Miks Celmiņš: ar ikvienu varu atrast kopīgu valodu, no katra var ko iemācīties, uzzināt ko jaunu Viedokļi
13.11.2021

Miks Celmiņš: ar ikvienu varu atrast kopīgu valodu, no katra var ko iemācīties, uzzināt ko jaunu

Turpinot Kustības “Par!” valdes locekļu ekspresinterviju sēriju šajā reizē aprunājamies ar Kustības jauno ievēlēto izpilddirektoru, valdes locekli, “Make Room” Eiropas pārstāvniecības direktoru Miku Celmiņu.

Kā Tu redzi Kustību “Par!” pēc 2 (šī valdes termiņa beigas), 5 un 10 gadiem?

Ja pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām mūs uzskatīja par jaunu politisko spēku, tad šobrīd, pēc 4 gadiem, mēs esam stipra organizācija ar pārstāvniecību 8 pašvaldībās, tostarp vadām Rīgas domi, esam pārstāvēti Saeimā, kā arī risinām divas no pašreiz “viskarstākajām” krīzēm, cīnoties gan ar pandēmijas uzveikšanu, gan, ievērojot cilvēcību, uzvaram cīņā ar hibrīdapdraudējumiem, palīdzot cilvēkiem, kas nokļuvuši neapskaužamās situācijās. 

Ceru ka pēc 2 gadiem varēsim atskatīties uz šo sarežģīto laiku un spēt lepoties, ne tikai par Latviju kopumā, bet arī paši par sevi, ka esam bijuši galvenie stūrmaņi šo problēmu risināšanā. 

Pēc 5 gadiem, domāju, ka apvienosim vairāk arī ārpus Rīgas dzīvojošos sociāli liberāli domājošos cilvēkus un spēsim aktīvāk un jēgpilnāk komunicēt Par! Latvijas vīziju un mums pievienosies vairāk līdzīgi domājošie arī reģionos. Par! būs “household name” Latvijas politikā, mēs būsim politiskā izvēle visiem, kuri iestājas par godīgu, modernu, atklātu valsts pārvaldi un piekrīt, ka valsts aizsargā katra cilvēka cieņu un brīvību un nodrošina atbalstu tiem, kas tas nepieciešams visvairāk. 

Ko Tu gribi panākt, esot valdē?

Uz valdi kandidējot izvirzīju trīs prioritātes. Pirmā – uzvarēt vēlēšanās, nodrošinot, ka 14. Saeimā Par! deputātu skaits ir lielāks kā šobrīd. Otrā – mums ir daudz politikā jauni un ļoti zinoši, pieredzējuši biedri, tāpēc ir jāizveido vēl jaudīgāki iesaistes mehānismi ar kuriem varam vēl aktīvāk iesaistīt vēl lielāku skaitu biedru un veidot nākamo sociāli liberāli domājošos politiķu paaudzi. Un trešā prioritāte ir saistīta ar Par! redzamāku darbu Latvijas reģionos – mums ir jāspēj aktīvāk komunicēt mūsu iniciatīvas, piemēram, par visu ģimeņu līdztiesību, par lobēšanas atklātības likumu arī iedzīvotājiem Dobelē, Jēkabpilī un Grobiņā.

Kā Tu nokļuvi Kustībā “Par!”, kas piesaistīja?

Atceros, ka 2017. gadā lasīju ziņu virsrakstus, ka top jauna sociāli liberāla partija. Izlasīju manifestu un nevarēju to neparakstīt, jo katrs teikums šķita tik labi uzrakstīts, tik ļoti saistošs. Bija tāda sajūta, ka beidzot arī Latvijā top politiskā partija, kas nebūtu mazākais ļaunums, bet kurai es piekrītu par visiem 100%. Atceros, ka sūtīju elektroniski parakstītu iesniegumu valdei no Bengalūrū, Karnatakā, kur tolaik vēl dzīvoju. Sekoju līdzi dibināšanas sapulcei un ļoti gribēju būt klāt. Vēlāk arī 2018. gadā pārcēlos uz Latviju, kandidēju Saeimas vēlēšanās, iepazinu citus un sapratu, ka esmu izdarījis pareizu lēmumu.

Ja Tu varētu pavakariņot un izrunāties ar jebkuru cilvēku (mirušu vai dzīvu), kurš tas būtu?

