Kā Dace Bluķe kļuva par liberāli un citas atziņas par politiku un dzīvi Aktualitātes, Viedokļi
14.06.2021

Kā Dace Bluķe kļuva par liberāli un citas atziņas par politiku un dzīvi

Sarunā ar “Par!” valdes locekli, VARAM parlamentāro sekretāri un nu jau Liepājas domes deputāti Daci Bluķi atklājās, kāpēc Dace ir liberāle un kā viņai gāja Saeimā – vari izlasīt atskatu vai arī noskatīties sarunas ierakstu ŠEIT.

Sarunu sērijas “Kā es kļuvu par liberāli” moderatore un idejas autore ir Ieva Feldmane-Volmslija, Kustības “Par!” biedre un aktīva sieviete politikā – Ineses Voikas biroja vadītāja Saeimā.

Gan Ievai, gan Dacei šis bija īpašs notikums, jo pirmais pasākums klātienē kopš pandēmijas sākuma – tagad abas ir vakcinētas un “Covid drošas” un varēja tikties.

Kā Dace Bluķe kļuva par liberāli?

Dace uzsvēra, ka pamatus cilvēkam ieliek ģimene: “Es teiktu, ka man ir palaimējies ar ģimeni, kura ir bijusi ļoti atvērta. Piedzimu padomju laikos, kad daudz kas bija aizliegts, bet mans tētis zināja svešvalodas un pirka dažādus tajā laikā iespējamos sociālistisko valstu žurnālus.”

Piemēram, Dacei bija pieeja vācu filmu žurnāliem, kas pavēra skatu uz pasauli un deva sajūtu, ka pasaule ir lielāka nekā tikai apkārt esošais.

Daces ģimene viņai iemācīja liberālo uzskatu, ka cilvēks ir pats savas laimes kalējs – mums katram ir iespēja un arī atbildība veidot savu dzīves gājumu. Vienlaikus ir jādod atbalsts cilvēkiem, kuriem iet grūtāk. Iekļaujoša sabiedrība un valsts – tās ir vērtības, kas Dacei ir ļoti svarīgas.

Bērnībā piedzīvojot, kā tas ir – būt citādam – Dace iemācījās nebaidīties no citādajiem

Dace uzauga Liepājas mikrorajonā, ko dēvē par Laumas rajonu. Tas ir līdzīgs kā Rīgā Purvciems, ar padomju laika daudzstāvu ēkām. Deviņu stāvu mājā, kur Daces ģimene mita, bija divas latviešu ģimenes un viņi bija tie citādie šajā vidē, kas runāja citā valodā. Tā Dace kopš bērnības zināja to sajūtu, kad Tu esi citādāks, un mācījās pārvarēt šo barjeru un draudzēties ar pārējiem bērniem. Viņa min, ka šī pieredze ir devusi viņai prasmes, kuras noder vēl tagad.

Ja viņu kaut kas var satricināt, tad tās ir cilvēku fobijas pret dažādo un atšķirīgo. Domājot par to, kas ir šo fobiju vai baiļu saknes, Dace atcerējās pusaudžu gados piedzīvoto.

Viņas mamma pirka mellenes no romu izcelsmes kundzes, kura tirgoja savus produktus atsevišķi no baltajiem cilvēkiem. Arī tagad Liepājā valda segregācija abu starpā – romu tautības pārdevēji tirgo citur un baltie – citur. Daces mamma uzsvēra, ka pērkot mellenes no romu tautības cilvēkiem, viņus var atbalstīt. To Dace dara vēl šodien – izvēlas pirkt produktus no romu tautas cilvēkiem.

Daces mīlestība – kultūra un muzikoloģija

Dace 14 gadu vecumā paziņoja vecākiem, ka turpmāk mācīsies mūzikas vidusskolā, un viņas vecāki meitas izvēli pieņēma. Kā pasniedzēja Liepājas Universitātē, Dace redz studentus, kuri izvēlējušies konkrētu profesiju, jo “vecāki lika”, un mudina katru cilvēku nedarīt kaut ko tikai tāpēc, ka vecāks tā grib. Labāk kā brīvprātīgajam gadu apceļot pasauli un saprast, kas sirdij tuvs.

