Kustības “Par!” Ogres nodaļa pauž atbalstu centra būvniecībai “mūžīgajiem bērniem”; tas sniegs būtisku atbalstu arī blakus esošo novadu vecākiem Aktualitātes, Jaunumi, Viedokļi
08.04.2021

Kustības “Par!” Ogres nodaļa pauž atbalstu centra būvniecībai “mūžīgajiem bērniem”; tas sniegs būtisku atbalstu arī blakus esošo novadu vecākiem

Deinstitucionalizācijas plāna īstenošana un plānotais multifunkcionālais centrs “mūžīgajiem bērniem” Ogres novadā būs nozīmīgs arī Lielvārdes, Ķeguma un Ikšķiles novadu iedzīvotājiem, kuru ģimenēs aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem, uzskata partijas Kustība “Par!” Ogres nodaļas pārstāvji, paužot atbalstu tā būvniecībai.

Vecākus, kuru aprūpē ir bērni ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, kuriem nepieciešama aprūpe, uzraudzība visas dienas garumā un bieži arī naktīs, pamatoti nomoka jautājums par viņu turpmāko dzīvesvietu.

Kad “mūžīgais bērns” zaudē tuvinieku, kurš par viņu rūpējās, šo personu ievieto Valsts finansētā ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, kaut arī šo bērnu un pieaugušo vecāki parāda, ka ar lielāku vai mazāku atbalstu “mūžīgie bērni” spēj dzīvot daļēji patstāvīgi. Šāds liktenis institūcijā draud lielākajai daļai “mūžīgo bērnu”, kuriem nav līdzjūtīgu radinieku.

Viena no formām, kas ļauj šiem cilvēkiem dzīvot sabiedrībā, ir grupu dzīvokļu izveide, skaidro Kustības „Par!” Ogres nodaļas vadītāja Elīna Grīnhofa. Grupu dzīvokļi cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem ļauj nodrošināt maksimāli pastāvīgu dzīvi, turklāt tas notiek speciālistu uzraudzībā. 

“Jo smagāki psihiskās attīstības traucējumi, jo tiek nodrošināts lielāks grupu dzīvokļu speciālistu atbalsts. Dažkārt pēc pāris gadus sniegta atbalsta un dzīves grupu dzīvoklī, cilvēki ar vieglākiem psihiskās attīstības traucējumiem spēj uzsākt patstāvīgi dzīvi, bet ir arī cilvēki, kuri maksimāli neatkarīgu dzīvi spēj veidot tikai grupu dzīvoklī, speciālistu uzraudzīti, speciālistu atbalstīti un vadīti,” pauž Grīnhofa.

Viņa arī uzsver, ka jāiegulda liels darbs un nepieciešams ilgs laiks, lai mēs kā sabiedrība kļūt cilvēcīgāki un iekļaujošāki. “Bet tas pilnīgi noteikti neizdosies, ja mēs grūto, smago un sāpīgo mērķtiecīgi turpināsim turēt aiz slēgtām durvīm un nost no acīm. Mēs varam iemācīties pierast un pieņemt dažādo, atšķirīgo un trauslo, ja ar to saskaramies savās dzīvēs, savā ikdienā. Kamēr mēs izliksimies, ka šie cilvēki ir neredzami, viņi turpinās būs kaut kas svešs un nesaprotams, mūsu attieksmēs dominēs aizspriedumi,” skaidro Grīnhofa.

Kustība “Par!” norāda, ka ikviens cilvēks mūsu sabiedrībā ir pelnījis dzīvot mājās vai māju sajūtai pietuvinātā vidē. Savukārt, ja cilvēks pats veselības stāvokļa dēļ vai viņa ģimene nevar parūpēties par šādas vides pieejamību, tad šo situāciju jāpalīdz risināt pašvaldībai.

Kā skaidro Lielvārdes novada domes deputāts un mācību centra „Lielvārds” vadītājs Jānis Lūsis, ideja par šāda centra izveidi nav pieņemta steigā, bet gan tapusi un tikusi attīstīta vairāku gadu laikā, pie projekta strādājot Ogres novada sociālajam dienestam, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un Ogres pašvaldības speciālistiem. 

“Tā būtu iespēja nodrošināt rehabilitācijas speciālistu pieejamību, atelpas brīža pakalpojumus, un pēc pilngadības sasniegšanas šie jaunieši grupu dzīvokļos varētu arī attīstīt patstāvīgas dzīves prasmes. Šāda veida sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi ir akūti nepieciešami jau šobrīd,” pauž Lūsis, uzsverot, ka plānotais centrs būs nozīmīgs arī Lielvārdes, Ķeguma un Ikšķiles novadu iedzīvotājiem, kuru ģimenēs aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem.

Paraksti iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” par atbalstu Ogres novada ģimenēm, kurās aug “mūžīgie bērni”

Kustības “Par!” Ogres nodaļa aicina parakstīt sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” par atbalstu Ogres novada ģimenēm, kurās aug “mūžīgie bērni”, norādot, ka sabiedrība spēj augt un attīstīties tikai tad, ja tā ir atvērta un iejūtīga pret visiem līdzcilvēkiem, bet, jo īpaši, visneaizsargātākajiem.

Iniciatīva: https://manabalss.lv/atbalsts-ogres-novada-gimenem-kuras-aug-muzigie-berni/show?fbclid=IwAR1FHaM4tAJVExdDF_9v3ky86GbyZkA7cPLK6e0FUZW9QCSsrEhi8aHQb_w

Kā ziņots, Ogrē tiek plānota multifunkcionāla centra būvniecību, kurā būtu iespēja saņemt pakalpojumus bērniem ar īpašām vajadzībām, viņu ģimenēm, kā arī tiktu izveidoti grupu dzīvokļi pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem. Pret šāda centra izveidi (grupu dzīvokļu izveidi) savukārt iebilst apkārtnes iedzīvotāji.


Back to top