Domāju un ceru, ka ar ikvienu varu atrast kopīgu valodu, no katra var ko iemācīties, uzzināt ko jaunu.

Eiropas Parlaments, Ministru kabinets, Saeima vai pašvaldība – kur Tu vislabprātāk strādā/strādātu?

Šajā brīdī domāju, ka Saeimā. Kopš 2018. gada esmu strādājis Saeimā, atbalstot mūsu ievēlētos deputātus, jo īpaši Ilmāru Dūrīti. Domāju, ka esmu ieguvis vērtīgu pieredzi, lai ar likumdošanas iniciatīvām veidotu Latviju, kas ik dienu arvien vairāk atbilstu mūsu manifestā paustajam.

Kā tavuprāt varētu vairot sabiedrības uzticību politikai un politiķiem?

Nepieciešams nepārtraukts kontakts un lielāka iedzīvotāju iesaiste likumdošanas iniciatīvu izstrādē, lēmumu pieņemšanā un arī iniciatīvu skaidrošanas procesā. Esmu lielu daļu savas dzīves pavadījis ārpus Latvijas – gan Āzijā un Āfrikā, gan citviet Eiropā un tas ļauj salīdzināt, cik ļoti priviliģētā situācijā mēs kā Latvijas iedzīvotāji esam – ikvienam ir iespēja daboties politiskā partijā, tikt ievēlētam partijas valdē, piedalīties likumdošanas iniciatīvu izstrādē vai vismaz regulāri tikties ar lēmumu pieņēmējiem gan pašvaldības, gan nacionālā līmenī. Mums šis ir jāprot izmantot jēgpilnāk un ticu, ka ar lielāku iesaisti un klātbūtni arī uzticība augs.

Kas tevi visvairāk uzrunā Par! manifestā?

“Mēs esam par stiprām ģimenēm, daudziem bērniem un ģimeņu līdztiesību. Par globāliem latviešiem, viņu atgriešanos modernā Latvijā, inteliģentu imigrāciju un dziļu integrāciju. Par pilsonisku patriotismu, vienotu nāciju un vēstures izlīgumu. Mēs esam par līdzpilsoņiem nepilsoņu vietā. Par valsti, kas pastāv vienā valodā, un cilvēkiem, kuri spēj sarunāties daudzās.

Mēs esam par cilvēcīgiem līderiem, kuri uzdrošinās neizpatikt un nebīstas no skaudrām patiesībām. Par pragmatiskiem ideālistiem, kuri spēj pamatot grūtas izvēles un iedvesmot rīcībai.”

Šīs divas rindkopas mūsu manifestā mani uzrunā visvairāk un ļoti labi, ka mēs spējam šo manifestu arī realizēt. Prieks, ka jau šajā Saeimā mēs virzījām iniciatīvu, kas izbeigtu vēsturisko netaisnību un kopš 2020.gada Latvijā vairs nedzimst jauni nepilsoņi. Un arī par cilvēcīgu politiku, kas nebaidās no skaudrām patiesībām – tas ir kā spogulis mūsu pašreizējai, bieži varbūt nepopulārajai, bet veiksmīgajai politikai pandēmijas uzveikšanā. 

Suņi vai kaķi?

Kaķi, daudz kaķi. 

Netflix vai kino?

Netflix.

Labākā ēstuve Latvijā?

Mans dzīves posms Indijā man ir radījis nenogurstošu vēlmi pēc laba, asa indiešu ēdiena. Tāpēc, “Indian Raja”, Vecrīgā. Man tik ļoti garšo ass indiešu ēdiens – gan palak paneer ar veģetāru biryani, gan samosas un pakotas. Vispār, jo vairāk garšvielas, kas nav sāls, pipari vai vegeta, jo labāk. 

Vēl nepiepildīta vēlme?

Nevaru sagaidīt, kad varēšu izceļoties pa Dienvidameriku un Grenlandi.

Manifests
Viss manifests
Miks Celmiņš Latvija ir jāveido jauniem, inteliģentiem un pieredzējušiem cilvēkiem. Beidzot ir radusies politiskā kustība, kuras vīzijai es varu piekrist. Es ticu, ka kopā mēs varam veidot Latviju kā sociāli taisnīgu, eiropeisku, progresīvi liberālu iespēju zemi! Vairāk »

Back to top