Mārtiņš Šteins: Lielāki nodokļu atvieglojumi tiem, kuri ārstniecības izdevumu segšanai saņem ziedotāju atbalstu Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
10.07.2020

Mārtiņš Šteins: Lielāki nodokļu atvieglojumi tiem, kuri ārstniecības izdevumu segšanai saņem ziedotāju atbalstu

Ārstniecības nolūkos saziedotai summai, kas nepārsniedz 2000 eiro gadā, nedrīkstēs uzlikt Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Tādu AP! Saeimas deputāta Mārtiņa Šteina priekšlikumu Saeima šodien atbalstīja 3. lasījumā.

Ja onkoloģijas slimnieks, lai samaksātu par zālēm vai citiem pakalpojumiem, no sabiedriskā labuma organizācijas savāktajiem ziedojumiem ik mēnesi saņem 150 eiro lielu atbalstu, gadā tie ir jau 1800 eiro. Šobrīd likums paredz, ka šādā situācijā ar iedzīvotāju IIN netiek aplikti tikai 1000 eiro, bet no pārējās summas nodokli nāksies maksāt.

Mārtiņa Šteina priekšlikums šo netaisnīgo situāciju risinās – ar IIN neapliekamā summa tiks palielināta līdz 2000 eiro.

“Situācija, ja smagi slima bērna vecākiem vai vēža slimniekam no ziedojumos savāktas naudas gada beigās var nākties maksāt nodokli, nav pareiza un ir absurda. Šiem cilvēkiem jau tā trūkst līdzekļu, lai samaksātu par saviem ārstniecības izdevumiem,” saka Mārtiņš Šteins, kura priekšlikums tapis sadarbībā ar nevalstisko sektoru un atbildīgajām ministrijām.

“Bērnu ar invaliditāti ģimenes saskaras ne tikai ar smagu emocionālu pārdzīvojumu, bet arī ar nopietnām finansiālām problēmām. Bērnam visbiežāk nepieciešama virkne lietu, lai uzlabotu veselību un dzīves kvalitāti. Daļa no šīm bērna vajadzībām nav valsts apmaksātas, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka ir pēc iespējas vairāk un dažādākas iespējas, kā šīs ģimenes un bērni var saņemt atbalstu. Un grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir vērtīga papildus atbalsta iespēja šīm ģimenēm!” saka arī Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Liekāka ar IIN neapliekamā summa attieksies uz ienākumiem, kas gūti no sabiedriskā labuma organizācijām piesaistītajiem ziedojumiem un uz personām, kas nepārtraukti slimo ilgāk par 3 mēnešiem, vai personām ar invaliditāti, vai šo personu ģimenes locekļiem.

Šodien Saeima grozījumus par IIN atbalstīja trešajā jeb galīgajā lasījumā. Jaunā kārtība spēkā stāsies 2021. gada 1. janvārī.

AP! prioritāte ir visiem pieejama veselības aprūpe, tādēļ iestājamies par finansējuma palielināšanu veselības nozarei.

Foto: Ieva Ābele, Saeima

Mārtiņš Šteins Es gribu ar savu darbu Latvijas labā celt iedzīvotāju uzticību Saeimai! Vēlos uzlabot bērnu un jauniešu ikdienu Latvijā, stiprināt Latvijas nevalstisko sektoru un stingri iestāties par taisnīgu valsts pārvaldi. Vairāk »

Back to top