Deputāte Krista Baumane mudina labklājības ministri virzīt ratificēšanai Stambulas konvenciju Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
22.03.2021

Deputāte Krista Baumane mudina labklājības ministri virzīt ratificēšanai Stambulas konvenciju

Labklājības ministrei Ramonai Petravičai jāpievērš lielāka uzmanība vardarbības ģimenē un vardarbības pret sievietēm novēršanā, kā arī jāvirza Stambulas konvencija tās ratificēšanai Saeimā, tā “Attīstībai/Par!” frakcijas attālinātās tikšanās laikā ar ministri norādīja Kustības “Par!” 13. Saeimas deputāte Krista Baumane.

Krista Baumane labklājības ministrei atgādināja, ka pieejamie dati par pēdējiem gadiem liecina – vardarbība ģimenē un vardarbība pret sievietēm ir pieaugusi, tostarp COVID-19 izraisītās pandēmijas rezultātā.

“Politiķiem ir jārīkojas, lai politiskā līmenī aktīvāk tiktu ieviesti nepieciešamie instrumenti vardarbības mazināšanai. Stambulas konvencija ir konkrētu un loģisku soļu kopums, kas nodrošinās arī starpministriju sadarbību, kura pašlaik, kā ziņo sabiedriskās organizācijas, tiek bremzēta politiska atbalsta trūkuma dēļ,” pauda Baumane. “Jūsu darbs kā labklājības ministrei ir virzīt to uz Ministru kabinetu un tālāk nodot Saeimai,” tā norādīja Krista.

Deputātes paustajam piekrita arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride. Viņš sacīja, ka konvencijas ratifikācija apliecinātu Latvijas iedzīvotājiem, ka dodamies Rietumu virzienā.

“Mums ir jādod ļoti skaidra ziņa – mēs esam valsts, kur visi cilvēki ir vienlīdz svarīgi,” labklājības ministri aicināja Skride.

Konvencijas ratificēšana varētu kļūt par signālu sabiedrībai, ka vardarbība netiek tolerēta

Jau vēstīts, ka Starptautiskajā sieviešu dienā vairākas sabiedriskās organizācijas un  iedzīvotāji vērsās pie politiķiem un atbildīgajiem izpildvaras pārstāvjiem ar atgādinājumu par nepieciešamību Latvijai beidzot ratificēt Stambulas konvenciju. 

Centrs “Marta” iepriekš arī norādīja, ka konvencijas ratificēšana būtu svarīga, ne tikai lai risinātu praktiskus jautājumus, padarot efektīvākus pakalpojumus, bet tas arī varētu kļūt par signālu sabiedrībai, ka vardarbība netiek tolerēta un varmākam pienākas atbildība par izdarīto noziegumu.

Eiropas Padomes “Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu” mērķis ir novērst un izskaust vardarbību pret sievietēm, kā arī novērst un izskaust vardarbību ģimenē. Ar konvenciju tiek izveidots visaptverošs un daudzpusīgs tiesiskais regulējums nolūkā aizsargāt sievietes no visu veidu vardarbības, mazināt un izskaust vardarbību ģimenē.

Foto: Ernests Dinka, Saeima

Krista Baumane Man rūp sabiedriskais labums un es vēlos to vairot ar savu darbu. Man ir, ko dot - man ir izglītība un pieredze, lai veidotu Latviju par plaukstošu Eiropas valsti, kur visu tautību latvieši jūtas labi. Vairāk »

Back to top