīvotāju sociālo drošību. 

Diskusijā piedalīsies socioloģijas maģistre un Labklājības ministrijas sociālās politikas eksperte Elīna Celmiņa, socioloģijas maģistrs un pētījuma vadītājs Māris Brants, ekonomikas doktors un datu pētnieks Edgars Brēķis, socioloģijas doktorante, ekonomikas maģistre un ilggadēja BICEPS pētniece Ieva Moore un Par! valdes locekle un sociālās politikas eksperte Marija Golubeva. Diskusiju vadīs pedagoģijas doktore un sociālās politikas eksperte Liesma Ose.

Latvijā ir viens no augstākajiem nabadzībai pakļauto cilvēku skaita rādītājiem Eiropas Savienībā, un sociālie un veselības aprūpes izdevumi ir vieni no zemākajiem Eiropā. Pilnveidojot valsts veidoto drošības tīklu neaizsargātu iedzīvotāju grupām, Labklājības ministrija ir pabeigusi veidot mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžeta aprēķinu. Tas atspoguļo dažādu mājsaimniecību reālos izdevumus ne tikai pamatvajadzībām, bet arī atpūtai un kultūrai.

Šis rādītājs varētu kalpot kā atskaites punkts lēmumpieņēmējiem un sociālās politikas veidotājiem, un tas varētu būt nozīmīgs solis vismazāk aizsargāto iedzīvotāju sociālā drošības tīkla stiprināšanā.

Kopā ar diskusijas dalībniekiem meklēsim atbildes uz tādiem jautājumiem kā:

  • Kas veido kopējo sociālo labklājību valstī un kas – individuālo?
  • Kādas mājsaimniecības jāatbalsta prioritārāk un dāsnāk?
  • Pētījuma autori uzsver, ka MRI aprēķina metodoloģija nebūtu izmantojama sociālās politikas plānošanā. Kāpēc nē vai kāpēc jā?
  • Vai valstij ir jānodrošina ne vien minimālās izdzīvošanas vajadzības, bet arī indivīda sociālās vajadzības?

Tiešraide būs pieejama Kustības “Par!” Facebook kontā: fb.me/KustibaPar

Mediju pārstāvjiem būs iespēja sarunas beigās uzdot papildinošus jautājumus – lūgums pieteikties pie Amālijas Brūveres pa tālruni 28608687 vai e-pastu amalija.bruvere@kustibapar.lv

Par mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžeta pētījumu

MRI budžets ir veidots no divām daļām – pārtikas groza un nepārtikas izdevumu kategorijām un ir aprēķināts dažādiem mājsaimniecību tipiem atkarībā no to dzīvesvietas. Tas nozīmē, ka MRI budžets katram mājsaimniecību tipam ir atšķirīgs un viens vidējais rādītājs nav noteikts, jo šī summa neatspoguļotu vairuma Latvijas mājsaimniecību vajadzības.

Latvijas mērķi Nacionālajā attīstības plānā

Laba veselība, pietiekama materiālā labklājība, sociālā drošība, atbalsta sistēma nelabvēlīgā situācijā esošajiem, kas ietver mērķtiecīgus sociālos pakalpojumus, sociālo palīdzību, sociālā darba un citu sociālā atbalsta pasākumu pieejamību atstumtības riskam un diskriminācijai pakļautām personām.

Liesma Ose Man nav vienalga. Mums vajadzīga vienlīdzīgāka, saliedētāka Latvija. Man ir izglītība un pieredze valsts parvaldē. Esmu PAR tiem, kurus nesaprot: kuriem neveikla latviešu valoda, “citāda” partnera izvēle, nepietiekama izglītība un slikta veselība. Vairāk »
Facebook pasākums
uzliec "going", lai saņemtu atgādinājumu par tiešraidi
Programma
Taisnīgums nozīmē vienādas iespējas ikvienam saņemt labu veselības aprūpi, visu mūžu mācīties un būt drošam par cienījamām vecumdienām. Tas nozīmē mazāku nevienlīdzību, kas Latvijā ir teju augstākā Eiropā, un mazāku nabadzības un sociālās atstumtības risku.
Visa Programma

Back to top