Kustība “Par!” aicina atcelt kriminālatbildību par narkotiku lietošanu Aktualitātes
16.07.2024

Kustība “Par!” aicina atcelt kriminālatbildību par narkotiku lietošanu

Kustība “Par!” aicina sodīt narkotisko vielu dīlerus un izplatītājus, nevis iedzīvotājus, it īpaši, jauniešus, kuri vēršas pēc palīdzības pēc narkotisko vielu lietošanas. 

Šobrīd spēkā esošais regulējums paredz kriminālatbildību par narkotiku lietošanu, kas attur un biedē cilvēkus atklāti vērsties pēc palīdzības, tādēļ netiek savlaicīgi ziņots mediķiem par ārstēšanās nepieciešamību. Latvijas Ārstu biedrība ziņo par atsevišķiem gadījumiem, kad pat pēc veiksmīgas reanimācijas cietušie cenšas aizbēgt no ārstniecības personām, tādējādi gūstot papildu traumas.

Nelegālo narkotiku lietošanas dekriminalizācija dotu papildu iespējas prevencijas pasākumiem pret narkotiku lietošanu, jo jauniešiem būtu iespēja nebaidoties par kriminālatbildību vērsties pēc palīdzības pie profesionāļiem. Statistikas dati liecina, ka ar katru gadu arvien jaunāki cilvēki lieto nelegālās narkotiskās vielas un mirst no narkotiku pārdozēšanas. Veselības ministrijas dati un tendences liecina, ka jauniešu skaits, kuri pamēģinājuši un regulāri lieto narkotikas, pieaug. Jebkuras narkotikas ir pamēģinājuši 27% 15–16 gadus veci Latvijas skolēni. Vienlaikus pieaug arī to jauniešu skaits, kuri nonāk slimnīcās pēc narkotiku lietošanas. NMPD ik dienu visā valstī ir vismaz četri izsaukumi, kas saistīti ar narkotiku pārdozēšanu jauniešu vidū.

Šobrīd cilvēkiem ar narkotisko vielu lietošanas atkarībām ir pieejams ļoti ierobežots un fragmentēts pakalpojumu klāsts, tāpēc veselības aprūpes nozarē ir jāattīsta nemedikamentozās ārstniecības programmas, jāpaplašana piekļuve medikamentiem, kā arī jāsniedz iespēja saņemt sociālos pakalpojumus ar pierādījumos balstītām metodēm. 

Kustība “Par!” atbalsta Latvijas Ārstu biedrības un “Open Radošā Centra” aicinājumu dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu, lai novērstu nāves gadījumus jauniešu vidū un iespējami ātri sniegtu visu nepieciešamo palīdzību jauniešiem.

Svarīgi atzīmēt, ka Kustība ”Par!” aicina uz narkotisko vielu lietošanas dekriminalizāciju, nevis to legalizāciju. Dekriminalizācija paredzētu, ka personām, kas tās lieto vairs netiek piemērota kriminālatbildība, bet sniegts nepieciešamais atbalsts, lai atveseļotos.


Back to top