Kustība “Par!” izsūta vēstuli Amerikas latviešiem: Harrisa ir Latvijas drošības sabiedrotā, Tramps – risks Aktualitātes
12.10.2024

Kustība “Par!” izsūta vēstuli Amerikas latviešiem: Harrisa ir Latvijas drošības sabiedrotā, Tramps – risks

Kustība “Par!” ir nosūtījusi vēstuli Amerikas latviešiem – Amerikas latviešu biedrībām un kopienām Amerikas Savienotajās Valstīs, pirms 2024. gada ASV Prezidenta vēlēšanām.

“ASV un Latvija ir stratēģiskie partneri, strādājam kopā NATO un kopā ar Eiropas valstīm veidojam drošu un stabilu nākotni mūsu cilvēkiem, kas nav iedomājama bez Ukrainas uzvaras karā. Tāpēc vēlamies informēt jūs, latviešu diasporu ASV, par vērtējumu ar skatu no Latvijas, vienlaikus skaidri cienot katra pilsoņa brīvo izvēli vēlēšanās.

ASV un Latvijas attiecības ir balstītas uz kopīgām vērtībām – brīvību, demokrātiju, tiesiskumu un drošību. Šajās ASV prezidenta vēlēšanās jūs varat palīdzēt aizsargāt mūsu kopīgās vērtības un stiprināt transatlantisko sadarbību, kas ir vitāli svarīga Latvijas drošībai.

Mēs vēlamies aicināt Jūs izdarīt izvēli par labu ASV prezidenta vēlēšanu kandidātam, kam ir stingra un nelokāma nostāja par to, ka Krievija ir agresorvalsts un Ukrainai ir jāsaņem visa veida atbalsts. Latvijas drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas uzvaru, mēs apzināmies, ka ukraiņi šobrīd karo arī par Latvijas brīvību. Tādēļ ir īpaši nozīmīgi, lai mūsu drošības partneris ASV ir paredzams un ar stingru nostāju arī par Baltijas drošību.

Ikvienu cilvēku, kam ir saikne ar Latviju, neatkarīgi no valsts, kurā viņš dzīvo, ir satricinājis Krievijas uzsāktais karš Ukrainā. Latvija ir viens no lielākajiem Ukrainas atbalstītājiem, jo mēs Latvijā zinām, ko nozīmē dzīvot blakus neparedzamam, agresīvam kaimiņam. Cilvēki Latvijā jūt līdzi un atbalsta ukraiņu tautu ar visu, ko spēj – gan frontē un ikdienā grūtajos kara apstākļos, gan dodot patvērumu tūkstošiem ukraiņu Latvijā. 

Drošība un NATO
Lai arī Trampa prezidentūras laikā 2017.- 2021.gadā NATO dalībvalstis palielināja savus ieguldījumus aizsardzībā, tas notika prezidenta radīto šaubu un nepastāvīgās politikas rezultātā, izsakot šaubas par ASV apņemšanos aizstāvēt sabiedrotos un pat draudot ar ASV izstāšanos no NATO. Šī nestabilitāte vājināja alianses vienotību, radot bažas Latvijā un citur Eiropā par NATO spēju garantēt drošību. To spilgti varēja redzēt no Latvijas cilvēku paustajām bailēm un neticības, ka būsim pasargāti, drīz pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Tāpēc tagad, vairāk nekā jebkad, ir nepieciešama stabila un vienota NATO aizsardzības politika un ASV kā tās stingrais balsts – gan vārdos, gan darbos.

Kamala Harrisa kā ASV viceprezidente un tagad kā prezidenta amata kandidāte ir parādījusi sevi kā izlēmīga NATO valstu interešu aizstāve, kas ir kritiski svarīgi Latvijas un Eiropas drošībai. 

Atbalsts Ukrainas drošībai un transatlantiskā sadarbība
Priekšvēlēšanu laikā redzam Kamalu Harrisu kā nelokāmu Ukrainas aizstāvi. Viņa pauž apņēmību turpināt prezidenta Džo Baidena iesākto – sniegt militāro un diplomātisko palīdzību Ukrainai, tās neatkarības un brīvības nosargāšanai, apzinoties, ka sakāve būtu graujoša visai Eiropai un līdz ar to ASV. Tramps, savukārt, izrādīja simpātijas Vladimiram Putinam un citiem autoritāriem līderiem, kas apdraud demokrātisko pasaules kārtību. Pastāv liels risks, ka Trampa atgriešanās pie varas varētu novest pie Ukrainai nelabvēlīgiem darījumiem ar Krieviju, kas radītu draudus ne tikai Ukrainai, bet arī Latvijas drošībai.

Starptautiskā sadarbība un transatlantiskā drošība
Harrisa atbalsta daudzpusēju starptautisko sadarbību un transatlantisko drošību, kas veicina ciešākas attiecības starp ASV un Eiropas Savienību, tai skaitā Latviju. Harrisai ir plaša ārpolitikas pieredze, kas iegūta darbā Džo Baidena administrācijā, sadarbojoties ar ārvalstu līderiem un piedaloties nacionālās drošības jautājumu risināšanā. 

Trampa neparedzamā un izolacionistiskā politika apdraud transatlantiskās attiecības. Cilvēki Latvijā ir nobažījušies, ka Trampa atgriešanās pie varas varētu radīt nestabilitāti, vājināt transatlantisko sadarbību un apdraudēt Latvijas drošību un pasaules demokrātisko kārtību. Tādēļ mēs aicinām Jūs šajās vēlēšanās izdarīt izvēli, kas ir arī Latvijas interesēs.

Diaspora ir Latvija
Mēs, Latvijas politiskā partija Kustība “Par!”, uzskatām, ka Latvija ir tik spēcīga, cik spēcīga mūsu tauta un mūsu sadarbība visā pasaulē. Valsts saikne ar visu dzīvesgājumu latviešiem pasaulē jāstiprina, cik vien mūsu spēkos. Jūs, latvieši Amerikā, vienmēr esat bijuši nozīmīgs tilts un atbalsts – gan atgūstot Latvijas neatkarību no padomju okupācijas, gan šodien, palīdzot stiprināt Latvijas balsi pasaulē. Mēs pateicamies ikvienam no jums par ikdienas darbu, kas veicina latviešu valodas skanēšanu, kas stiprina Latvijas vērtības, kā arī uztur ciešo saikni starp Latviju un diasporu ASV. Šobrīd jūsu izvēle Amerikas Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanās ir būtiska Latvijas un Eiropas drošībai.”

Kustība “Par!”
Kustība “Par!” ir politiskā partija, kuras mērķis ir moderna un taisnīga Latvija vienotā Eiropā. Kustība “Par!” bija ievēlēta 13. Saeimā un strādāja Ministru kabinetā, vadot Veselības ministriju un Iekšlietu ministriju. Šobrīd esam pārstāvēti ar deputātiem piecās Latvijas pašavaldībās – Rīgā, Liepājā, Jelgavā, Ogrē un Rēzeknes novadā. Mēs esam par Latviju, kura ir iespēja visiem; par valsti, kas nepieder dažiem; par tautu, kas sastāv no daudziem. 


Back to top