Cilvēcīgi sarunāties par politiku. Laimas Geikinas un Mārtiņa Šteina izaicinājums Aktualitātes, Jaunumi, Viedokļi
19.04.2021

Cilvēcīgi sarunāties par politiku. Laimas Geikinas un Mārtiņa Šteina izaicinājums

Jau no šī gada sākuma, piektdienu vakaros, Kustības “Par!” biedri, politiķi Laima Geikina un Mārtiņš Šteins aicina savus facebook sekotājus un citus interesentus pievienoties sarunām “Cilvēcīgi par politiku!”. 

Mēs gribam politikā, kas kā sabiedriskās darbības nozare, ir mūsu abu darba vieta, darboties kā cilvēki, kas izturas pret citiem ar cieņu un atsaucību, kā cilvēki, kuru attieksmē pret citiem cilvēkiem izpaužas sirsnība, labsirdība un līdzjūtība, kā arī humānisms. Nereti dzirdēti viedokļi, ka politika ir skarba un mērķi attaisno līdzekļus, bet, mūsuprāt, saglabāt cieņpilnu attieksmi gan pret viedokļu oponentiem, gan politiskajiem konkurentiem ir priekšnosacījums, lai mēs nepārvērstos par savu dziņu vergiem.

Cilvēcīgu sarunu nekad nevar būt par daudz

Kā saka Laima un Mārtiņš: “Cilvēcīgu sarunu nekad nevar būt par daudz!”, tāpēc arī radās ideja mēģināt cilvēcīgi sarunāties par politiku, par dažādām politiskām tēmām, norisēm, un to darīt ar viesiem, kas atsaucas aicinājumam piedalīties sarunās. 16. aprīlī aizritēja jau piecpadsmitā saruna. Un, protams, par jautājumu: kā saglabāt šo cieņpilno attieksmi esot politisko procesu epicentrā?

Kustības “Par!” manifestā teikts, ka mēs esam par cilvēcīgiem līderiem, kuri uzdrošinās neizpatikt un nebīstas no skaudrām patiesībām. Par pragmatiskiem ideālistiem, kuri spēj pamatot grūtas izvēles un iedvesmot rīcībai. Ar šīm sarunām mēģinām īstenot arīdzan mūsu manifestu dzīvē, taču viesi nav tikai partijas biedri, starp viesiem ir mūsu draugi un dažādu jomu profesionāļi. 

Cilvēcīga saruna ir solis uz aktīvu pilsonisko sabiedrību

Runāt par politiku neformāli un cilvēcīgi ir nepieciešams. Tas palīdz nostiprināt zināšanas, stiprināt uzticību politikai, attīstīt personiskās attiecības cilvēku starpā un praktizēt demokrātisku informācijas apmaiņu caur sarunu, kas ir svarīgs solis virzībā uz aktīvu pilsonisko sabiedrību. Covid-19 pandēmijas laikā, kad diskusiju rīkošana dzīvē jāpārceļ uz virtuālo vidi un kad cilvēki ir noguruši no formāliem interneta pasākumiem, mērķis ir atrast alternatīvu veidu, kā cilvēkos rosināt zinātkāri pēc kvalitatīvas informācijas. Ir jāuzlabo cilvēku labsajūta un atklāti jārunā par politiski aktuāliem tematiem. 

Laima Geikina: “Runāt par politiku kā Laimai un Mārtiņam, reflektēt savā pieredzē, palīdzēt daudzpusīgi apskatīties uz jautājumiem – šie ir daži no sarunu mērķiem. Mēs esam divu dažādu paaudžu ļaudis, kas nolēmuši nodarboties ar politiku.”

Mārtiņš Šteins: “Uzskatu, ka iespējams, tieši cilvēcīga attieksme ir rīks, kas palīdz stāties pretim naida runai, viltus ziņām un negatīvajam priekšstatam par cilvēkiem politikā. Mēs šo rīku esam sākuši aktīvi pielietot, lai tiktos ar lieliskiem cilvēkiem, kuri ar savu rīcību ietekmē politiskos procesus, un dalītos aktuālajā, kas notiek mūsu darba vietās.”