Dace studēja mūziku tieši tāpēc, ka viņu tas interesēja. Vēlāk viņai bija ļoti laba prakses pieredze Latvijas televīzijā un Latvijas radio. Vēl šobrīd Dace mazā slodzē māca studentus, kā arī darbojas Komponistu savienības padomē un Nacionālās mūzikas padomes valdē.

Dace nonāca politikā ar Inta Dāldera palīdzību

Politika Daci vienmēr interesējusi – viņas brālis studēja politoloģiju un Dace pati vēroja politikas procesus. Jau studiju laikos sākās kopīgas ballītes, kur kopā ar draugiem sekoja līdzi vēlēšanu rezultātiem, pētīja sarakstus – lielā mērā pateicoties brāļa interesēm.

Bet aktīvajā politikā Dace nonāca pateicoties Intam Dālderim, kad 2017. gada pašvaldību vēlēšanās viņš uzrunāja Daci startēt “Vienotības” sarakstā Liepājā. Bija bažas un šaubas par to, kā būs, bet Dālderis ir Daci pārliecinājis. Tomēr viņai nekad nebija sajūta, ka gribēsies tālāk darboties kopā ar partiju “Vienotība” – piedalījusies pašvaldību vēlēšanās kā tādā ģenerālmēģinājumā.

Kustībā “Par!” Dace nonāca arī ar Dāldera palīdzību – Ints ir viens no “Par!” dibinātājiem un 2018. gada janvārī aicināja Daci palīdzēt organizēt pasākumu Liepājā, kur viņš un Daniels Pavļuts brauca tikties ar vietējiem atbalstītājiem. Kustība “Par!” bija tikko kā dibināta. Tajā pašā vakarā Dace iestājās partijā.

Tas bija izteikti racionāls lēmums, bet Daci pamudināja manifestā paustās vērtības. Pirms 13. Saeimas vēlēšanām viņa jau skaidri zināja, ka kandidēs. Tolaik pastāvēja liela varbūtība, ka 13. Saeimā liberālā doma vispār nebūs pārstāvēta, un tas mudināja Kustībā “Par!” sastāties daudziem aktīviem un pasīviem sociāli liberālās politikas atbalstītājiem.

Dace kā ļoti īpašu pieredzi vērtē dalību “Par!” kultūras darba grupā, kas veidoja partijas programmu Saeimas vēlēšanām. Viņa nebija piedzīvojusi, ka partijā ir tik liels kopdarbs – šī programma tapa caur daudzām debatēm un diskusijām. Tas sagādāja wow momentu, jo nebija tā, ka divi cilvēki uzraksta un pārējie nobalso.

Negaidītā nonākšana Saeimā

Dace necerēja, ka nonāks Saeimā un arī necerēja, ka saņems tik augstu vietu sarakstā – beigās viņa bija partiju apvienības “Attīstībai/Par!” Nr. 2 Kurzemes sarakstā, ar pagaidu mandātu nokļuva Saeimā un tur darbojās divus gadus.

Dace strādāja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā, kā arī Revīzijas komisijā. Trešā darba sfēra Saeimā bija viņai ļoti mīļa – Baltijas asambleja. Tajā Dace nonāca pateicoties Jurim Pūcem, kurš zināja, ka Dace gribēs tur strādāt un aizņēma viņai vietu. (Vēlāk Juris kļuva par VARAM ministru un Dace ieņēma “mīksto mandātu”.)

Wow momenti Saeimā

Darbs Saeimā bija unikāla pieredze, saka Dace. Pārsteigums, pozitīvā nozīmē, bija atklājums, ka viņai ļoti patīk darbs ar pašvaldību lietām. Kad Dace nonāca Saeimā 2019. gada sākumā, pārējie deputāti jau bija divus mēnešus nostrādājuši un sadalījuši komisijas. Daniels Pavļuts, Kustības “Par!” vadītājs un tolaik AP! Saeimas frakcijas vadītājs, piedāvāja viņai strādāt vai nu Budžeta komisijā vai Pašvaldību komisijā. Dace izvēlējās Pašvaldību komisiju.

