No 21. marta Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem atradīsies Kaļķu ielā; Rīgas Kongresu namā darbosies informācijas punkts Aktualitātes
18.03.2022

No 21. marta Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem atradīsies Kaļķu ielā; Rīgas Kongresu namā darbosies informācijas punkts

No pirmdienas, 21. marta, Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem atradīsies bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes ēkā Kaļķu ielā 1. Līdzšinējā atbalsta centrā Rīgas Kongresu namā turpmāk darbosies informācijas punkts.

Informācijas punkts būs atvērts gan brīvdienās, gan darba dienās. Tajā darbosies pašvaldības speciālisti un brīvprātīgie, kas konsultēs par pieejamajiem pakalpojumiem, ko turpmāk iedzīvotāji no Ukrainas varēs saņemt atbalsta centrā Kaļķu ielā 1.  Gadījumos, kad Ukrainas iedzīvotājiem būs nepieciešama izmitināšana, speciālisti sazināsies ar Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvjiem. Tāpat šeit strādās arī nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Informācijas punkts Rīgas Kongresu namā strādās katru darba dienu no plkst. 09.00 līdz 18.00, savukārt, brīvdienās no plkst. 10.00 līdz 16.00.

Tikmēr atbalsta centrā Kaļķu ielā 1 no 21.marta tiks sniegti gan valsts, gan pašvaldības pakalpojumi. Centrā strādājošie pašvaldības klientu apkalpošanas speciālisti tāpat kā līdz šim nodrošinās personas, kura ieradusies no Ukrainas, informācijas reģistrēšanu. Pašvaldības Sociālā dienesta darbinieki, savukārt, konsultēs par iespējām saņemt sociālos pabalstus, par sociālā atbalsta sistēmu Latvijā, un citiem sociālās aprūpes pakalpojumiem. Atbalsta centrā iedzīvotāji no Ukrainas var pieteikties pabalstam krīzes situācijā, garantētā minimālā ienākuma pabalstam, mājokļa pabalstam, izziņai ES pārtikas paku saņemšanai, kā arī, piemēram, sociālajai rehabilitācijai un psiholoģiskajam atbalstam. Par pabalsta izmaksas un paku saņemšanas vietu un laiku katrs klients tiek informēts atsevišķi.

Centrā pašvaldības izglītības speciālisti Ukrainas iedzīvotājiem palīdzēs pieteikt bērnu skolā vai bērnudārzā Rīgā. Visiem centra apmeklētājiem tiks piedāvāts saņemt Latvijas mobilo telefonu operatoru SIM kartes. Cilvēkiem, kas paliek Rīgā, tiks izsniegts e-talons ar 20 braucieniem Rīgas sabiedriskajā transportā, kā arī bezmaksas dāvanu karte Rīgas Zooloģiskā dārza apmeklējumam.

Atbalsta centrā darbu turpinās arī Valsts robežsardze. Mājokļu jautājumu koordinēšanu arī turpmāk nodrošinās Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti, savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvji centrā palīdzēs risināt vīzu un personas dokumentu jautājumus. Klienti, kas iepriekš pieteikuši vīzas, tās varēs saņemt Kaļķu ielā 1.

Arī centrā Kaļķu ielā 1 Ukrainas iedzīvotāji varēs saņemt Nodarbinātības valsts aģentūras konsultācijas par darba iespējam, kā arī uzzināt par iespējām pieteikties bezdarbnieka statusam. Centrā strādājošie Nacionālā veselības dienesta speciālisti cilvēkiem arī turpmāk nodrošinās konsultācijas par iespējām pierakstīties pie ģimenes ārsta, saņemt medicīnas pakalpojumus un nepieciešamos medikamentus.

Atbalsta centrā darbu turpinās arī kustība “Gribu palīdzēt bēgļiem” un citas NVO, kura kopā ar brīvprātīgajiem informēs par nevalstisko organizāciju piedāvājumu un nodrošinās saziņu ar organizācijām, kas, piemēram, var palīdzēt ar drēbēm, mantām, juridiskajiem pakalpojumiem vai nodrošināt cita veida atbalstu.

Atbalsta centrs Kaļķu ielā 1 strādās katru darba dienu no plkst. 9.00 līdz 18.00.


Back to top