Ivars Drulle: Vajadzīgs parks “nevēlamajiem” pieminekļiem Aktualitātes
18.10.2023

Ivars Drulle: Vajadzīgs parks “nevēlamajiem” pieminekļiem

Šodien Rīgas domes sēdē plānots lemt par Mtislava Keldiša pieminekļa Rīgā pārvietošanu uz pašvaldības aģentūras “Rīgas pieminekļu aģentūra” noliktavu Varoņu ielā 13. Šobrīd piemineklis atrodas netālu no Latvijas universitātes ar skatu uz Rīgas kanālu un Operu.

M. Keldišs ir Rīgā dzimis zinātnieks, apbalvots ar ordeņiem, bet ir bijis komunists. Ja šodien domes sēdē atbalstīs pārvietošanu, tad M.Keldiša piemineklis dosies uz slēgtu teritoriju pie Brāļu kapiem. Iepriekš tika solīts, ka šī slēgtā teritorija varētu kļūt par kritušo pieminekļu apskates parku. 

Ivars Drulle, Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja vietnieks

Pieminekļa autors ir Rīgas poļa tēva un vācbaltu mātes atvase, tēlnieks no Rīgas – Ļevs Bukovskis. Tas pats, kurš karoja latviešu leģionā un ir līdzautors Latvijas kultūras kanonā iekļautajam Salaspils memoriāla kompleksam. Autora dēļ vien pieminekli nevar iznīcināt. Būtu vērts to pārvietot uz vietu, kur to varētu apskatīt vismaz tēlniecības un mākslas pētnieki.


Visiem šobrīd nevēlamajiem pieminekļiem būtu jārod vieta, kādā parkā vai ierīkotā teritorijā, kur daļu mūsu valsts vēstures mēs paši, pētnieki un tūristi varētu turpināt apskatīt.


Back to top