Pateicoties prasmīgiem komisijas vadītājiem, tika gūta laba pieredze. Komisiju tolaik vadīja Sergejs Dolgopolovs no “Saskaņas”, vēlāk Inga Goldberga, arī no “Saskaņas” – tāda bija koalīcijas un opozīcijas demokrātiska vienošanās, ka daļu komisiju vada opozīcijas pārstāvji.

Šajā komisijā par spīti viedokļu dažādībai un brīžiem saspringtiem balsojumiem, kur viena balss varēja izšķirt komisijas lēmumu, diskusijas bijušas saturīgas, ar maz liekvārdību un savstarpēju cieņu vienam pret otru. Citās komisijās tā nebūt nav norma, kā to no savas pieredzes atzīmēja arī sarunas vadītāja Ieva.

Dolgopolova kungs bija iedibinājis tradīciju, ka pēc komisijas sēdēm un strīdiem visi satiekas pie komisijas vadītāja pie kafijas tases pārrunāt nākamās nedēļas darbus. Dace atzīst, ka pēc lielām domstarpībām reizēm gan Dace, gan kāds cits deputāts nepievienojās uz kafijas dzeršanu, bet lielākoties šīs tikšanās notika un tās nodibināja patīkamu saziņas kultūru vienam pret otru.

Pēc Saeimas – VARAM parlamentārā sekretāre

Kad Juris Pūce atgriezās Saeimā, Dacei beidzās “mīkstais mandāts” Saeimā un viņa sāka strādāt par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentāro sekretāri. Šī amata būtība ir nodrošināt saikni un sadarbību starp ministriju un Saeimu un veicināt ministrijas iesniegto likumu pieņemšanu.

Kā parlamentārā sekretāre Dace visvairāk laiku pavada Saeimas komisijās. VARAM ir trīs lielas jomas – vides aizsardzība, pašvaldības un digitālais lauks – Dacei ir daudz, ko mācīties, un ministrijas ierēdņi ir ļoti pretimnākoši un skaidro lietas, kas mazāk zināmas.

Dace Bluķe – vienīgā sieviete starp Liepājas mēra amata kandidātiem

Dace ir arī Kustības “Par!” valdē, kur katram valdes loceklim ir sava atbildības joma un dažas stundas nedēļā ir tam jāziedo. Dace kopā ar Normundu Mihailovu rūpējas par darbu reģionos. Dace nodibināja Liepājas nodaļu kopā ar četriem partijas biedriem, un šobrīd nodaļā jau ir 20+ cilvēki.

Kustības “Par!” valdes sēdes jau pirms Covid-19 notika “Zoom” vietnē, bet līdz ar Covid-19 tās notika tikai “Zoom” un tas arī ir veicinājis cilvēku, mūsu biedru, līdzdalību pašvaldību vēlēšanās, uzskata Dace.

Vai liberālismam ir vieta ārpus Rīgas?

Uz šo jautājumu Dace atrada atbildes, pētot Eiropas Parlamenta vēlēšanu sarakstus. Uldis Sesks bija ielicis uzsaukumu, ka jābalso par īstajām visas Latvijas partijām, nevis rīdzinieku partijām, bet patiesībā “Attīstībai/Par!” Saeimas sastāvā ir vairāk reģionālo pārstāvju nekā ZZS sarakstā. Dace ir no Liepājas, Mārtiņš Šteins ir no Cēsu novada, Dace Rukšāne-Ščipčinska arī ir no Vidzemes ievēlēta, Inese Ikstena bija no Jūrmalas, Ilmārs Dūrītis no Jelgavas, Artūrs Toms Plešs no Bauskas utt. Mēs esam kārtīga un iekļaujoša reģionus pārstāvoša partiju apvienība!

Kustība “Par!” pašvaldībās

Dace uzskata, ka Kustība “Par!” var ienest atklātāku pārvaldību pašvaldībās. Mēs esam jauns politiskais spēks, kas nāk ar citādāku pieredzi. Piemēram, Mārtiņa Staķa atvērtais kalendārs, kur katrs var redzēt ar kādiem uzņēmumiem, biedrībām un privātpersonām viņš tiekas, ir kaut kas pavisam jauns.

