“Attīstībai/Par!”: Valdībai ir jāizstrādā mūsdienīga pašnodarbināto nodokļu kārtība Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
10.11.2020

“Attīstībai/Par!”: Valdībai ir jāizstrādā mūsdienīga pašnodarbināto nodokļu kārtība

Valdībai ir jāizstrādā mūsdienīga pašnodarbināto nodokļu kārtība, uzskata partiju apvienība “Attīstībai/Par!” (AP!).

Pašnodarbināto nodokļiem jābūt cilvēcīgiem

“Visiem Latvijas iedzīvotājiem ir jābūt sociāli aizsargātiem un vienlīdzīgiem veselības aprūpē. Šo principu atspoguļo likumu izmaiņas kopā ar nākamā gada budžetu. Tomēr tās vēl nav atbilstošas mūsdienīgai ekononomikai, kurā arvien vairāk cilvēku ir pašnodarbināti un strādā vairākās vietās un darbos,” saka AP! līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce.

“Latvijā nepieciešama cilvēcīga, saprotama un mūsdienīga nodokļu kārtība pašnodarbinātajiem. Nevis tāda, kurai ilgstoši ir likts ielāps uz ielāpa. Tai ir jāatbilst 21. gadsimta darba pasaulei, kurā arvien lielāku lomu spēlē pašnodarbināti profesionāļi,” saka AP! līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

AP! rosinātās izmaiņas pašnodarbināto nodokļu kārtībai

AP! uzskata, ka vēl pirms nākamā gada budžeta apstiprināšanas Saeimā likumprojektos ir nepieciešams novērst vairākas būtiskas nepilnības.

  1. Cilvēkus ar nelieliem ienākumiem un sociālos darbiniekus nav jāpazemo. Un sociālajiem darbiniekiem nav jākļūst par nodokļu inspektoriem.
  2. Jādod iespēja pašnodarbinātām personām izvēlēties arī garāku uzskaites periodu nekā šobrīd likumprojektā noteiktie trīs mēneši.
  3. Uz nākamo gadu nosakāmais minimālais sociālo iemaksu līmenis ir jāsaglabā vēl divus gadus. 
  4. Valdībai līdz nākamā gada vidum ir jāizstrādā konceptuāli jauns, moderns pašnodarbināto un jaunuzņēmēju nodokļu regulējums. 

Foto: Ieva Ābele, Saeima

Daniels Pavļuts Es ticu, ka Latvija var kļūt par vienu no izcilākajām mazajām valstīm pasaulē – gudru, modernu un taisnīgu. Vairāk »

Back to top