Ko Ilmārs Dūrītis ir paveicis 13. Saeimā?
29.10.2022

Ko Ilmārs Dūrītis ir paveicis 13. Saeimā?

Iepazīsties ar dažām no iniciatīvām, kuras Ilmāra gādība iepriekšējā Saeimā tika paveiktas. 

Ilmāra vadībā Saeims Augstākās izglītības apakškomisija izstrādāja priekšlikumus augstskolu reformai un rūpīgi sekoja līdzi tās sagatavošanai, kā arī strādāja lai meklētu labākos risinājums Latvijas augstākās izglītības un zinātnes attīstībai. 

Ilmāra vadītā Augstākās izglītības apakškomisija aizsāka diskusijas par bezmaksas augstāko izglītību Latvijā, kas nodrošinātu studentiem vienlīdzīgas iespējas un izcilu izglītību. 

Panāca, ka no 2022. gada stipendijām piešķirti papildu 2,5 miljoni eiro, tā paaugstinot tās līdz 140 eiro mēnesī, un 150 000 eiro augstākās izglītības jaunās studiju kreditēšanas sistēmas turpināšanai.

Ilmārs Augstākas izglītības apakškomisijas vārdā aicināja valdību paaugstināt zinātnes bāzes finansējumu 2020., 2021. un 2022. gadam. 2022. gadā tas būtiski palielināts – par 32% jeb 7,6 miljoniem.

Rūpējoties par sabiedrības veselību, Ilmārs virzīja likuma grozījumus karsējamās tabakas akcīzes nodokļa palielināšanai, ierobežojot veselībai kaitīgo produktu pieejamību un gūtos ieņēmumus novirzot onkoloģijas diagnostikai un medikamentiem. Strādāja pie izmaiņām likumā, kas stingrāk regulēs karsējamās tabakas ierīču reklāmas un strikti ierobežos toksisko nikotīna spilventiņu pieejamību.

Iestājās par pacientu tiesību aizsardzību – panāca grozījumus Pacientu tiesību likumā, kas nosaka, ka pats pacients varēs noteikt, kurš tuvākais cilvēks ir tiesīgs saņemt informāciju par viņa veselības stāvokli un lemt par ārstēšanas procesu situācijā, kad pats to nespēj. Šie grozījumi aizsargā pacienta tiesības, kuri valsts regulējuma neesamības dēļ, dzīvo nereģistrētās partnerattiecībās.

Ilmārs Saeimā vadīja arī vienu no divām darba grupām, kas izstrādāja priekšlikumus Civilās Savienības likumam. 

Panāca, ka Covid-19 pabalstu 200 eiro apmērā izmaksāja arī personām ar invaliditāti, tiem, kas zaudējuši apgādnieku, bērniem, kuri dzīvo institūcijās un citiem.

Ilmārs Dūrītis 13. Saeimā vadīja Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisiju, kā arī strādāja Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, Sociālo un darba lietu komisijā un Sabiedrības veselības apakškomisijā. Ilmārs pildīja arī Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra pienākumus.


Back to top