19. augusts – Pasaules humanitārā diena Aktualitātes, Fakti
19.08.2021

19. augusts – Pasaules humanitārā diena

19. augusts kopš 2009. gada ir Pasaules humanitārā diena, kad Eiropas Komisija godina tos, kas glābj dzīvības un piedāvā palīdzību.


Šogad Pasaules humanitārajā dienā uzsver klimata ārkārtas situācijas tūlītējās sekas uz pasaules visneaizsargātākajiem cilvēkiem, liekot pasaules līderiem veikt jēgpilnas darbības, lai neaizsargātāko balsis tiek uzklausītas un viņu vajadzības būtu dienaskārtībā.

Arī mums tas ir svarīgi un iestājamies par neaizsargātāko aizstāvēšanu – esošajā situācijā uz Baltkrievijas-Latvijas robežas tiek meklētas iespējas kā palīdzēt cilvēkiem, kuri pēc mēģinājuma nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu netiek ielaisti atpakaļ Baltkrievijā. Šobrīd tiek nodrošināts katra gadījuma izvērtējums, lai novērstu pastāvošu un reālu dzīvības apdraudējumu. Pie nepieciešamības tiek sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība, tiek meklētas iespējas aizturētos robežpārkāpējus izmitināt, tāpat nolemts lūgt palīdzību Eiropas Patvēruma atbalsta birojam (EASO), nosūtot kompetentus, kurdu/arābu-angļu valodā runājošus tulkus uz Latvijas-Baltkrievijas robežu.

Trešdien, 18. novembrī notika arī iekšlietu ministres Marijas Golubevas tikšanās ar pārstāvjiem no ” Gribu palīdzēt bēgļiem “, “Make Room Europe”, “Patvērums “Drošā māja”, “Caritas Latvija”, “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS”, “Latvijas Sarkanais Krusts”, “Latvian Centre for Human Rights / Latvijas Cilvēktiesību centrs” un Starptautiskās migrācijas organizācijas Latvijas biroja, lai koordinētu sadarbību starp iekšlietu nozari un nevalstisko sektoru kontekstā ar situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.


Back to top