Atziņas pēc #Parunāsim ep. 7 ar Daci Bluķi Aktualitātes, Jaunumi, Viedokļi
12.04.2021

Atziņas pēc #Parunāsim ep. 7 ar Daci Bluķi

8. aprīlī, Facebook tiešraidē notika Kustības “Par!” ikmēneša veidotais sarunu cikls #Parunāsim. Uz sarunu tika aicināta VARAM parlamentāra sekretāre un Kustības “Par!” valdes locekle Dace Bluķe. Sarunas gaitā tika pārunāti temati par VARAM un Saeimas aktualitātēm – Pašvaldību likumu, plastmasas iepakojuma aizliegumu. Tāpat tika pārunāta gatavošanās pašvaldību vēlēšanām un tika sniegts mazs ieskats Liepājās pašvaldību vēlēšanu programmā, kā arī tika atbildēts uz skatītāju jautājumiem. 

Par jauno Pašvaldību likumu

Martā VARAM aktīvi strādaja pie jaunā Pašvaldību likuma sagatavošanas. Dace Bluķe min, ka marts aizritēja sabiedrisko apspriešanu zīmē. Apspriešanās notika gan ar NVO, gan ar iedzīvotājiem. Smagas diskusijas bija ar koalīcijas partneriem, katram bija savi piedāvajumi, kā ir jāizskatās likumam. Līdz ar to likumā ir ietverti daudzi kompromisi. Pašvaldību likums ir nonācis Saeimā, bet darbs pie likuma vēl nav apstājies – ir sagaidāmas Saeimas debates, tādejādi VARAM ir gatava no Saeimas uzklausīt priekšlikumus.

Likums stāsies spēkā ar 2022. gadu, līdz ar to jaunajām pašvaldībam, kas tagad 2021. gada 5. jūnijā tiks ievēlētas, būs jāreformē pašvaldības darbs. Būtiskākās izmaiņas būs: mainīsies pašvaldību funkcijas, lielāka sabiedrības iesaiste pašvaldības darbā (līdzdalības budžets, iedzīvotāju padomes). 

Plastmasas saturošo izstradājumu likums

Dace Bluķe min, ka likums attieksies uz ikvienu Latvijas iedzīvotāju. Būs aizliegts laist tirgu vienreiz lietojamas lietas, kas sastāv no plastmasas, tas ir – galda piederumi (šķivji, dakšas, glāzes u.tml), pārtikas iepakojumi u.c. Likums ir viens no veidiem, kā samazināt plastmasas patēriņu, mērķis ir līdz 2025. gadam plastmasa apgrozību samazināt lielā daudzumā, bet līdz 2030. gadam vēl lielākā apjomā, līdz pilnībā tiek izslēgta plastmasa apgrozība. Tāpat likums ietekmēs ražotājus. 

2021. gada pašvaldību vēlēšanas un Liepājā paveicamie darbi 

Liepājā Kustība “Par!” startēs kopīgā sarakstā ar “Progresīvajiem” un “Jauno Vienotību”. Dace pauž, ka visām trim partijām vēlētājs pārklājās, tādejādi sadarbība palīdzēs apvienot vēlētāju, nobalsot par vienu sarakstu. 

Izglītība Liepājā 

Sarunas gaitā tika aktualizēts jautājums par vēlēšanu programmu. Viens no jautājumiem, kas tika aplūkots bija bērnudārzu pieejamība Liepājā – bērnudārzs tuvu mājām ir tas par ko, katrai pašvaldībai ir jādomā, ne tikai Liepājā. Tāpat Liepājā ir jāveicina iekļaujošās izglītības attīstība. Liepājā ir tikai trīs skolas, kurās ir iespējamas mācības bērniem, kas ir ar īpašām vajadzībām, turklāt Dace min, ka runājot ar vecākiem, kam ir bērni ar īpašām vajadzībām, daudzi min, ka bērnus ved uz citu pašvaldību skolām, jo Liepājā pieejamas skolas vecākus neapmierina. Tādejādi viens no uzdevumiem ir palielināt skolu skaitu, kuros ir iespējamas mācības bērniem ar īpašām vajadzībām. Tāpat vides pieejamība pie visām Liepājas skolām, pašreiz trūkst velo novietnes pie katras skolas. 

Kultūra Liepājā 

Dace min, ka Liepāja lepojas ar savu kultūru, turklāt Liepāja gatavojas iegūt kultūras galvaspilsētas nosaukumu. Liepāju visbiežak asociē ar kultūru ar tās mūziku, koncertzāli un teātri. Dace min, ka viens no darbiem, kas arī minēts Liepājas pašvaldību vēlēšanu programmā, ir mūsdienīga bibliotēka. Pašreiz studenti vai Liepājas iedzīvotāji pašreizējā bibliotēkā nevēlās atrasties, jo tā nav mūsdienīga un funkcionāla. Dace arī min, ka ir vairākkārt redzējusi, kā māmmiņas ar bērnu ratiem, lūdz, lai kāds garāmgājējs nodod grāmatu, jo šī māmmiņas ar ratiem nevar tur iebraukt. Turklāt mūsdienīga biblotēka varētu kalpot kā izstāžu zāle, jo šādas pašreiz Liepājā nav. 

Kāpēc kļūt par Kustības “Par!” biedru?

Sarunas noslēgumā Dace uzsvēra, ka ir jāiet uz vēlēšanām, jo tas ir viens no rīkiem, kā mēs varam ietekmēt politiskos procesus, ja mēs neaizejam uz vēlēšanām, tad mūsu vietā kāds izdara izvēli. Tāpat Dace uzsvēra, ka par Kustības “Par!” biedru ir būt forši, jo ikviens biedrs var piedalīties valdes sēdēs, uzdot valdes sēdes locekļiem, ministru kabineta locekļiem un pašvaldību vadītājiem jautājumus, tāpat Par! biedrs var iesniegt savas iniciatīvas, turklāt Dace min, ka ir bijuši gadījumi, kad biedru iesniegtās iniciatīvas ir nonākušas Saeimas dienaskārtībā. 

Visu #Parunāsim ep. 7 ar Daci Bluķi skaties šeit:https://www.facebook.com/kustibapar/videos/295558508852318

Liepājas pašvaldību vēlēšanas programma šeit:https://pv2021.cvk.lv/pub/liepaja/kandidatu-saraksti/kustiba-par-jauna-vienotiba-progresivie

#Parunāsim ir ikmēneša sarunas formāts, kurā kāds no mūsu deputātiem skaidro un stāsta dažādas aktualitātes. Mēs gribam būt pieejami, gribam dzirdēt tieši Tevi! Piedalies!


Back to top