Dace Bluķe: Liepājā kultūras joma ir daudz brīvāka no pašvaldības ietekmes nekā citur Viedokļi
02.03.2023

Dace Bluķe: Liepājā kultūras joma ir daudz brīvāka no pašvaldības ietekmes nekā citur

Mūsu Satversme skaidri pasaka, ka cenzūra Latvijā ir aizliegta. Jebkura politiska iejaukšanās saturā, tā aizliegšana vai spiediena izdarīšana uz pašvaldības kultūras iestādēm, lai tiktu veidots kāds īpašs saturs, – tās visas ir cenzūras formas.

Tas, ka tā tomēr notiek, tā ir amatpersonu neizpratne par to, ka pašvaldības iestādes nav viņu privātās iestādes, kur var rādīt tādu mākslu, kādu uzskata par vajadzīgu. Pašvaldības un valsts kultūras iestāžu uzdevums ir rādīt dažādas mākslas formas dažādām sabiedrības gaumēm.

Ogres un Daugavpils piemēri ir pašvaldības klajas cenzūras gadījumi.

Saturu veido profesionāļi. Pašvaldības uzdevums ir nodrošināt infrastruktūru un veidot tādu sistēmu, lai sabiedrībai būtu pieejams maksimāli plašs kultūras piedāvājums. Atsaukšanās it kā uz sabiedrības interesēm ir absolūta spekulācija.

Tiem cilvēkiem, kuri nevēlas redzēt konkrētu izstādi, ir visas tiesības to neapmeklēt. Savukārt citu sabiedrības daļu, kas aizgāja uz izstādi, uztrauc tas, ka kaut kas tiek aizliegts.

Vienmēr būs kultūras virzieni, kas ir populāri plašā sabiedrībā, piemēram, Raimonda Paula koncerts, un būs piedāvājums ļoti šaurai nišai, kāds Liepājā būtu džeza mūzikas koncerts. Tas nenozīmē, ka neviens negrib to otru virzienu.

Piešķirot finansējumu, gan pašvaldība, gan valsts var noteikt prioritātes, bet tās nevar būt saturiskas. Ja prioritāte ir pasākumi bērniem, tas ir žanrs, kuru atbalsta, taču nevar pateikt: Karlsonu – jā, bet Pepiju Garzeķi – nē.

Mana pieredze rāda, ka Liepājā kultūras joma ir daudz brīvāka no pašvaldības ietekmes nekā citur.

Mēdzu uzstāties ar lekciju, kurā esmu apkopojusi dažādus cenzūras piemērus un tendences, kas bijušas arī Liepājā, turklāt ne tikai no pašvaldības.

Liepājas muzejā pirms vairākiem gadiem bija Kubas mākslinieka izstāde, ar kuru ļoti neapmierināti bija Liepājas mācītāji. Tēlniekam Egonam Peršēvicam bija izstāde, kuras nosaukums bija veidots kā mākslas darbs, un tajā bija kirilicas burts. Pret šādu nosaukumu iebilda Valsts valodas centrs.

Šādi gadījumi ir bijuši, tomēr Liepājā tik klaji nediktē māksliniekam noteikumus kā Daugavpils vai Ogres gadījumā.

Dace Bluķe, Liepājas valstspilsētas domes deputāte (Par!)


Back to top