Aicinām premjeru iesaistīties demokrātiskas Satversmes aizsardzībā un gādāt par koalīcijas līguma ievērošanu Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
20.01.2021

Aicinām premjeru iesaistīties demokrātiskas Satversmes aizsardzībā un gādāt par koalīcijas līguma ievērošanu

Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam ir personīgi jāiesaistās Latvijas Satversmes aizsardzībā pret ģimeņu diskrimināciju un jāgādā par koalīcijas līguma ievērošanu, uzskata “Attīstībai/Par!” (AP!), kur ietilpst Kustība “Par!”, Saeimas frakcijas deputāti.

Šodien Krišjānis Kariņš pēc AP! frakcijas aicinājuma attālināti tikās ar frakcijas deputātiem un skaidroja savu nostāju, norādot, ka iekļaujoša sabiedrība ir fundamentāla valsts attīstībai. No premjerministra sagaidām izlēmīgu rīcību.

AP! un Ministru prezidents ir vienisprātis, ka Satversmes pamatprincipu aizsardzībai ir jāvienojas konstitucionālo orgānu – Saeimas, Ministru kabineta, Valsts prezidenta un tiesu varas vadītājiem, jo šis ir Latvijas valsts attīstības pamatjautājums.

Kā zināms, ceturtdien 14. janvārī Saeima ar daudzu koalīcijas konservatīvo partiju deputātu balsīm sāka virzīt Satversmes grozījumus, kuri diskriminē Latvijas ģimenes un liedz daļai ģimeņu valsts tiesisko aizsardzību.

Šie grozījumi ir pretrunā gan ar Satversmes demokrātisko pamatu, gan neseno Satversmes tiesas nolēmumu, kurš uzliek par pienākumu Saeimai nodrošināt visu ģimeņu tiesisko aizsardzību.

“Valstij ir jāaizsargā visi tās iedzīvotāji, visas ģimenes,” tā tikšanās laikā uzsvēra “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas vadītāja un Kustības “Par!” valdes locekle Marija Golubeva.

Krišjāņa Kariņa valdības koalīcijas Sadarbības līgums nosaka, ka “jautājumus par grozījumiem Satversmē var izlemt tikai un vienīgi pamatojoties uz sadarbības partneru vienprātības principu.”

AP! uzskata, ka grozījumu virzīšana bez apspriešanās un lēmuma sadarbības padomē ir klajš sadarbības līguma pārkāpums. Valdības koalīcijas destabilizācija pandēmijas krīzes grūtākajā brīdī AP! ir kategoriski nepieņemama.

AP! deputāti atgādināja premjeram, ka viņa konstitucionālais pienākums ir gādāt par Latvijas kā demokrātiskas valsts Satversmes pamatprincipu neaizskaramību, kā arī par koalīcijas līguma ievērošanu.

AP!, izmantojot visas demokrātiskas darbības metodes, rīkosies, lai diskriminējošos grozījumus apturētu un sagaida, ka arī premjers pildīs savus valdības un koalīcijas vadītāja pienākumus šajā jautājumā. Tas ir gan Latvijas valsts demokrātiskas attīstības, gan šīs koalīcijas stabilitātes un ilgtspējas jautājums.

Marija Golubeva Gribu redzēt Latviju starp Eiropas modernākajām un brīvākajām valstīm, un es strādāju šim mērķim. Vairāk »
Programma
Mēs esam par stiprām ģimenēm, daudziem bērniem un ģimeņu līdztiesību. Par globāliem latviešiem, viņu atgriešanos modernā Latvijā, inteliģentu imigrāciju un dziļu integrāciju. Par pilsonisku patriotismu, vienotu nāciju un vēstures izlīgumu. Mēs esam par līdzpilsoņiem nepilsoņu vietā. Par valsti, kas pastāv vienā valodā, un cilvēkiem, kuri spēj sarunāties daudzās.
Visa Programma

Back to top