Jevgeņijs Lurje: mums izdosies, lai arī ceļš nebūs īss un viegls
01.07.2021

Jevgeņijs Lurje: mums izdosies, lai arī ceļš nebūs īss un viegls

Kustībā “Par!” Jevgeņijs ir bijis biedrs kopš partijas dibināšanas, bet aizvadītos divus gadus pildīja valdes locekļa pienākumus. Lai arī valdes sastāvā pēc sestdienas kongresa viņu vairs neredzēsim, Jevgeņijs joprojām būs aktīvs Kustības “Par!” biedrs. Pajautājām Jevgeņijam kas traucē attīstīties saliedētai sabiedrībai.

-Kā tu nonāci Kustībā “Par!”? Kāpēc tieši “Par!”?

Gandrīz nejauši. Sērfojot internetā, atrodu iniciatīvas grupas testu, līdzīgu “Political compass”.  Aizpildīju un biju pārsteigts par uzskatu sakritību. Tā iemesla dēļ reģistrējos, un drīz pēc tam saņēmu aicinājumu piedalīties dibināšanas kongresā.


Aizvadītajos četros gados Kustībā “Par!” man ir bijušas vairākas iespējas pārliecināties, ka tā bija pareizā izvēle. Mums izdevās gan savienot principu ievērošanu ar politisku pragmatismu, gan risināt sarežģītas problēmas cieņpilnās diskusijās bez kašķēšanās.


-Kādi ir lielākie izaicinājumi esot politiskas partijas valdes loceklim?

Kad biju aktīvs ierindas biedrs, kurš piedāvāja spert tādu vai šādu soli bija vieglāk, jo bija citi, kas lēma un nesa atbildību par pieņemtajiem lēmumiem. Sajūta, ka zināmā mērā no tevis ir atkarīga partijas un arī valsts nākotne ir nopietns slogs.

-Pastāsti par brīdi, kurā saprati, ka esi veicis nozīmīgas pārmaiņas.


Politika ir komandas darbs. Es nevaru teikt, ka esmu sasniedzis kaut ko viens pats. Bet es esmu piedalījies dažādās apspriedēs un diskusijās, pēc kurām ir radušies likumi, kuri ir par labu Latvijai un tās tautai. Piemēram, tālākā komercnoslēpuma izmantošanas ierobežošana, kad runa ir par valsts un pašvaldības līdzekļiem. Tas bija nopietns solis caurspīdīgas pārvaldes sasniegšanā.


-Viens no taviem mērķiem ir saliedēta sabiedrība. Kā, tavuprāt, to var panākt? Kas traucē attīstībai?


Īsumā – aizspriedumi un stereotipi. Kā arī politiķi, kuri palielina savu politisku kapitālu, izmantojot to. Problēma ir tajā, ka starp cilvēkiem, kuriem ir kopīgs mērķis – vienota sabiedrība, ir atšķirīgs redzējums kā tas izskatās un kā to panākt. Bet svarīga ir vēlme, svarīga ir diskusija, svarīgi nepārtraukti iet uz priekšu. Un mums izdosies, lai arī ceļš nebūs īss un viegls.


-Ko tu atbildētu tiem, kas jautā – kādēļ iesaistīties Kustībā “Par”?

Nāc pie mums, ja tu gribi baudīt attīstību un taisnīgumu Latvijā, ja tev ir vēlme padarīt Latviju labāku un, ja tu cieni savus līdzpilsoņus. Kustībā “Par!” tu varēsi satikt brīnišķīgus cilvēkus un kopā ar viņiem realizēt savu sapņus.

Jevgeņijs Lurje Vairāk »

Back to top