Saeima neatbalsta AP! priekšlikumu akcīzes nodoklim alkoholam Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
21.02.2020

Saeima neatbalsta AP! priekšlikumu akcīzes nodoklim alkoholam

Pētījumi un statistika rāda, ka akcīzes nodokļa paaugstināšana alkoholam ir efektīvs rīks, kā mazināt alkoholisma izplatību sabiedrībā. It īpaši jauniešu vidū. Esam vīlušies, ka Saeima 20. februārī nobalsoja par 5%, nevis 17,6% variantu.

Akcīzes nodoklis netika pacelts solītajā apmērā

Ceturtdien, 20. februārī “Attīstībai / Par!” deputāti balsoja par pašu iesniegto priekšlikumu, lai 2020. gada 1. martā atgriež nodokli tādu, kāds tas bija pirms to samazināja 1. augustā – tie sanāk 17.6% (1840 eiro uz 100 litriem) un par 5% 2021. gadā (1932 eiro uz 100 litriem). 

Vasarā, 2019. gada 1. augustā, piekritām samazināt alkohola akcīzi par 15% (1840 līdz 1564 eiro uz 100 litriem) ar noteikumu, ka 2020. gada 1. martā atgriežas iepriekšējais līmenis un nodoklis turpina pakāpeniski celties.

Tas toreiz tika darīts reaģējot uz Igaunijas akcīzes nodokļa samazinājumu, jo Finanšu ministrija argumentēja, ka būs šoks valsts budžetam. Jau tad Ilze Viņķele un citi mūsu deputāti norādīja, ka šāds lēmums – padarīt alkoholu lētāku un pieejamāku – kaitēs sabiedrības veselībai un ilgtermiņā samaksāsim vairāk, jo vajadzēs ārstēt tos, kuri cietuši no alkohola lietošanās sekām. 

Taču šis solījums netika izpildīts, un Saeima atbalstīja priekšlikumu celt akcīzes nodokli par 5% 2020. gadā un 5% 2021. gadā.

Kāpēc mēs iestājāsmies par 17,6%?

Ilmārs Dūrītis, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs, skaidroja Saeimas kolēģiem, ka “Latvija nav unikāla valsts, un mums statistiska notiek tieši tāpat kā citās valstīs, kā visur pasaulē. Statistikas datiem un pētījumiem ir jātic. Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas, kuras ir balstītas uz konkrētiem novērojumiem un pierādījumiem citās valstīs, skaidri un gaiši pasaka, ka alkohola akcīzes palielinājums par 10% samazina alkohola patēriņu vidēji no 5 līdz 7%.”

5% nekādā veidā nenāks par labu sabiedrības veselībai un tas nenāks par labu arī Veselības ministrijas izstrādātam alkoholisma apkarošanas plānam, kas paredz kompleksu plānu šīs traģēdijas mazināšanai.

Statistika un pētījumi skaidri norāda, ka akcīzes nodoklis ir efektīvs rīks alkoholisma apkarošanā

Andris Skride, AP! deputāts un ārsts, kardiologs, norādīja, ka “pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, risks nomirt ar alkohola izraisītām slimībām Latvijā, mūsu reģionā, ir septiņas reizes – septiņas reizes! – lielāks, nekā tas ir Vidusjūras baseina valstīs, nekā tas ir Dienvideiropas un vairāk – Rietumeiropas valstīs.”

Latvijā šis nodoklis pat ar AP! deputātu rosināto pacēlumu būtu joprojām mazāks nekā Igaunijā. Turklāt Inese Voika atgādināja, ka “Lietuvas kaimiņi ir plānojuši ļoti nopietnu akcīzes nodokļa pacelšanu. Es esmu pārliecināta, ka mēs nevaram būvēt ekonomiku, nodzirdot savu tautu, un ka sabiedrības veselība arī ir daļa no Latvijas ekonomikas. Akcīze nav naudas pelnīšanas instruments, tas ir nodoklis par kaitīgiem ieradumiem.”

Dace Bluķe nosauca vēl citus faktus:

  • Latvijā 2017. gadā ik pēc katrām trim dienām Latvijā kāds mira no saindēšanās ar alkoholu – kopā tie bija 117 Latvijas iedzīvotāji
  • mirstība no saslimšanas, kas tieši saistīta ar alkohola lietošanu, šajā pašā gadā bija 648 Latvijas iedzīvotāji
  • jaunu cilvēku vidū, grupā no 20 līdz 39 gadiem, katrs ceturtais nāves gadījums bija klasificēts kā alkohola izraisīts

Par alkoholu un autobraukšanu:

  • Pēdējo trīs gadu laikā uz Latvijas ceļiem ir sastādīti vairāk nekā 12 tūkstoši administratīvo pārkāpumu protokoli transportlīdzekļu vadītājiem, kuri pie stūres bija sēdušies reibumā
  • Ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits bija piektais augstākais Eiropas Savienībā un visaugstākais Baltijas valstīs
  • Alkohola vai apreibinošo vielu ietekmē izraisītos ceļu satiksmes negadījumos bojā gāja 12 cilvēki, savukārt ievainoti tika 244

Vēl var nosaukt dažus faktus no Neatliekamās medicīniskās palīdzības apkopotajiem datiem, 2017. gadā:

  • 14 procenti no visiem izsaukumiem ātrajai palīdzībai bija pie pacientiem, kuriem konstatēts alkohola tik liels reibums vai saindēšanās, ka bija vajadzīga medicīniska iejaukšanās.

Mēs iestājamies par veselu sabiedrību, ģimenēm un cilvēku.

Ilmārs Dūrītis Tiesiskais nihilisms, korupcija, birokrātija, netaisnīgums, privātu interešu lobēšana, meli, neiecietība ir parādības, kas atzeļ Latvijā. Tās apdraud Latvijas neatkarību, katra Latvijas iedzīvotāja izaugsmi un iespējas. Nevēlos samierināties ar to! Vairāk »

Back to top