<strong>Kustība “Par!” aicina politiķus neapdraudēt sabiedrisko mediju neatkarību</strong> Aktualitātes
30.03.2023

Kustība “Par!” aicina politiķus neapdraudēt sabiedrisko mediju neatkarību

Mēģinājumi necaurspīdīgi vājināt sabiedrisko mediju attīstību ir nepieļaujami. Tas notiek uz valsts drošības un nākotnes rēķina, uzskata Kustība “Par!”, komentējot 14. Saeimas politiķu vēlmi pieņemt lēmumu par sabiedrisko elektronisko mediju apvienošanu, kamēr nav pieņemts lēmums par finansējumu. 

Kustības “Par!” skatījumā valsts drošību negatīvi ietekmē priekšlikums vairs nefinansēt sabiedrisko mediju saturu krievu valodā. Lēmumi, kas tiek pieņemti, neiesaistot sabiedrību un mediju ekspertus, grauj uzticību politiskajam procesam un apdaud demokrātiju. Priekšlikums atjaunot regulējumu, kur sabiedriskā medija padomes locekļus izvirza no Saeimas, veidos politiski ietekmējamu padomi, ko Latvijā jau esam piedzīvojuši. Demokrātiskā valstī nav pieļaujama politiskā ietekme uz sabiedrisko mediju. Rosinājums ierobežot cilvēku, kas “saņēmuši ārvalstu finansējumu” darbību ir acīmredzama atsauce no līdzīgu likumprojektu Krievijā.

Šie ierosinājumi un process, kā diskutējam par sabiedriskā medija nākotni, tuvina Latviju tādām valstīm kā Ungārija, kur sabiedriskais medijs ir vājināts, lai kalpotu politiskiem mērķiem. Veiksmīgai sabiedrisko mediju attīstībai ir nepieciešams pārskatāms mediju apvienošanas process un neatkarīgs, prognozējams un adekvāts finansējums.  Finansēšanas modelim ir jābūt tādam, lai sabiedriskā medija budžets nebūtu politiski ietekmējams. Īpaši satraucoši ir Saeimā iesniegtie likuma grozījumu priekšlikumi, kas mazina redakcionālo neatkarību un paver iespējas politiskai manipulācijai.

Inese Voika, Kustības “Par!” līdzpriekšsēdētāja

13. Saeima pieņēma Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumu, nodrošinot no politiskas ietekmes brīvu darbību. Nozīmīgais likums mediju vides stiprināšanai tika izstrādāts Mediju politikas apakškomisijā Kustības “Par!” deputātes Vitas Andas Tēraudas vadībā. Tajā piedalījās eksperti, kā arī mediju, valdības un sabiedrības pārstāvji.

Kustība “Par!” aicina proaktīvi strādāt pie Latvijas sabiedriskā medija neatkarīga un stabila finansējuma modeļa, kā arī nepieļaut redakcionālo neatkarību ierobežojošos un mediju vājinošos grozījumus.


Back to top