“Attīstībai / Par!” rīko piketu un pieprasa izglītības reformas īstenošanu Aktualitātes, Jaunumi
06.06.2018

“Attīstībai / Par!” rīko piketu un pieprasa izglītības reformas īstenošanu

Ceturtdien, 7. jūnijā, plkst. 8.30 pie Latvijas Republikas Saeimas (Jēkaba ielā 11, Rīgā) apvienība “Attīstībai / Par!” pieteikusi piketu izglītības satura reformas atbalstam.  

Mūsu bērnu un valsts nākotnes dēļ

Mūsu bērnu un valsts nākotnes interesēs vispārējās izglītības mācību satura reforma ir pilnībā atbalstāma un akūti nepieciešama. Tomēr izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) īstenotā pārmaiņu vadība, nesniedzot pietiekamu atbalstu reformas gaitai un tās galvenajiem ieviesējiem skolotājiem – atslēgas cilvēkiem šo pārmaiņu īstenošanai, ir katastrofāla, bet sekas – valstiskas.

Atstāt šā jautājuma izlemšanu nākamajai Saeimai nozīmē nolemt Latviju atpalicībai.  Kvalitatīva, mūsdienīga izglītība ir valsts konkurētspējas atslēga. Kvalificēta darbaspēka trūkums jau ir Latvijas realitāte. Šī tāpat ir izšķiršanās, vai ļaut cilvēkiem turpināt aizbraukt, vai arī dot iemeslu atgriezties.

Satura reformai bija jānodrošina atbalsts

Centieni vienlaikus skolās risināt mācību saturu, sešgadnieku apmācību, skolu tīkla optimizāciju u.c. liecina par atbildīgā ministra absolūtu nekompetenci. Nemitīgie strīdi ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību, ironiskas piezīmes par pedagogiem ir ministam ierasta prakse, bet tādi jautājumi kā skolotāja amata prestiža celšana netiek risināti vispār. Toties ir iecere par valdības veidotu nozares nevalstisko organizāciju.

Tā vietā, lai atbalstītu izglītības un zinātnes ministru K. Šadurski, kurš acīmredzami netiek galā ar viņam uzticētajiem pienākumiem, un nepieļautu reformas apšaubīšanu, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) ne reizi nav iesaistījies šo problēmu risināšanā.

Reformas ir vien tukša, deklaratīva frāze Kučinska retorikā. Tā tas ir izglītībā, tāpat veselības aprūpē un nodokļu politikā, kur sekas iedzīvotāji sajutīs tikai pēc nākamgad, proti, pēc vēlēšanām.

Reforma ir 12. Saeimas uzdevums

Satraukumu par reformu apturēšanu pauduši arī daudzi vecāki un sabiedriskās organizācijas, tomēr Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātu vairākums, ļaujoties tajā skaitā pašvaldību diktātam, 31. maijā noraidīja vairākas reformas ieceres, bet premjers Kučinskis paziņoja par reformas atlikšanu līdz nākamajai Saeimai.

Apvienības līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts: “Ja deputāti nesaprot, cik bezatbildīga pret sabiedrību ir šāda rīcība, mūsu pienākums ir par to atgādināt. Ja ZZS un Vienotības valdībai nav ambīciju par labklājīgu un modernu Latviju, tad mums tādas ir. Ir nesaudzīgi jāvēršas pret visu, kas Latviju ved atpalicībā. Tāpēc mēs aicinām visus, kuriem rūp Latvijas izaugsme, pievienoties mums 7. jūnijā pie Saeimas nama, neklusēt, bet pieprasīt izglītības reformas īstenošanu.Prasīt tādu ministru un premjeru, kuri spēj atbildīgi lemt par valstij izšķirošiem jautājumiem.”

2017. gada 6. novembra koalīcijas padomes sēdē izglītības un zinātnes ministrs K. Šadurskis pieļāva iespēju demisionēt, ja izglītības reforma netiks pieņemta. Tad tas būtu viņa goda jautājums neturpināt pildīt ministra pienākumus (“Delfi”, 10.11.2017.). Varbūt ir pienācis laiks atbildēt par saviem vārdiem un darbiem un uzņemties atbildību.

Galerija

Manifests
Viss manifests
Daniels Pavļuts Es ticu, ka Latvija var kļūt par vienu no izcilākajām mazajām valstīm pasaulē – gudru, modernu un taisnīgu. Vairāk »
Programma
Latvijas jauniešiem vajadzīga izcila augstākā izglītība. Valsts finansējums augstskolām būs pieejams atbilstoši izglītības kvalitātei un starptautiskai konkurētspējai, nevis lai uzturētu vēsturiski izveidojušos programmu klāstu. Sekosim, lai akreditācijas prasības studiju virzieniem veicina izcilību, nevis ļauj saglabāt viduvējību. Labāk mazāk, toties labāk.
Visa Programma

Back to top