Speram lielus soļus iedzīvotāju iesaistes stiprināšanā Jelgavā!
21.12.2022

Speram lielus soļus iedzīvotāju iesaistes stiprināšanā Jelgavā!

Ir pagājis vairāk kā gads, kopš jaunievēlētā dome ir uzsākusi darbu. Kustība “Par!” deputāti, Uldis Dūmiņš un Mārtiņš Daģis, Jelgavas valspilsētas domē šo laiku pavadījuši aktīvi strādājot kopā ar jelgavniekiem, uzklausot vajadzības un izvirzot vairākus konkrētus priekšlikumus.

Tā, piemēram, izdevās panākt, ka sociālajiem darbiniekiem, aprūpētājiem un skolotājiem 2022.gadā tiek nodrošināta veselības apdrošināšana.

Šajā gadā uzsākām arī līdzdalības budžeta īstenošanu. Līdzdalības budžets ir demokrātisks process, kas sniedz iespēju jelgavniekiem noteikt, kā tiek iztērēta daļa no budžeta. Ideja, priekšlikums, balsošana un uzvarētāju finansēšana – tieši tāds ir process kā ikviens no mums var izvirzīt ideju savas apkaimes uzlabošanai (apgaismojums, bērnu rotaļu laukums, atpūtas vietu izveide un tml.). Savai apkaimei jebkurš jelgavnieks var iesniegt ideju un visticamāk, ka nākamajā gadā vienas idejas maksimālais finansējums tiek plānots līdz 20 000 EUR. Kurš saņems finansējumu? To nosaka paši iedzīvotāji ar saviem balsojumiem!

Lai mēs kopā pilsētu veidotu par labāku dzīvesvietu ikvienam, mēs plānojam veidot iedzīvotāju padomi, sniedzot iespēju jelgavniekiem tiešā veidā ietekmēt domes lēmumus. Šis nebūs viegls process, jo pilsoniskā iesaiste prasa laiku, iedziļināšanos un arī savas apkaimes iedzīvotāju vēlmi piedalīties.

Būtisks jautājums ir arī līdzsvarotu izglītības iestāžu attīstība – vairākas skolas Jelgavā ir teju pilnībā sakārtotas, kamēr citām nav sava iekštelpu un āra sporta laukuma. Šī nevienlīdzība ir steidzami jāmazina un jānodrošina, ka finansējums tiek novirzīts skolām, kuras jūtas aizmirstas.

Jelgavniekiem ir jābūt lielākām iespējām lemt par savas pilsētas nākotni, tāpēc turpinām darbu un es personīgi aicinu katru jelgavnieku ar idejām sazināties un kopīgi radīsim risinājumu! Paldies, ka esi jelgavnieks! Mēs kopā esam Jelgava! Lai mums laimīgs un iespējām bagāts jaunais gads!

Uldis Dūmiņš, Jelgavas valstspilsētas domes deputāts (Kustība “Par!”)

Krīzes ir īstais laiks plānot turpmāko attīstību

Turpinās vairāki attīstības projekti un uzsākta Pilssalas teritorijas sakārtošana. Nākamā gada februārī durvis vērs jaunais bērnudārzs Brīvības bulvārī, par 160 vietām samazinot rindu uz bērnudārziem.

Pašvaldība kļuvusi atvērtāka. Pašvaldības domes sēdēm ir iespējams sekot tiešraidē, kā arī turpinās jaunās mājaslapas izstrāde, kas padarīs pašvaldības informāciju pieejamāku un sniegs plašākas iesaistes iespējas.

Noslēgumam tuvojas 2022.gads, un arī šajā gadā sastapāmies ar arvien jauniem pārbaudījumiem. Krievijas prettiesiskā iebrukuma izraisītais karš Ukrainā radījis būtisku cenu pieaugumu, kas liek savilkt jostas ne tikai Jelgavas iedzīvotājiem, bet arī pašvaldībai. Tāpat ievērojamus resursus esam veltījuši no kara bēgošo Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam. Tomēr arī šādos apstākļos esam paveikuši daudz labus darbus mūsu Jelgavai. Cerīgi raugos uz 2023.gadu, jo krīzes ir īstais laiks plānot turpmāko attīstību. Turpinās pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un jaunā teritorijas plānojuma izstrāde. Šie dokumenti ir nozīmīgi pilsētas attīstībai un projektu īstenošanai. Kādu nākotni paši šajos dokumentos saplānosim, tā arī dzīvosim turpmāk. Aicinu būt aktīviem un piedalīties publiskajā apspriešanā, paužot savu viedokli par nepieciešamajiem uzlabojumiem pilsētā. Lai Jelgavā būtu atvērta, zaļa un draudzīga vide, kuru labprāt cilvēki labprāt izvēlēsies dzīvošanai, un Jelgavu lepni sauks par savu pilsētu. Lai mums izdodas! Laimīgu 2023.gadu!

Mārtiņš Daģis, Jelgavas valstspilsētas deputāts (Kustība “Par!”)

Back to top