Marija Golubeva: galvenie uzdevumi Iekšlietu ministrijā Aktualitātes, Jaunumi
03.06.2021

Marija Golubeva: galvenie uzdevumi Iekšlietu ministrijā

Šodien ar 54 balsīm PAR Marija Golubeva ir apstiprināta par Latvijas Republikas iekšlietu ministri. Marijas darba atslēgvārdi būs cilvēcīgums, reformas un sadarbība. Lasi vairāk par ministres mērķiem uzrunā Saeimas deputātiem!

Cilvēcīgums

Mans galvenais uzdevums  šajā darbā būs vairot  cieņu, uzticēšanos un sadarbību starp iekšlietu sistēmu un sabiedrību kopumā.

Veidot modernus un labus darba un izaugsmes apstākļus visiem tiem 13 tūkstošiem cilvēku, kas kalpo savai valstij iekšlietu dienestos. Tikai labi izglītoti un apmācīti, pienācīgi atalgoti un ekipēti profesionāļi dienestos var veidot drošu valsti.

Labs atbalsts profesionāļiem palīdz veidot cilvēcīgāku attieksmi  – piemēram, pret bērniem un jauniešiem, kurus vajadzētu pasargāt no noziedzības, pirms sodīt. Tas nozīmē apkarot cilvēktirdzniecību un rūpēties par vardarbības un naida noziegumu upuriem. Izturēties cilvēcīgi arī pret patvēruma meklētājiem, kuri bēgot no nāves vai represijām, ir nonākuši mūsu valstī.

Reformas

Es turpināšu strukturālās reformas iekšlietu sistēmā, kuras tiek izstrādās sadarbībā ar Eiropas Komisiju. Valsts policijas struktūru ir nepieciešams racionalizēt gan centrā, gan reģionos, jāmazina sadrumstalotība un policijai neraksturīgi uzdevumi.

Īstenojot reformas, aprīkojot dienestus ar modernām tehnoloģijām un palielinot  darba prestižu un pievilcību, ir jāpiesaista, jāapmāca un jānotur labi darbinieki. Tad palielināsies gan policijas reaģēšanas spējas, gan tās  klātesamība un redzamība sabiedrībā. 

Lai  iekšlietu sistēmā strādātu labākie, jāsakārto policistu izglītības un apmācību sistēma, un pakāpeniski jānodrošina atalgojuma konkurētspēja ar darbu valsts pārvaldes un aizsardzības jomās.

Ļaujiet man minēt vēl dažus svarīgus mūsu kopīgā darba uzdevumus:

– Pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāte un ātrums

– Dienestu darbinieku izglītības un apmācību reforma, 

– Civilās aizsardzības sistēmas reaģētspēja

– Vides, ekonomisko un kibernoziegumu apkarošanas spējas

Pēc iekšlietu ministrijas pasūtijuma nesen veiktajā sabiedriskās domas aptaujā  noskaidrots, ka cilvēki, kuri paši pēdēja laikā NAV saskārušies ar Valsts policijas darbu uzticas tai VAIRĀK nekā cilvēki, kuri IR ar to praktiski saskārušies. Šai sakarībai ir jābūt tieši pretējai. Mūsu kopējais uzdevums ir palielināt visu iekšlietu dienestu un pilsoņu saskarsmes kvalitāti. Tas ir gan apmācības, gan personāla politikas, gan organizācijas kultūras jautājums.  Šādu pārmaiņu es uzskatu par vienu no svarīgākajiem iekšlietu sistēmas darba uzdevumiem.

Sadarbība

Viens ļoti svarīgs mūsu darba princips būs SADARBĪBA ar citām ministrijām un nozarēm. Konkrēti:

  • sadarbībā ar Tieslietu ministriju, lai celtu pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti un  īstenojot e-lietas risinājumu
  • sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, pilnveidot policijas spēju novērst un apakarot kibernoziegumus
  • sadarbībā ar pašvaldībām īstenot iestāžu infrastruktūras sakārtošanu un pēc jaunā pašvaldību likuma pieņemšanas – arī labāku sadarbību sabiedriskās kārtības, ugunsdrošības un civilo krīžu risināšanā     
  • sadarbība ar NVO, kopienām, apkaimēm, draudzēm iekšlietu uzdevumu risināšanā – no noziegumu prevencijas un drošām apkaimēm līdz humānai attieksmei pret patvēruma meklētājiem
  • sadarbība ar kolēģiem Eiropā, lai kopīgi veidotu risinājumus lielajām pārrobežu problēmām – no kibernoziedzibas un hibrīdapdraudējumiem līdz sadarbspējīgām datubāzēm un mākslīgā intelekta pielietojumiem tiesībaizsardzībā

Sadarbībai ar partneriem ir kritiski svarīga arī Latvijas Robežsardzes īpašajā uzdevumā – Eiropas Savienības ārējās robežas apsardzē.  Latvijas austrumu robeža ir ne tikai  starptautiskās organizētās noziedzības apkarošanas un migrācijas kontroles, bet arī nacionālās drošības priekšpostenis.

Bez sadarbspējīgas Eiropas iekšlietu informācijas sistēmas Eiropā nebūs iespējama efektīva migrācijas kontrole un efektīva pārrobežu noziedzības novēršana.

Eiropas Savienības kopējā iekšlietu politika mums ir nevis ĀRPOLITIKA, bet integrāla mūsu valsts iekšlietu politikas daļa.  Un tam ir jāatspoguļojas arī ministrijas darba organizācijā.

Un protams, sadarabība ar Saeimu. Es ticu parlamentārajai demokrātijai un būšu atvērta dialogam ar jums, kolēģi par visiem svarīgākajiem jautājumiem. Un tādu jau pārskatāmā nākotnē būs ne mazums: Grozījumi likumos Par policiju, Patvēruma, Operatīvās darbības likumos un citi.

Esmu gatava strādāt Krišjāņa Kariņa valdībā. Lūdzu atbalstīt manu kandidatūru. Paldies.

Marija Golubeva Gribu redzēt Latviju starp Eiropas modernākajām un brīvākajām valstīm, un es strādāju šim mērķim. Vairāk »

Back to top