Tikšanās ar pašvaldības deputātu var būt ne tikai stingri nospraustā darba laikā,  bet arī vakaros digitālā vidē – kad iedzīvotājiem nav jāstrādā un viņiem ir laiks – tas ir piemērs tam, kā Kustība “Par!” vēlas iesaistīt iedzīvotājus valsts un pašvaldību norisēs.

Kustībai “Par!” ļoti svarīga ir kārtība, kā pieņem darbā cilvēkus – noteikti jābūt ārējiem, neatkarīgiem konkursiem, ko veic profesionāla personāla atlases kompānija, lai nodrošinātu, ka svarīgus amatus ieņem kompetentākie cilvēki, nevis “šoferu dēli”.

Dacei ir ienākušas sūdzības, ka kultūras notikumi tiek cenzēti, kad tie neatbilst pašvaldības vadības vēlmēm utt. Cenzūra ir aizliegta ar Saeimas 110. pantu, un to Dace noteikti ir gatava aizstāvēt.

“Varakļānu balsojums”, Baltkrievijas lidmašīna un citi ļoti negatīvi piedzīvojumi politikā

Politikā ir nācies arī piedzīvot pārsteigumus cilvēkos – gan pozitīvus, gan negatīvus. Ir pamatjautājumi, kas pārbauda cilvēka vērtības, un viens no tādiem bija pavisam svaigais Saeimas balsojums par Ryanair Baltkrievijā nosēdināto lidmašīnu, ko Lukašenko režīms pārtvēra, lai arestētu viņa režīmam kritisku aktīvistu. Tikai četri opozīcijas deputāti – Cilēvičs, Goldberga, Krauze un Kučinskis – nosvērās pret atbalstu Lukašenko režīmam, kas bija pārsteidzoši.

Tāpat nesenais balsojums, kurā Saeimas vairākums nobalsoja pret Satversmes tiesas lēmumu bija ļoti nepatīkams. Pārkāpt un nepildīt Satversmes tiesas spriedumu – tas Dacei radīja līdzīgu sajūtu kā 2018. gadā, kad bija sajūta, ka kaut kas nav kārtībā ar šo valsti un tiesiskumu, ja no 100 deputātiem nav pat 51 deputāta, kas ar balsošanu varētu pateikt, ka šī ir tiesiska valsts un Satversme ir svarīga.

Vīzija par Liepāju

Šogad pašvaldību vēlēšanu kampaņas teltī veiktās sarunas ar iedzīvotājiem parādīja, ka cilvēki kopumā ir apmierināti ar dzīvi, bet ir praktiskas lietas, kas jāsakārto. Saremontēt ielu, nokārtot zobārstu rindas utt.

Dace uzsver, ka Liepājā partiju programmas ir diezgan līdzīgas – visiem gribas, lai cilvēki neaizbrauc un atgriežas pilsētā, bet partiju piegājieni atšķiras.

Piemēram, aktuāls jautājums ir “Liepājas metalurgs”, kas ir milzīga un neizmantot teritorija. “Par!” / JV / Progresīvo programmai ir izteikti zaļš virziens, un mūsu programmā mērķis ir attīrīt šo metalurga teritoriju, lai tā var attīstīties zaļi, IT un citu jomu uzņēmumi ar augstu pievienoto vērtību, kuri maksā daudz nodokļus un labas algas. Tad varētu rasties jaunas darba vietas un attīstīta teritorija.

Liepājā ir ļoti augsts plaušu slimnieku skaits, līdz ar to nevajadzētu veicināt uzņēmējdarbību, kas piesārņo gaisu un vidi.

Sieviete politikā – vai tas nāk viegli?

Tas nav viegli, jo Dace viena pati audzina dēlu un to apvieno ar aktīvu darbu. Taču pēdējos 20 gadus viņa ir nodarbojusies ar lielu pasākumu un procesu organizēšanu, kas ir devis vērtīgas prasmes sava laika un darbu organizēšanā. Arī pēdējos gados Dace ir spējusi apvienot Saeimas un tagad VARAM darbu ar dēla audzināšanu un darbu kultūras organizācijās.

