Ir jāsniedz atbalsts tiem skolotājiem, kuri vēlas turpināt darbu izglītībā un apgūt valodu noteiktajā līmenī Aktualitātes, Jaunumi, Viedokļi
28.12.2022

Ir jāsniedz atbalsts tiem skolotājiem, kuri vēlas turpināt darbu izglītībā un apgūt valodu noteiktajā līmenī

Mums ir jāspēj sniegt atbalsts tiem skolotājiem, kuri vēlas turpināt darbu izglītībā kvalitatīvāk un apgūt valsts valodu noteiktajā līmenī.

Šogad Valsts valodas centrs ir pārbaudījis valsts valodas atbilstības līmeni 1013 pedagogiem valstī un no tiem 166 pedagogiem ir piemēroti administratīvi sodi par nepietiekamām valsts valodas zināšanām. Ņemot vērā, ka Rīgā ir vislielākais izglītības iestāžu skaits liela daļa no administratīvi sodītajiem skolotājiem strādā Rīgas izglītības iestādēs. 

Jau vairākus gadus nav pienācīgi administrēts skolotāju latviešu valodas prasmes līmenis gan Rīgā, gan valstī kopumā. Pirmsskolas, kā arī vispārējās pamatizglītības skolotājiem latviešu valoda ir jāpārvalda otrajā augstākajā līmenī – C1. 

Lai ikviens bērns un jaunietis spētu iegūt izcilu izglītību latviešu valodā mums ir jāsniedz atbalsts tiem skolotājiem, kuri vēlas turpināt darbu izglītībā kvalitatīvāk un apgūt valodu augstākajā līmenī.

Ir izstrādāti virkne mācību materiālu skolotājiem valodas apguvei, bet, ja ar nepieciešamajiem valsts valodas apguves kursiem, materiāliem un to pieejamību nav pietiekami – ir jādara vairāk, lai atbalstītu ikviena skolotāju vēlmi un paplašinātu iespējas apgūt valsts valodu augstākajā līmenī.

Laima Geikina ir Kustības “Par!” līdzpriekšsēdētāja un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētēja.


Back to top