Saeima konceptuāli atbalsta rosinājumu patvēruma meklētājiem ļaut sākt strādāt agrāk Aktualitātes, Jaunumi, Viedokļi
22.04.2021

Saeima konceptuāli atbalsta rosinājumu patvēruma meklētājiem ļaut sākt strādāt agrāk

Saeimas vairākums šodien konceptuāli atbalstīja deputātu, tostarp arī “Par!” deputātu, rosinājumu patvēruma meklētājiem ļaut sākt strādāt agrāk nekā likumā noteikts pašlaik. Izmaiņas paredz patvēruma meklētājiem piešķirt tiesības strādāt pēc trīs mēnešiem pašreizējo sešu mēnešu vietā.

Lai patvēruma meklētāji, tostarp Latvijā nonākušie Baltkrievijas pilsoņi, varētu strādāt un paši sevi uzturēt pēc iespējas agrāk, “Attīstībai/Par!” deputāti kopā ar kolēģiem Saeimā iesnieguši šos grozījumus Imigrācijas likumā.

Izmaiņas rosinātas, lai sekmētu patvēruma meklētāju nodarbinātību, kvalifikācijas saglabāšanu un iekļaušanos Latvijā. Grozījumi paredz piešķirt tiesības strādāt patvēruma meklētājiem, kuru Latvijā iesniegtais pieteikums bēgļa vai alternatīvajam statusam nav izskatīts trīs mēnešu laikā un tas nav noticis ārzemnieka vainas dēļ.

“Mēs iesniedzam savu Saeimas deputātu priekšlikumu grozījumiem Imigrācijas likumā, lai paātrinātu lēmuma pieņemšanu, jo atbalsts Baltkrievijas brīvības cīnītājiem un citiem patvēruma meklētājiem vajadzīgs jau tagad. Valdības līmenī priekšlikumu ministrijas saskaņojušas jau 2020.gada decembrī,” skaidro priekšlikuma iesniedzēja, Kustības “Par!” Saeimas deputāte Inese Voika.

Pašreizējais regulējums paredz, ka patvēruma meklētājs drīkst būt nodarbināts, kad ir saņēmis pozitīvu lēmumu par statusa piešķiršanu vai nav saņēmis lēmumu sešu mēnešu laikā. Šo mēnešu laikā patvēruma meklētājs nav tiesīgs strādāt un ir spiests iztikt ar piešķirto pabalstu un sabiedrības ziedojumiem, skaidro partijā.


Back to top