Naktsdzīve Rīgā un “nakts mērs” – notiks ideju apmaiņa par pilsētas dzīves organizēšanu diennakts tumšajās stundās Aktualitātes, Jaunumi
21.09.2021

Naktsdzīve Rīgā un “nakts mērs” – notiks ideju apmaiņa par pilsētas dzīves organizēšanu diennakts tumšajās stundās

Kā labāk organizēt pilsētas dzīvi naktīs, un kā diennakts tumšajās stundās pilnveidot drošības situāciju un izklaides iespējas Rīgā – par to trešdien, 22. septembrī, diskutēs Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti.

Pašvaldībā uzver, ka nav plānots tuvākajā laikā pieņemt lēmumus par jaunas “nakts mēra” pozīcijas ieviešanu. Pašreizējo diskusiju mērķis ir nevis jaunu amatu veidošana, bet gan ideju apmaiņa par to, kā pašvaldības iestādes var labāk koordinēt savstarpējo rīcību, uzlabojot dzīvi pilsētā diennakts tumšajās stundās.

“Cilvēki pilsētās nedzīvo tikai pa dienu. Cilvēki naktīs ne tikai guļ, bet arī strādā un izklaidējas. Un, ja pilsēta nepiedāvā viņiem šādas iespējas, tad viņi tās organizē paši. To mums spilgti parādīja arī Vērmanes dārza gadījums vasarā. Cilvēki vēlas izbaudīt pilsētas skaistumu un socializēties arī diennakts tumšajās stundās, bet, ja nav šādas iespējas, var rasties konflikti starp dažādām iedzīvotāju grupām. Rosinot šo diskusiju, mēs gribam pārņemt iniciatīvu un saprast, ko Rīga var darīt, lai šo nakts laiku pilsētā uzlabotu – gan publiskajā ārtelpā, gan ekonomiskajās aktivitātēs, gan kultūrā, sportā, izklaidēs un drošības jomā,” – tā skaidroja naktsdzīves uzlabošanas koncepta iniciatīvas autore Laima Geikina.

Deputāte vērsa uzmanību, ka Tallinā jau šāda koncepcija ir izstrādāta, bet nav vēl ieviesta, un arī Viļņa ir veikusi iestrādes koncepcijas gatavošanā. Nakts dzīves koncepts, piemēram, jau darbojas Ņujorkā, kur nakts dzīve iedalīta vairākās kategorijās – bāri, ēdināšanas pakalpojumi, māksla un kultūra, sports un atpūta.

Kā galvenos virzienus, kuros būtu jāievieš izmaiņas Rīgā, iniciatīvas autore min apgaismojuma neesamību, dažādu aktivitāšu trūkumu, drošības izaicinājumus, tostarp konfliktus, alkohola un narkotiku lietošanu un citus.

Laima Geikina Vēlos aizstāvēt mūsu sapni - brīvu un demokrātisku Latviju, par kuru bijām gatavi mirt pirms nepilniem 30 gadiem. Brīvība nozīmē drosmi uzņemties atbildību un paveikt darbus līdz galam. Šāds ir mans nodoms, ja saņemšu vēlētāju uzticību un mandātu. Vairāk »

Back to top