Pavļuts aicina vērsties pret nodokļu krāpšanu un nemaksāšanu Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
13.02.2020

Pavļuts aicina vērsties pret nodokļu krāpšanu un nemaksāšanu

“Attīstībai / Par!” (AP!), kuru pārstāv partiju apvienības līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts, ierosina valdībā steidzami atjaunot un īstenot ēnu ekonomikas apkarošanas plānu. Tajā īpaši jāvēršas pret nodokļu krāpšanu un nemaksāšanu. Tikai godīgāka nodokļu maksāšana ļaus veidot nodokļu sistēmu taisnīgāku, vienkāršāku un zaļāku.

Pēc AP! Saeimas frakcijas tikšanās ar finanšu ministru Jāni Reiru un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi ir iezīmējušies trīs galvenie negodīgas un noziedzīgas nodokļu nemaksāšanas veidi.

Trīs noziedzīgi nodokļu nemaksāšanas veidi

Tie ir darbinieku pazemošana, nemaksājot par viņiem sociālās drošības iemaksas (tā dēvētās “aplokšņu algas”). Tā ir nelegālā nodarbinātība un darbinieku neuzrādīšana. Un tā ir krāpšanās ar pievienotās vērtības nodokli un skaidras naudas darījumi. 

Daniels Pavļuts, “Attīstībai / Par!” līdzpriekšsēdētājs un Kustības “Par!” vadītājs: “Nelikumīga, netaisnīga un noziedzīga nodokļu nemaksāšana saindē sabiedrību, kaitē vienlīdzīgai konkurencei un neļauj cilvēkiem saņemt pienācīgi apmaksātus veselības, izglītības un sociālos pakalpojumus.”

Nodokļu nemaksāšana atņem līdzekļus labākai veselības aprūpei, izglītībai un pensijām

Latvijas iedzīvotājiem ir akūti nepieciešama labāka veselības aprūpe, izglītība un pensijas. Tam ir nepieciešami līdzekļi, kuri pašlaik paliek negodīgu darboņu kabatās. Tas rada cilvēku pretestību labām pārmaiņām nodokļu sistēmā. Veidojas stupceļš – nevar uzlabot nodokļu sistēmu sabiedrības vajadzībām, pirms nav nodrošināta taisnīga iekasēšana, bet nodokļu taisnīga iekasēšana nenotiks bez sistemātiskas un aktīvas valdības un sabiedrības līdzdalības.

Nepieciešams atjaunot un īstenot Ēnu ekonomikas apkarošanas plānu

Valdības savulaik apstiprinātais plāns ēnu ekonomikas ierobežošanai ir tikai daļēji īstenots un zaudē spēku šogad. Ir nepieciešams to steidzami atjaunot un – vēl svarīgāk – īstenot. To nepieciešams izdarīt vienlaikus ar darbu pie Nodokļu politikas pamatnostādnēm no 2021. līdz 2025.gadam.

Ēnu ekonomikas apkarošana ir svarīgs priekšnoteikums sabiedrības diskusijai par labāku nodokļu sistēmu. “Attīstībai / Par!” izvirzītās prioritātes ir taisnīgāki, vienkāršāki un zaļāki nodokļi.

Manifests
Viss manifests
Daniels Pavļuts Es ticu, ka Latvija var kļūt par vienu no izcilākajām mazajām valstīm pasaulē – gudru, modernu un taisnīgu. Vairāk »

Back to top