Vita Anda Tērauda: Tiesībsargam ar jaunu enerģijas pieplūdumu jācīnās par ikkatra cilvēka tiesībām Latvijā Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
11.03.2021

Vita Anda Tērauda: Tiesībsargam ar jaunu enerģijas pieplūdumu jācīnās par ikkatra cilvēka tiesībām Latvijā

Gaidām tiesībsarga skaļu un skaidru balsi Latvijas publiskajā telpā, pieskatot cilvēktiesības ārkārtas situācijas laikā, iesaistoties diskusijā gan par tiem jautājumiem, kuri ir Saeimas dienaskārtībā, tā pirms Saeimas lēmuma tiesībsarga amatā uz trešo pilnvaru termiņu ievēlēt Juri Jansonu, pauda Saeimas deputāte un Kustības “Par!” valdes locekle Vita Anda Tērauda.

Tiesībsargs ir modrā acs, kas rūpējas par to, lai Latvijā tiktu ievērotas cilvēktiesības

Deputāte atgādināja, ka tiesībsarga institūcija darbojas Latvijā jau gadu desmitus kā modrā acs, kas palīdz saskatīt cilvēktiesību aizskārumus, trūkumus izpildvarā, robus likumdošanas un kļūdas valsts politikā, kas liedza katra Latvija baudīt vienādas tiesības.

Frakcija “Attīstībai/Par!” augsti novērtē tiesībsarga aktīvo rīcību, vēršoties Satversmes tiesā. Sociālais taisnīgums, kas rūp tiesībsargam, ir arī mūsu frakcijai nozīmīgs jautājums.

“Cilvēktiesības nav atceltas vai pārtrauktas pandēmijas laikā. Atzinīgi vērtējam to, ka tiesībsargs ir pievērsis uzmanību aktuālām problēmām, tostarp par pieejamas un kvalitatīvas attālinātās izglītības nodrošināšanu,” pauda politiķe.

Tiesībsarga pienākums ir aktīvi un iedarbīgi iesaistīties diskriminācijas novēršanā

Viņa arī sacīja, ka diskriminācija Latvijā ir arvien sastopama. Gan ikdienas situācijās, gan likumos. Tiesībsarga uzdevums ir nodrošināt, ka ikkatrs var Latvijā īstenot savas tiesības bez diskriminācijas dzimuma, etniskās piederības vai seksuālās orientācijas dēļ. Tiesībsarga pienākums ir aktīvi un iedarbīgi iesaistīties diskriminācijas novēršanā. Vai tie būtu individuāli gadījumi, vai trūkumi likumdošanā, kas skar dažādas cilvēku grupas, vai arī mēģinājumi nostiprināt diskriminējošas attieksmes mūsu Satversmē.

Aicinām nākamo tiesībsargu aktīvāk pievērst uzmanību tiesiskās vienlīdzības un labas pārvaldības principa nodrošināšanai. Tai skaitā attālinātās izglītības, valsts un pašvaldību pakalpojumu pieejamībai.

“Atkārtoti ievēlot Jansona kungu, sniedzam uzticības kredītu. Trešais amata termiņš – tas ir izaicinājums jums, Jansona kungs, pierādīt, ka jūs ar jaunu enerģijas pieplūdumu aktīvi cīnīsieties par ikkatra cilvēka tiesībām Latvijā. Gaidām tiesībsarga skaļu un skaidru balsi Latvijas publiskajā telpā, pieskatot cilvēktiesības ārkārtas situācijas laikā, iesaistoties diskusijā gan par tiem jautājumiem, kuri ir Saeimas dienaskārtībā, piemēram, Satversmes grozījumi, gan par tiem jautājumiem, kur pastāvošā likumdošana un izpildvaras prakse noved pie indivīdu tiesību aizskāruma,” pauda Tērauda.

Mūsdienu pasaule met arvien jaunus izaicinājumus cilvēktiesībām. Un ir nepieciešama moderna un laikmetam atbilstoša tiesībsarga balss, risinot jaunos izaicinājumus. Piemēram, naida runa, dezinformācija un demokrātiju destabilizējošas prakses virtuālajā telpā, vai mākslīgā intelekta pielietošana attiecībās starp indivīdu un valsti.

Saeima ceturtdien ar 68 balsīm “par” un 24 balsīm “pret” tiesībsarga amatā uz trešo pilnvaru termiņu ievēlēja Juri Jansonu.

Foto: Ieva Ābele, Saeima

Vita Anda Tērauda Gribu dzīvot modernā un taisnīgā Latvijā. Pārtikušā, eiropeiskā un drošā Latvijā. Bez gudras pārvaldības tur nenonāksim. Vēlos, lai 13. Saeimā zināšanās, pierādījumos un pasaules pieredzē balstīti lēmumi nebūtu vairs retums, bet ikdienas prakse. Vairāk »

Back to top