Krista Baumane: PAR! veģetāru un vegānu ēdienu Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
22.01.2021

Krista Baumane: PAR! veģetāru un vegānu ēdienu

Sabiedriskā organizācija Dzīvnieku Brīvība janvārī rīko akciju Neapēd zemeslodi! ar aicinājumu uzturā lietot vairāk augu valsts, mazāk – dzīvnieku produktus. Es to atbalstu, daloties ar savām iecienītākajām veģetārajām receptēm!

Krista Baumane, Kustības “Par!” biedre un deputāte Saeimā

Vegānisms ir veselīgs un videi draudzīgs

“Ēdiet pārtiku. Ne pārāk daudz. Galvenokārt augus”, teica pazīstamais autors Maikls Pollans savā grāmatā “In defense of food: an eater’s manifesto”, un es viņam piekrītu!

Dārzeņi un augļi ir veselīgi un garšīgi!

Ēst vairāk augļu un dārzeņu ir veselīgi (jo liesi un vitamīniem bagāti) un videi draudzīgi (jo patērē daudz mazāk resursu). Visiem nav jākļūst par veģetāriešiem vai vegāniem, bet pilnīgi skaidrs, ka mēs visi (un planēta) iegūs no tā, ja ikdienā vairāk pārtiksim no augu valsts produktiem.

Man ir pārliecība, ka cilvēki vairāk ēdīs dārzeņus, ja tos pratīs gardi sagatavot – tas attiecas gan uz restorāniem, kur veģetārais piedāvājums vēl aizvien ir nabadzīgs, gan mājas virtuvi.

Latvijas kulinārās tradīcijas diemžēl gandrīz visu grib pārvērst par karbonādi, sākot ar cukīni un beidzot ar sēnēm, apviļājot olās un miltos. Tas kādu brīdi var likties garšīgi, tomēr vienveidīgi un ne pārāk veselīgi.

Krista Baumane

Nav arī tā, ka dārzeņi jāpatērē tikai salātu formātā – smeļoties iedvesmu Vidusjūras virtuvē un izmantojot to, ka mums cauru gadu ir pieejama liela svaigu augļu un dārzeņu daudzveidība, veģetāri ēdieni var būt ne tikai veselīgi, bet arī ļoti garšīgi.

Piedāvāju savas mīļākās dārzeņu receptes, daudzas no kurām viegli var pārveidot par vegāniskām. Re, kur ir pilns saraksts.Ī

Receptes, kuras iesaku visiem

Mana visu laiku mīļākā un iecienītākā recepte, ko bieži gatavoju gan sev, gan ciemiņiem, ir paprika, pildīta ar tomātiem un fetas sieru. Oriģinālajā Mārtiņa Rītiņa receptē minēti anšovi, kas man personīgi garšo, bet ko anšovu nīdēji vai vegāni var aizstāt ar kaperiem. Es ar šo recepti esmu daudz spēlējusies, pēdējā versija ir to papildināt ar vārītām zaļajām vai beluga lēcām, tādējādi palielinot uzturvērtību.

Ķirbju un gaileņu risotto!

Džeimija Olivera iedvesmoti kuskusa salāti, īpaši piemēroti vasarai, lieliski pakļaujas improvizācijai.

Vegānisks šokolādes pudiņš, gatavots no saldajiem kartupeļiem un kakao.

Foto: Kaspars Teilāns

Manifests
Viss manifests
Krista Baumane Man rūp sabiedriskais labums un es vēlos to vairot ar savu darbu. Man ir, ko dot - man ir izglītība un pieredze, lai veidotu Latviju par plaukstošu Eiropas valsti, kur visu tautību latvieši jūtas labi. Vairāk »
Vai Tu gribi dzirdēt vairāk no Kristas?
Seko viņas ēdienu un dzīvesstila blogam
Programma
Kvalitatīva pārtika, iegūta tīrā vidē. Veicināsim lauksaimniecības zemju apsaimniekošanu ar bioloģiskām metodēm un bio pārtikas pārstrādi, kas padarīs bioloģiski sertificētu pārtiku pieejamāku, lētāku un vairos eksporta potenciālu produktiem ar augstu pievienoto vērtību. Kamēr saglabājas ES subsīdijas lauksaimniecībā, atbalstīsim to pārdali par labu ilgtspējīgai saimniekošanai. Ierobežosim pārmērīgu mēslošanas un augu ķīmiskās aizsardzības līdzekļu lietošanu, kas piesārņo laukus, ūdeņus un beigu beigās to, ko apēdam.
Visa Programma

Back to top