Ko Inese Voika ir paveikusi 13. Saeimā?
30.10.2022

Ko Inese Voika ir paveikusi 13. Saeimā?

Iepazīsties ar dažām no iniciatīvām un Ineses paveiktajiem darbiem. 

Saeimā Inese paveica vēsturisku darbu – divu gadu laikā Ineses vadītā darba grupa sagatavoja Interešu pārstāvības atklātības likumu jeb tā dēvēto lobēšanas likumu, ko Saeima vienbalsīgi apstiprināja. No pirmās ieceres līdz realizācijai pagājuši gandrīz 15 gadi – diskusija par lobēšanas atklātības regulējuma nepieciešamību aizsākās jau 2007. gadā. 

Regulējuma neesamība bija liels iztrūkums pretkorupcijas likumos. Likums nosaka nepieciešamību atklāt, kas ir piedalījies konkrētu lēmumu un likumu pieņemšanas procesos. Aiz Saeimas deputātu un ierēdņu mugurām vairs nevarēs slēpties slepenas biznesa intereses. Mēs gribam, lai intereses Latvijā aizstāvēt varētu jebkurš un lēmumu pieņēmēji spētu ieklausīties. 

Iesniedza priekšlikumus Sabiedrības integrācijas fonda likuma grozījumiem, ar mērķi uzlabot fonda darbību un veicināt tās pārskatāmību, vienlaicīgi nostiprinot fonda iespējas atbalstīt NVO darbu.

Juridiskajā komisijā strādāja pie visu ģimeņu tiesiskās aizsardzības, aizstāvēja Civilās savienības likumu un virzīja Satversmes tiesas sprieduma izpildi. 

Inese arī strādāja pie Vēsturisko zemju likuma un iestājās par valsts atbildību un atbalstu Latvijas pamattautai – lībiešiem. 

Iestājās par Satversmes tiesas tiesneša kandidāta atlases procedūras uzlabošanu – tai jābūt saprotamai un caurspīdīgai.

Patvēruma meklētāji varēs sākt strādāt jau pēc trīs mēnešiem, nevis tikai pēc pusgada – kopā ar kolēģiem Inese panāca grozījumus Imigrācijas likumā.

Pildot Saeimas prezidija sekretāra biedra pienākumus, Inese aktīvi piedalās sadarbības veicināšanā ar trešās pasaules valstīm; kā Nīderlandes un Latvijas parlamentu sadarbības grupas vadītāja skaidroja Latvijas pozīciju Baltkrievijas īstenotā hibrīduzbrukuma jautājumā, palīdzot veidot vienotu izpratni par notiekošo.

Baltijas Asamblejā Inese iestājās par atbalstu Baltkrievijas demokrātiskajai kustībai, tostarp mudinot Eiropas Savienību noteikt sankcijas Aleksandra Lukašenko režīmam. Kā arī pieņēma vairākus Ukrainas atbalstam svarīgus lēmumus.

Nodibināja Saeimas sadarbības grupu Baltkrievijas demokrātijas stiprināšanai.

Atbalstīja plaša un vispusīga atbalsta sniegšanu Ukrainas bēgļiem. 

Atbalstīja palīdzības mehānismus pandēmijas un energokrīzes apstākļos dažādām Latvijas sabiedrības grupām.

Inese Voika 13. Saeimas sasaukuma laikā strādāja Baltijas asamblejas Prezidijā, Ārlietu komisijā, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, Juridiskajā komisijā, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā, Nacionālās drošības komisijā un Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, kā arī pildīja Saeimas sekretāra biedres pienākumus Prezidijā.


Back to top