Dot balsi Baltkrievijai
08.06.2022

Dot balsi Baltkrievijai

Drīz paies divi gadi, kopš Aleksandrs Lukašenko, neatzīstot Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu iznākumu, turpina vadīt šo valstī ar līdz šim nepieredzētu vardarbību un jebkādu brīvību brutālu apspiešanu pret paša tautu.

Karš Ukrainā šobrīd aizēnojis visu citu, tomēr, strādājot, lai nodrošinātu Ukrainas uzvaru un tālāku attīstību, ir svarīgi atcerēties, ka demokrātiska un brīva Baltkrievija ir daļa no stāsta par mūsu reģiona stabilitāti un uzplaukumu un ka baltkrievu demokrātiskajai kustībai mūsu atbalsts vajadzīgs kā nekad agrāk.

Kopā ar Baltijas kaimiņiem un citām Eiropas Savienības valstīm Latvija neatzina 2020. gada pasludinātos prezidenta vēlēšanu rezultātus un neatzīst Aleksandru Lukašenko par likumīgu valsts vadītāju. Latvija kopš pirmās dienas ir aktīvi atbalstījusi demokrātisko opozīciju, gan dodot politiskajiem bēgļiem patvērumu Latvijā, gan atbalstot aktīvistus.

Starptautiski Latvija stingri iestājas un ir panākusi Eiropas Savienības sankcijas Baltkrievijas režīma nodrošinātājiem, kas šobrīd kļuvuši arī par Krievijas agresijas Ukrainā atbalstītājiem. Aprīlī ES apstiprināja sesto sankciju paketi, un ir sācies darbs pie septītās izveidošanas.

Lukašenko šo divu gadu laikā parādījis, ka ir gatavs aizstāvēt savu varu ar visām iespējamām metodēm. Jūnija sākumā Baltkrievijā ir reģistrēti 1222 politieslodzītie, un to skaits aug katru dienu. Katru mēnesi simtiem cilvēku tiek arestēti, sisti un citādi mocīti. Divu gadu laikā reģistrēti ap 40 000 (!) arestu, uzsāktas vairāk nekā 5000 krimināllietas un aizvērtas vai darbu izbeigušas vairāk nekā 600 nevalstiskās organizācijas.

Iedzīvotāji, kas vēlas iestāties par valstisku brīvību un demokrātiju, riskē ar savu brīvību, veselību un arī dzīvību. Sodi par vismazāko brīvas gribas izpausmi kļūst absurdāki un nežēlīgāki. Kur agrāk piesprieda cietumsodu uz dienām, tagad tie var būt gadi un desmiti, vai pat nāvessods. Tāpēc lielākā daļa disidentu drošības dēļ ir spiesti doties ārpus valsts.

Sodīta var tikt pat tik vienkārša lieta kā dziedāšana. Trešdien Rīgā uzstāsies Baltkrievijas “Brīvais koris” (Volny Chor), kura pirmsākumi meklējami 2020. gada augusta protestos, kas kopā sanāca profesionāli mūziķi; Baltkrievijā viņi tika vajāti. Viņu uzstāšanās vietās veikti reidi, cieta īpašnieki, kas bija devuši vietu mēģinājumiem. Koris šobrīd darbojas Varšavā, turpina dziedāt baltkrievu dziesmas un runāt par brīvību un demokrātiju.

Baltkrievijas demokrātiskās kustības priekšgalā nenogurstoši turpina strādāt arī Baltkrievijas 2020. gada prezidenta vēlēšanu kandidāte Svjatlana Cihanauska un viņas komanda. Šajās dienās uzņemsim viņu Rīgā, kur S. Cihanouska tiksies ar mūsu valsts augstākajām amatpersonām, saņemot atbalstu tālākam darbam pie demokrātiskas Baltkrievijas veidošanas. Saeimā esam nodibinājuši deputātu grupu demokrātiskas Baltkrievijas atbalstam, lai ikdienā sekotu līdzi notiekošajam un varētu koordinētāk veidot sadarbību arī parlamentārā līmenī, jo zinām, ka tiešajiem kontaktiem un publiskai diplomātijai var būt liela nozīme tik sarežģītā situācijā, kādā šobrīd strādā Baltkrievijas demokrātiskā kustība.

S.Cihanouska par Valsts prezidenta amata kandidāti kļuva 2020. gada pavasarī, kad varas iestādes atteicās par kandidātu reģistrēt un arestēja viņas vīru Sergeju Cihanousku. Šopavasar noraidīta Sergeja apelācijas prasība, un spēkā atstāts notiesājošais spriedums uz 18 gadiem cietumā.

S.Cihanouska kļuva par “protesta kandidātu”, guva ievērojamu sabiedrības atbalstu un pēc krāpnieciskajām vēlēšanām kļuva arī par protestu un demokrātiskās Baltkrievijas simbolu. Kopš 2020. gada rudens S.Cihanouska uzturas un strādā Lietuvā.

Demokrātiskai Baltkrievijai ir daudz seju un aktīvu cilvēku, kuri iestājas par pārmaiņām. Latvija turpinās atbalstīt brīvu mediju darbību, pilsonisko sabiedrību un iestāties par to, lai tiek izmeklēti un sodīti cilvēktiesību pārkāpumos vainīgie.

Šopavasar referendumā, kura rezultātus Latvija neatzīst, tika mainīta Baltkrievijas konstitūcija, ļaujot Aleksandram Lukašenko būt pie varas līdz 2035. gadam. Tomēr brīvības garu baltkrievu tautā vairs nevarēs nomākt, lai cik gadu paies līdz brīvām un demokrātiskām vēlēšanām. To palīdzēsim uzturēt arī mēs Latvijā un darīsim to tik ilgi, cik tas būs vajadzīgs.

Trešdien vakarā Lielajā Ģildē plkst. 18:00 varēs dzirdēt “Brīvo kori”. Viņu sejas būs maskās, jo režīms joprojām rada draudus dziedātājiem un viņu ģimenēm, lai arī nevar apklusināt kori un citas baltkrievu balsis. Atbalstīsim brīvas baltkrievu tautas garu!


Back to top