Austrija, Igaunija, Latvija, Lietuva un Polija lūdz starptautisko organizāciju atbalstu humanitāro jautājumu risināšanā Jaunumi
15.11.2021

Austrija, Igaunija, Latvija, Lietuva un Polija lūdz starptautisko organizāciju atbalstu humanitāro jautājumu risināšanā

12. novembrī Austrijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas iekšlietu ministri nosūtījuši oficiālu vēstuli Apvienoto Nāciju Organizācijas Augstajam komisāram bēgļu jautājumos (UNHCR), Apvienoto Nāciju Starptautiskajam Bērnu fondam (UNICEF), Starptautiskajai migrācijas organizācijai (IOM), Starptautiskajai Sarkanā Krusta komitejai un organizācijai “Ārsti bez robežām”, aicinot sniegt atbalstu humanitāro jautājumu risināšanā uz robežas ar Baltkrieviju.

Latvija ir gatava aizstāvēt Eiropas Savienības ārējo robežu, ja masveida migrācijas plūsma tiktu vērsta Latvijas virzienā. Tas ir gan mūsu nacionālās drošības, gan mūsu kā Eiropas Savienības dalībvalsts pienākums. Tomēr jau šobrīd ir skaidrs, ka tas nebūs iespējams bez citu Eiropas Savienības valstu un starptautiskā atbalsta. Ir absolūti nepieņemami, ka Lukašenko režīms izmanto dzīvus cilvēkus šajā hibrīdoperācijā,” atzīmēja iekšlietu ministre Marija Golubeva.

Valstis vēstulē nosoda Baltkrievijas varas iestāžu veikto migrācijas instrumentalizāciju un cilvēku ekspluatāciju politisku motīvu dēļ. Laika apstākļu pasliktināšanās, sākoties ziemas sezonai, rada lielu risku cilvēku dzīvībai. Latvija, Lietuva un Polija, kur vien iespējams, ir sniegušas tūlītēju humāno un medicīnisko palīdzību personām, kurām šāda palīdzība bija nepieciešama.

Lai izvairītos no traģēdijām un humanitārās krīzes Baltkrievijas teritorijā, valstis vēstulē aicina sazināties ar Baltkrievijas varas iestādēm un citām pusēm, lai organizētu humāno un medicīnisko palīdzību cilvēkiem, kuru ierašanos savā teritorijā viņi paši organizējuši. Ir būtiski, lai gan starptautiskās, gan nevalstiskās organizācijas  palīdzētu migrantiem atgriezties savās izcelsmes valstīs, sniegtu nepieciešamo palīdzību un aktīvi līdzdarbotos, lai novērstu nelegālās migrācijas plūsmu pāri Eiropas Savienības austrumu robežai.

Vēstules kopiju saņēmusi arī Eiropas Savienības iekšlietu komisāre Ilva Juhansone.

Marija Golubeva Gribu redzēt Latviju starp Eiropas modernākajām un brīvākajām valstīm, un es strādāju šim mērķim. Vairāk »

Back to top