Inese Voika: Latvijā ekonomika aug, bet korupcija nemazinās Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
03.02.2019

Inese Voika: Latvijā ekonomika aug, bet korupcija nemazinās

Augot ekonomikai, korupcija parasti mazinās, un indekss kāpj. Latvijā ekonomika aug itin sparīgi, bet korupcija nemazinās. Tas nozīmē, ka varas iestādes nedara savu darbu.

Nelielam pozitīvam atsvaram jāpiebilst, ka kopš 2013. gada Latvijas kāpums ir bijis par pieciem punktiem, kas ļāvis atrautes no slidenās 50 punktu līnijas, zem kuras valstīm korupcija uzskatāma par nopietnu poblēmu.

Visinteresantākais stāsts, vismaz man, šajā indeksā vienmēr ir dažādie vērtējumi no dažādiem avotiem. Kuri tie ir?

Viskritiskākais ir vērtējums uzņēmējiem Pasaules ekonomikas foruma pētījumā, kuri lielā skaitā atbild, ka uzņēmumiem, kas līdzīgi viņējiem, Latvijā jāmaksā kukuļi par biznesa veikšanu. Tas ir nopietns signāls, jo pirms pieciem gadiem Latvijas uzņēmēji šajā indeksā situāciju vērtēja pozitīvāk.

Latvijai neglaimo arī vērtējumi avotos, kuros ņemta vērā politiskā korupcija un negodīgi iepirkumi – kā Economist Intelligece Unit un PRS Group International.

Toties, ja korupcijas uztveri mērītu tikai Bertelsmana fonda pētījums, tad Latvijai būtu lieliski rezultāti, jo mums ir labas isntitūcijas, kas attur amatpersonas un politiķus no koruptīvām darbībām – likumi, audita iestādes, politisko partfiju finanšu kontrole.

Te ir visu avotu apraksts.

Lietuva arī ir stagnējusi pēdējos gados. Šogad tā ir saņēmusi 59 punktus, bet pēdējos gados rezultāts gandrīz nav mainījies.

Igaunija bijusi tālu priekšā Latvijai un Lietuvai šajā indeksā gandrīz vienēr, bet salīdzinājumā ar 2000. gadu sākumu, mēs viņus esam sākuši panākt. Tomēr pēdējos gados arī igauņiem bijis labs uzrāviens. Igaunija šī gada indeksā dabūjusi divus punktus klāt, tagad tai ir 73 punkti un 18. vieta.

Paldies KNAB par ilustratīvi krāšņo infografiku!

Paldies “Sabiedrība par atklātība – Delna” un “Providus” par ieteikumiem korupcijas mazināšanā! Tie noteikti jāņem vērā.

Inese Voika Strādāju Saeimā, lai veidotu modernu un labi pārvaldītu valsti. Ticu, ka Latvijā var būt politiskās partijas, kas meklē labākos risinājumus Latvijai, nevis privātām kabatām vai varu varas pēc. Par taisnīgu Latviju, kurā uzplaukt ikvienam! Vairāk »
Iesaisties diskusijā!
Inese Voika sākotnēji publicēja šo viedokli savā Facebook lapā un diskusijās iesaistījās arī KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Back to top