Kustība “Par!”: veselības aprūpes ierobežojumi ir jāatceļ Satversmes tiesā Aktualitātes, Fakti
29.12.2017

Kustība “Par!”: veselības aprūpes ierobežojumi ir jāatceļ Satversmes tiesā

Saeimas lēmums atņemt tiesības uz regulāro veselības aprūpi simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi, uzskata Kustības Par! vadītājs Daniels Pavļuts. Kustība Par! aicinās Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos veselības aprūpes ierobežojumus atcelt Satversmes tiesā.

Ar šo likumu 300 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, kurus valdība sauc par “nodokļu nemaksātājiem”, tiek liegtas tiesības uz regulāro veselības aprūpi, ja vien viņi neveiks “apdrošināšanas” iemaksu 5 procentu apmērā no gada minimālās algas.

Kustība Par! līdz ar partiju “Progresīvie”, Latvijas Ārstu biedrību un daudziem sabiedrības veselības un cilvēktiesību lietpratējiem nesen aicināja Valsts prezidentu Saeimas nesen pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likumu nosūtīt otrreizējai caurlūkošanai.

Kustība Par! uzskata, ka likums ir pretrunā ar Satversmē iekļauto sociāli atbildīgas valsts virsprincipu, tajā noteikto vienlīdzības principu un valsts pienākumu aizsargāt cilvēka veselību. Tas būtībā nav savienojams ar Latvijas kā Eiropas Savienības un Eiropas Padomes dalībvalsts pienākumiem paaugstināt cilvēku veselības aizsardzības līmeni.

“Diemžēl Valsts prezidents izvēlējies nesadzirdēt šos argumentus, tāpēc mums būs jācenšas veselības aprūpes ierobežošanu atcelt ar Satversmes tiesas lēmumu,” saka Daniels Pavļuts.

Liegt veselības aprūpi simttūkstoš cilvēkiem ar mērķi apkarot noziedzību nav ne taisnīgi, ne likumīgi, ne efektīvi. Milzīgs skaits cilvēku var tikt izslēgti no regulārās veselības aprūpes, un daudziem no viņiem nebūs reālu iespēju “pašapdrošināties” līdzekļu trūkuma dēļ.

Kustība Par! atbalsta likuma pirmajos pantos ietverto apņemšanos paaugstināt veselības aprūpes sabiedriskā finansējuma līmeni, novirzot veselības aprūpei daļu no valsts sociālās apdrošināšanas ieņēmumiem, un nodrošināt veselības aprūpes valsts finansējumu jau 2020. gadā vismaz 4% apjomā no IKP.

“Tomēr veselības aprūpes ierobežošanas likums apdraud sabiedrības trūcīgāko, neaizsargātāko daļu un liek ārstiem kļūt par finanšu policistiem. Tas nav pieļaujams un mēs rīkosimies, lai to atceltu ar tiesas lēmumu,” uzsver Daniels Pavļuts.

Tiesības iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā par likuma atbilstību Satversmei ir divdesmit Saeimas deputātiem, pašvaldības domei un ikvienai personai tās Satversmē noteikto pamattiesību aizskāruma gadījumā.

Kustības Par! un ekspertu vērtējumi par veselības aprūpes ierobežošanas likumu ir pieejami šeit (spiežot uz saites).

Daniels Pavļuts Es ticu, ka Latvija var kļūt par vienu no izcilākajām mazajām valstīm pasaulē – gudru, modernu un taisnīgu. Vairāk »
Programma
Taisnīgums un moderna attīstība ir mūsu priekšvēlēšanu programmas kodols. Taisnīgums nozīmē vienādas iespējas ikvienam saņemt labu veselības aprūpi, visu mūžu mācīties un būt drošam par cienījamām vecumdienām. Tas nozīmē mazāku nevienlīdzību, kas Latvijā ir teju augstākā Eiropā, un mazāku nabadzības un sociālās atstumtības risku.
Visa Programma

Back to top