Ar svecīšu iedegšanu noslēgusies Ukrainas nedēļa Rīgā Aktualitātes, Fakti
21.02.2022

Ar svecīšu iedegšanu noslēgusies Ukrainas nedēļa Rīgā

Iededzot svecītes pie Ukrainas vēstniecības un svinīgi pasniedzot šīs valsts vēstniekam Latvijas galvaspilsētas bērnu zīmējumus, svētdien, 20. februārī, noslēdzās Ukrainas nedēļa Rīgā, kuras laikā ar dažādiem pasākumiem tika pausts atbalsts Ukrainas suverenitātei un integrācijai Eiropā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, vicemērs Edvards Smiltēns, Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko, kā arī citas amatpersonas un atbalstītāji pie vēstniecības iededza svecītes un ar klusuma brīdi pieminēja 2014. gada Maidana upurus. Pēc tam vēstniekam tika svinīgi nodoti Rīgas skolēnu radītie zīmējumi – Latvijas bērnu sveiciens ukraiņu bērniem, kas jau šodien tiks nosūtīti uz Ukrainu un izstādīti vairākās skolās.

“Jau 2014. gadā, kad protestējām notikumiem Ukrainā, sapratām, ka negribam būt upuri, bet cīnītāji. Tagad Ukrainas neatkarības jautājums atkal kļuvis aktuāls, bet situācija ir mainījusies, jo šīs valsts drosmi pamanījusi visa pasaule. Visa pasaule, Latvija un Rīga ir jūsu draugi. Mēs jūs mīlam kā brāļus un māsas, mēs par jums pārdzīvojam un darīsim visu iespējamo, lai palīdzētu saglabāt neatkarību. Slava Ukrainai!” sacīja M. Staķis.

“Mēs šodien ne tikai iededzām sveces, bet arī iededzām gaismu, skaļi saucot lietas to īstajos vārdos un paužot savu viedokli. Iedegt gaismu ir īpaši svarīgi, jo noziegumus un slepkavības visvieglāk veikt tumsā, bet gaismā aizbēg ne tikai noziedznieki, bet arī tarakāni. Mums visiem ir skaidri un saprotami kaimiņvalsts diktatora nodomi. Te nav tikai stāsts par Ukrainu, bet par mums visiem šajā civilizētajā pasaules daļā. Ukraina ir tā, kas atdala civilizēto pasaules daļu no tirānijas, no tiem, kas vēlas mūs aizvilkt atpakaļ pagātnē. Tāpēc mēs stingri stāvēsim pozīcijās, aizstāvot Ukrainu, jo tā mēs aizstāvam arī savu zemi,” uzsvēra E. Smiltēns.

Ukrainas vēstnieks pateicās, ka Latvija un Rīga izrāda solidaritāti un dod signālu ukraiņu tautai, tāpat kā visai pasaulei, ka Ukraina nav viena savā cīņā par neatkarības aizstāvēšanu.

“Mēs nekad to neaizmirsīsim. Mums kopā jāuzvar šis ienaidnieks, kas lien katrā mājā un dvēselē,” norādīja O. Miščenko.

Rīgā pagājušajā nedēļā tika rīkota “Ukrainas nedēļa”, kuras laikā ar dažādiem pasākumiem Latvijas galvaspilsēta pauda atbalstu Ukrainas suverenitātei un integrācijai Eiropā.

Pirmdien pie Rīgas domes ēkas pacēla Ukrainas karogu un rātsnamu izgaismoja šīs valsts nacionālajās krāsās, savukārt otrdien Doma baznīcā notika dievkalpojums “Aizlūgums par Ukrainu”. Trešdien Ukraiņu vidusskolā tika atklāta akcija “Bērni zīmē nākotnes Ukrainu”.

Ceturtdien pie Brīvības pieminekļa notika pasākums “Karogs par mieru Ukrainā”, kura laikā svinīgi izklāja 30 metrus garu Ukrainas karogu.

“Ukrainas nedēļa” noslēdzās svētdien, kad Ukrainas vēstniecības pagalmā iededza svecītes un Ukrainas vēstniekam pasniedza akcijas “Bērni zīmē nākotnes Ukrainu” laikā radītos zīmējumus.

Šomēnes aprit 30 gadi, kopš nodibinātas Ukrainas un Latvijas diplomātiskās attiecības. Kopā ar Latviju, Rīga nelokāmi atbalsta Ukrainas suverenitāti un integritāti Eiropā.

Manifests
Viss manifests

Back to top