Noteikti vērtīgi ir personīgie atbalstītāji – vecāki, kuri palīdz, kā arī iespējas, ko paver Bolt un Wolt ēdienu piegāde (pieejami arī Liepājā!). 🙂 Bez atbalsta būtu grūti, bet arī menedžēšana ir ļoti svarīga. Pēdējo 10 gadu pieredze NVO sektorā ir sniegusi milzīgas spējas strādāt arī vakaros.

Ārpusdarba aktivitātes: vismaz 45 minūtes katru dienu staigāt; nestrādāt svētdienās un doties ārā vai atpūsties mājās; Dace ir liela grāmatu lasītāja, kas ir laba atslodze prātam. Viņai ļoti interesē tas, kā māksla pastāv dažādos politiskos režīmos un cenzūrā. Viena no Daces mīļākajām grāmatām ir Patricia McCormick “Never fall down” – biogrāfisks stāsts par vīrieti no Kambodžas, kurš izdzīvoja pateicoties tam, ka prata spēlēt flautu.

Iedvesmas avots: Vaira Vīķe-Freiberga. Dace reizēm pārlasa Vairas runas, piemēram, pēc Saeimas balsojuma pret Satversmes tiesas lēmumu, kad bija sajūta, ka valsts ir sevi pazaudējusi un prezidents vēl nebija komentējis šo notikumu. Arī Ieva, sarunas vadītāja, atzina, ka Vaira ir viena no viņas iedvesmas avotiem.

Dzīvnieki: kaķis no patversmes, kuru paņēma dēla priekam un kurš dzīvo ģimenes mājā pie vecākiem. Dacei ir bijis arī akvārijs ar zivtiņām, kaķis, suns, kāmis, bruņurupucis, papagailis un kanārijputniņi.

Gribētu apgūt: līdz galampabeigt attālinātās studijāstīklu teorijas kursu Stenforda universitātē (algoritmiskas matemātikas funkcijas, piemēram, ar matemātisku formulu var paradīt Mediči dzimtas ietekmes izplešanos Itālijā).

Sapņu darbs kaut kad nākotnē: Dace savu profesiju kultūras jomā izvēlējās 14 gadu vecumā. Tā viņu pilnībā apmierina. Viņa neteiktu nē kultūras ministres amatam.

Jebkuram cilvēkam ir iespēja iestāties Kustībā “Par!”

Sarunas vadītājas Ievas motivācija pievienoties Kustībai “Par!” bija tās manifests un vērtības – brīvība, sabiedrības saliedētība, tiesiskums, ilgtspēja un cilvēcība. Viņa redzēja, ka Kustība “Par!” ir sociāli liberāla partija, kurai rūp ne tikai vienlīdzīgas iespējas visiem, bet arī vēlme radīt apstākļus, kuros katrs iedzīvotājs var piepildīt savu potenciālu un būt laimīgs.

Ieva ir arī “Par!” Rīgas nodaļas biedre, un stāsta, ka ir ļoti forši būt vienā čatiņā ar Rīgas mēru un varēt pārrunāt lietas. Teritoriālajās nodaļās var darboties arī cilvēki, kuri nav biedri, bet kuriem ir atbalstītāja statutss. Bet mēs aicinām ikvienu kļūt par biedru! To var izdarīt šeit. Kustībā “Par!” nevienu netur ar varu – ja kāds atklāj, ka Kustība nav viņam pa ceļam, var izstāties.

Tiekamies sarunās, diskusijās un citur!

Dace Bluķe Es strādāju, lai aizstāvētu valsts demokrātijas pamatus, kas šobrīd ir apdraudēti, lai iestātos par vienu valsts valodu – latviešu, un taisnīgu attieksmi pret iedzīvotājiem visa Latvijā – par pieejamu medicīnu, izglītību un kultūru ne tikai turīgajiem. Vairāk »
Programma
Mēs esam par Latviju, kura ir iespēja visiem. Par valsti, kas nepieder dažiem. Par tautu, kas sastāv no daudziem.
Visa Programma

Back to top