“PAR!/PROGRESĪVIE” pauž atbalstu svētku noformējumam pilsētā Fakti, Viedokļi
12.11.2021

“PAR!/PROGRESĪVIE” pauž atbalstu svētku noformējumam pilsētā

Rīgas domes frakcija “PAR!/PROGRESĪVIE” pauž atbalstu Rīgas pilsētas uzstādītajam svētku noformējumam par godu Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas dienai. 

Kā valsts svētku vadmotīvs Rīgā šogad ir izvēlēts “Cel Latviju ar dziesmu, valodu, darbu!” Brīžos, kad gaismas kļūst mazāk, mēs nākam kopā, lai gaismu radītu paši. Ar stiprām dziesmām, gaišu valodu un lieliem darbiem. 

Rīgas dome ir uzsākusi iniciatīvu – sadarboties ar Latvijas māksliniekiem Rīgas pilsētas vizuālā noformējuma un komunikācijas izstrādē, tādējādi radot jaunas vērtības un kvalitatīvu, laikmetīgu vizuālo tēlu.

Aktuālā svētku noformējuma autors ir Paulis Liepa, viens no ievērojamākajiem Latvijas grafiķiem. Rīgas dome norāda, ka līniju ritmi, kārtas un elementi atspoguļo Latviju kā nerimstošu procesu, kurā ikvienu aicinām piedalīties, lai kopā veidotu spēcīgu, vienotu un gaišu Latviju. 

Smalkās bronzas līnijas, kas caurvij svētku identitāti, ir Pauļa Liepas rokrakstam raksturīgs vizuālais risinājums, kas atbilst valsts svētku vadmotīvam. Arī tumšzilā un bronzas krāsa ir izmantotas kā atsauces uz latviešu senajiem tautastērpiem, piemēram, Stāmerienas sagšu, kas ir viena no Latvijas vēstures slavenākajām relikvijām. Noformējumā nav izmantots oranži melns krāsu salikums, un netiek izmantoti pretvalstiski simboli.

Vēlamies uzsvērt, ka teju visi vizuālās identitātes un kampaņas materiāli – svētku noformējuma elementi pilsētvidē, kā arī svētku klips, – ir tikai latviešu valodā. Citās valodās tulkoti apsveikuma teksti ir neliela kopējā risinājuma daļa un atrodami vien www.riga.lv mājaslapā.

Visuzmanīgāk ir jāattiecas pret atsevišķu politisko spēku mēģinājumiem cenzēt mākslu.

Brīvā, demokrātiskā un neatkarīgā valstī nav vietas mākslas cenzūrai un politiskiem uzstādījumiem veidot tikai tādu mākslu, kas atbilst konkrētā politiskā spēka ideoloģijai. Centieni pieļaut tikai “pareizu” un “drošu” mākslu ir vistiešākais ceļš vārda un izteiksmes brīvības apdraudēšanai un nav savienojami ar cieņu pret demokrātisku valsti.

Ceļam Latviju ar dziesmu, valodu un darbu visi kopā! 


Back to top