Interešu pārstāvības atklātības likums Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
01.02.2021

Interešu pārstāvības atklātības likums

Topošā regulējuma nosaukums būs “Interešu pārstāvības atklātības likums”, tā mērķis ir nostiprināt interešu pārstāvību kā demokrātiskas sabiedrības principu, kas nodrošina atklātu un godīgu pārstāvniecību publisku lēmumu pieņemšanā.

Saeimas darba grupa 

Saeimas darba grupa uzsāka darbu 2019. gada decembrī. Pārstāvētas Saeimas frakcijas, kā arī neatkarīgie deputāti. Darba grupa strādā ar ekspertiem no Valsts Kancelejas, KNAB, TM, Tiesībsarga biroja un NVO, notikušas konsultācijas ar lielākajām uzņēmēju organizācijām. 

Darba grupa izmanto Saeimas analītiskā dienesta pētījumu par lobēšanas atklātību, OECD un citu starptautisko organizāciju ieteikumus regulējuma veidošanā, kā arī iepriekšējā perioda materiālus, kas saistīti ar lobēšanas atklātības regulējuma izveidi.

Interešu pārstāvības atklātības likums

Topošā regulējuma nosaukums būs “Interešu pārstāvības atklātības likums”, tā mērķis ir nostiprināt interešu pārstāvību kā demokrātiskas sabiedrības principu, kas nodrošina atklātu un godīgu pārstāvniecību publisku lēmumu pieņemšanā.

Plānots, ka “Interešu pārstāvības atklātības likums” attieksies uz Saeimu, valdību, pašvaldībām, neatkarīgām valsts iestādēm, kā arī valsts augstākajām amatpersonām.

Nevalstiskajām organizācijām, biznesa asociācijām, privātpersonām vai uzņēmumiem, kas veic interešu pārstāvības aktivitātes Latvijā – tiks veidots īpašs reģistrs, kuru varētu pārraudzīt Uzņēmumu reģistrs. 

Tiktu izveidota sistēma, kas ļauj izsekot dažādu interešu ietekmei uz lēmumpieņemšanas procesu, galvenokārt likuma uzdevums ir novērst potenciālu kaitējumu sabiedrības kopējām interesēm.

Darba grupas vadītāja Inese Voika uzskata, ka “Interešu pārstāvībai Latvijā jābūt pieejamai visiem, ne tikai tiem, kam ir nauda un labi sakari. Tai jānotiek atklāti un godīgi. Šodien ar Latvijas sabiedrību sākam apspriest principus, uz kuriem balstīsim Saeimas likumu, kas iezīmēs jaunas attiecības starp likumu pieņēmējiem un tiem, kuri vēlas lēmumus ietekmēt.”

Darbs pie regulējuma 2021. gadā 

  • 2021.gada janvāris Pamatprincipus par interešu pārstāvniecības regulējumu apstiprina Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija
  • 2021.gada janvāris- februāris Komisija izsludzina sabiedrisku apspriešanu par pamatprincipiem un apkopo iesniegtos priekšlikumus
  • 2021.gada marts – aprīlis Darba grupa sagatavo likumprojekta tekstu iesniegšanai Saeimā
  • 2021.gada maijs – jūnijs Likumprojekta teksta sabiedriskā apspriešana
  • 2021.gada jūnijs/septembris – likumprojekta teksta nodošana izskatīšanai Saeimā
Manifests
Viss manifests
Inese Voika Strādāju Saeimā, lai veidotu modernu un labi pārvaldītu valsti. Ticu, ka Latvijā var būt politiskās partijas, kas meklē labākos risinājumus Latvijai, nevis privātām kabatām vai varu varas pēc. Par taisnīgu Latviju, kurā uzplaukt ikvienam! Vairāk »

Back to top