Aizvadītas jau piecpadsmit sarunas

Jau notikušās sarunas aptver ļoti plašu tematu loku un sarunās mums pievienojās lieliski viesi. Jau pēc pirmajām sarunām pārliecinājāmies, kas tās jāturpina. Ar Jurģi Spulenieku runājām par to, ko nozīmē būt partijā, ar Ilzi Viņķeli runājām par to, ko nozīmē vadīt valsti krīzes laikā. Par to, kā ir būt jaunam, sarunājāmies ar jauniešiem politikā un ne tikai – Paulu Poldsepu un Akimu Savrucki, par to, ko nozīmē aizsargāt visas ģimenes, sarunājāmies ar Ilzi Jansoni un Ilzi Jankovsku. Ar Oskaru Kaulēnu runājām par to, ko nozīmē vadīt skolu šajā pandēmijas laikā. Ar Zandu Rubeni runājām par zinātni un mīlestību. Par mentālās veselības stiprināšanu sarunājāmies ar Nilu Konstantinovu.  Par gavēni ēšanas paradumos un politikā runājām ar Kristu Baumani. Par NVO Latvijā un Vispasaules NVO dienu sarunājāmies ar Kristīni Zonbergu un Mārci Lioru Skadmani. Ar Maiju un Ģirtu Jankovskiem runājām par pavasari galvā un sirdī, un demokrātiju. Ar Ievu Moricu runājām par sarunāšanās nozīmīgumu pandēmijas laikā. Par sabiedrības spēju pieņemt dažādo runājām ar Rasmu Pīpiķi. Ar Juri Cālīti sarunājāmies par cilvēcību sabiedrībā un baznīcas lomu politikā. Ar Inesi Voiku runājām par oligarhu atgriešanos aktīvajā Latvijas politikā un tiesiskumu. Ar Vairu Vīķi-Freibergu sarunājāmies par to, kā būt cilvēcīgam valsts līderim. 

Trīs “odziņas”

Laima un Mārtiņš nebaidās teikt, ka ir partijā Kustība “Par!” un pirmo desmit sarunu noslēgumā dalās iemeslos, kāpēc darbojas partijā.

Vairākkārt, noslēdzot piektdienas sarunu tiešsaistē, sarunāšanās ar viesiem aizkadrā vairākas reizes ievilkās līdz pusnaktij un vienreiz pat līdz 5 no rīta. 

Sarunu laikā tapa arī mūzikas izlase “Cilvēcīgi par politiku!” platformā “Spotify” ar Laimas Geikinas un Mārtiņa Šteina izvēlētajām dziesmām, kas pieejama šeit: 

https://open.spotify.com/playlist/2BacGBk6QpMXNTQRUpbP1V?si=a52a39fbd0c44a0e

Par sarunu vadītājiem un satikšanos

Laima Geikina ir Rīgas domes deputāte, kura iestājās partijā, lai aizstāvētu brīvu un demokrātisku Latviju, kurā brīvība nozīmē arī drosmi uzņemties atbildību un paveikt darbus līdz galam. Mārtiņš Šteins ir 13. Saeimas deputāts, kura prioritārie mērķi ir uzlabot bērnu un jauniešu ikdienu Latvijā, stiprināt Latvijas nevalstisko sektoru un stingri iestāties par taisnīgu valsts pārvaldi.

Abi iepazinās pirms pāris gadiem plaši izskanējušajās tikumības grozījumu sapulcēs Izglītības un zinātnes ministrijā. Vēlāk sadraudzējās, darbojoties biedrībā “Neatkarīgā izglītības biedrība” un partijā, kuras dibināšanā abi bija klātesoši. Jaunības enerģija un dzīves briedums, plašs spektrs apgūto zināšanu, domāšana un rīkošanās ārpus ierastā, aizrautība, cilvēcīgums un vēlme visu laiku mācīties un kļūt par labākiem cilvēkiem, lai tādējādi veidotu labāku Latviju, ir tās īpašības, kas raksturo Laimu un Mārtiņu. Bieži pēc individuālām sarunām, pēc sarunām ar draugiem un kolēģiem par dažādām tēmām, abiem bija sajūta: gribētos, lai to dzird plašāks interesentu loks! Tā arī radās ideja par sarunām attālinātā formātā – sociālajos tīklos. 

Iespēja pievienoties sarunām

Laimas Geikinas un Mārtiņā Šteina sarunām “Cilvēcīgi par politiku!” Facebook tiešraidē var sekot līdzi piektdienās, plkst. 20:30 abu facebook lapās: 

https://www.facebook.com/LaimaGeikinaRiga

https://www.facebook.com/MartinsSteinsSaeima

Priecāsimies saņemt arī ierosinājumus sarunu uzlabošanai, jautājumus un ieteikumus personībām, kuras būtu jāuzaicina uz sarunu.  

Videoieraksti pieejami YouTube kontā: https://www.youtube.com/channel/UC31W37UTQURRKg_vogLOJSQ


Back to top