Ārpolitika, cilvēktiesības un iespējamie scenāriji nākotnē Afganistānā – Par! Jauniešiem diskutē ar jomas ekspertēm Viedokļi
17.09.2021

Ārpolitika, cilvēktiesības un iespējamie scenāriji nākotnē Afganistānā – Par! Jauniešiem diskutē ar jomas ekspertēm

Trešdien, 15. septembrī, Kustības “Par!” jauniešu organizētajā diskusijā “Tikai sievietes PAR notiekošo Afganistānā” vairāki profesionāļi-eksperti meklēja atbildes uz dažādiem jautājumiem, kā piemēram, kāda ir cilvēktiesību un sieviešu tiesību situācija gaidāma pēc varas pārņemšanas, kā tas ietekmēs pārējo valstu ārpolitiku un kuras valstis no tā ir ieguvējas, vai tas var radīt jaunu bēgļu krīzi Rietumu valstīs un citiem jautājumiem. 

“Diskusijas dalībnieces analizēja situāciju Afganistānā no neierasta skatupunkta, apspriežot dzimtes drošību. Tika iezīmētas starptautiskās sabiedrības prioritātes un iespējami mehānismi, nodrošinot pieeju visām sabiedrības aktivitāšu sfērām visiem Afganistānas iedzīvotājiem. Tika ieskicētas arī attīstības sadarbības prioritātes – izglītība un veselības aprūpe, īpašu uzmanību pievēršot tieši sieviešu un meiteņu dzīves kvalitātes nodrošināšanai.” komentē diskusijas dalībniece, Latvijas Ārpolitikas institūta asociētā pētniece Elizabete Vizgunova.

Diskusijā piedalījās arī 13. Saeimas deputāte, Saeimas Ārlietu komisijas locekle Krista Baumane, 13. Saeimas deputāte, Saeimas sekretāra biedre Inese Voika. 

Sarunas laikā bija vairāki jautājumi no skatītājiem par sankcijām jaunajai Afganistānas varai, kura apdraud pēdējās desmitgadēs nodrošināto valsts attīstību. “Sankcijas ir galējs mehānisms, vispirms jāskatās, ko var panākt sarunu ceļā. Mums, Latvijai un citām valstīm, kas NATO alianses sastāvā palīdzēja nodrošināt mieru Afganistānā daudzu gadu garumā, jāraugās, kā varam turpināt atbalstīt Afganistānas sabiedrības un tās neaizsargātāko grupu – sieviešu un bērnu labklājību. Medijiem un starptautiskajām NVO ir jāļauj strādāt.” norāda I. Voika.

K. Baumane pēc diskusijas norāda, ka ļoti priecājas par Par! jauniešu iniciatīvu noorganizēt sarunu par šo tēmu. “Tas parāda ieinteresētību pasaulē notiekošajā, kā mēs to varam ietekmēt arī tālu aiz mūsu robežām, rūpes par mazaizsargātu un brutālai diskriminācijai pakļautu cilvēku grupu. Interese, apziņa un nevienaldzība par pasaulē notiekošo ir cilvēcības piemērs, kas raksturo spēcīgu mūsu partijas šķautni.” viņa teic. 

Diskusiju vadīja “Par!” jauniešu biedre Nikola Serģe. “Man bija liels prieks un gods vadīt diskusiju ar jomas ekspertēm, kuras sniedza ļoti vērtīgu ieskatu tajā, kas notiek Afganistānā, kā arī konstruktīvi atbildēja uz uzdotajiem jautājumiem un analizēja kā pašreizējos situāciju, tā iespējamos scenārijus nākotnē.” Viņa norāda, ka guvusi ne vienu vien vērtīgu atziņu, ko paturēt prātā, turpmāk sekojot līdzi šajā reģionā notiekošajam un tic, ka arī citi klausītāji no diskusijas daudz ieguvuši.


Back to top