Daniels Pavļuts: Par spīti Covid-19 krīzei ārstiem un skolotājiem būs lielākas algas Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
28.10.2020

Daniels Pavļuts: Par spīti Covid-19 krīzei ārstiem un skolotājiem būs lielākas algas

Par spīti Covid-19 izraisītajai krīzei ārstiem un skolotājiem būs lielākas algas, debatēs par nākamā gada budžeta projektu uzsvēra “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts.

“Kā tik Latvijā nav dēvēts galvenais valsts finanšu dokuments! Varētu pat teikt, ka budžeta “virsraksts” panes visu. Mums bijuši trekno gadu valsts budžeti, jostu savilkšanas jeb konsolidācijas budžeti un jā – bijusi arī dāvana valstij simtgadē – to domājot gan nopietni, gan ar ironijas devu . Nākamā gada budžets jau ir nodēvēts par solījumu pildīšanas budžetu. Ir dzirdēts par pandēmijas budžetu, kultūras ministrs runāja par solidaritātes budžetu. Es gan to gribētu raksturot vēl citādāk – tas būs cilvēcības budžets.

Arī debates par budžetu panes visu. Tās būs pretrunīgas un saturēs savstarpēji izslēdzošus apgalvojumus. Mēs, visticamāk, dzirdēsim pārmetumus gan par to, ka netērējam vēl vairāk naudas uz budžeta deficīta jeb, saprotamāk izsakoties, uz valsts parāda rēķina. Tāpat dzirdēsim, ka palielināt valsts parādu pat šajos Covid-19 krīzes – sociālas, ekonomiskas, ne jau tikai veselības krīzes apstākļos, neesot atbildīgi. Iespējams, šos pārmetumus izteiks politiķi, kuri, paši pie varas esot, nav spējuši nodrošināt sabalansētu budžetu arī ekonomiskas augšupejas apstākļos. Covid-19 tiks pieminēts daudzkārt – gan kā iemesls kaut ko darīt, gan nedarīt, gan par to, kas budžeta projektā ir, gan to, kas tajā nav ietverts. 

Bet tagad par to, kas budžetā ir un kādēļ es to dēvēšu par cilvēcības budžetu. 

Par spīti Covid-19 izraisītajai krīzei ārstiem un skolotājiem būs lielākas algas. Bezprecedenta algu pielikums bez daudzskaitlīgas iziešanas ielās un skaļām protesta akcijām. Jūs nepārklausījāties! Mums ir izdevies ar valdības partneriem panākt vienprātību, ka tiem, kas ir frontes pirmajās līnijās cīņā ar Covid-19, pienākas būt arī nākamā gada valsts budžeta pirmajās līnijās.

Gan slimnīcās un ārstu praksēs aprūpējot sasirgušos, gan skolās kopā ar bērniem un viņu vecākiem pielāgojoties darbam jaunajā realitātē. Un būsim godīgi – algu pielikumu viņi bija pelnījuši jau sen, vēl pirms Covid-19 krīzes. Taču dzirdīgas ausis gadiem sasāpējušajai problēmai, lai kā mēs censtos, izdevās atrast tikai tagad. Paldies ārstiem, viņu palīgiem, māsām un visiem citiem, kas tik ilgi un pašaizliedzīgi gaidīja.

Neskatoties un par spīti Covid-19 izraisītajai krīzei, speram soli darbaspēka nodokļu sloga samazināšanas virzienā – par vienu procentpunktu samazinātas sociālās iemaksas. To kā atbalstu konkurences cīņās Baltijas mērogā jau novērtējuši uzņēmēji. Bet mums būs jāiet tālāk!

Neskatoties un par spīti Covid-19 izraisītajai krīzei, atbalstīsim vistrūcīgākos un visneaizsargātākos. Celsim minimālo algu un Satversmes tiesas mudināti uzlabosim sociālās drošības sistēmu tā, lai tā nodrošinātu cilvēka cieņai atbilstošu dzīvi.

Neskatoties un par spīti Covid-19 izraisītajai krīzei, novājināto mediju nozari spēcināt palīdzēs sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus. Sabiedriskie mediji vairs nebūs atkarīgi no reklāmu ieņēmumiem. Jāstiprina arī komerciālie mediji, kas varēs veiksmīgāk konkurēt, bet kuriem vēj joprojām vajadzīgs lielāks atbalsts nacionālās mediju telpas drošības un kvalitātes nostiprināšanai.

Diemžēl visus mājasdarbus izpildīt vēl aizvien nav izdevies un taps kļūdu labojums.

Ja labām iecerēm izpildījums ir neveikls, tad tā ir mūsu visu kopīga problēma. Es, protams, runāju par alternatīvo nodokļu režīmu pārskatīšanu. Radošie cilvēki no budžeta lēmumiem ciest nedrīkst, kur nu vēl Covid-19 neziņas un grūtību laikā. Visiem Latvijas iedzīvotājiem ir jāsaņem sociālās garantijas, tas ir taisnīguma un cilvēcības jautājums. Bet vienlīdz taisnīgi, ka visi nodarbinātie par tām taisnīgi arī samaksā nodokļus. Tam gan būtu jānotiek saprotami, paredzami un pēc iespējas – vienkārši.

Kļūdu labošana ir jāuzņemas mums visiem un darbs jāpaveic vēl pirms gala balsojuma par budžetu. Tā ir kopīga atbildība.

Tieši tāpat kā mūsu kopīga atbildība ir cīņa pret Covid-19 – gan šeit Saeimā, valdībā, gan visā Latvijā. 

Tomēr pāri visam mums jāpatur prātā, ka šis ir budžets, kas palielina algas mediķiem un skolotājiem. Cilvēcības budžets.”

Daniels Pavļuts Es ticu, ka Latvija var kļūt par vienu no izcilākajām mazajām valstīm pasaulē – gudru, modernu un taisnīgu. Vairāk »
Programma
Ieguldīsim cilvēkos – medicīniskā un aprūpes personāla konkurētspējīgā atalgojumā un darba apstākļos, lai novērstu profesionāļu aizbraukšanu no Latvijas. Ārsti un medicīnas personāls varēs atļauties uz pilnām slodzēm strādāt valsts sistēmā, tādejādi ievērojami samazinot garās rindas, un uzlabojot pieejamību tieši maznodrošinātajiem, kuriem nav iespējams meklēt risinājumus privātajā sektorā.
Visa Programma

Back to top