Liberālisms un taisnīgums / politiskās teorijas saruna 07.11.20. Aktualitātes, Jaunumi
28.10.2020

Liberālisms un taisnīgums / politiskās teorijas saruna 07.11.20.


Sestdien, 7. novembrī plkst. 14.00-15.30 Zoom tiešraidē aicinām uz sarunu ar, kurā piedalīsies Ivars Ijabs, Inese Voika un vadīs Matīss Veigurs. Vai cilvēki ievēros vienotus likumus, ja tiem ir dažādi uzskati?

Zoom saite: https://us02web.zoom.us/j/89000833927?pwd=RzdYa0gwdW02U3IzNHNXcjJyRE1JUT09

Lai politiski liberāla sabiedrība funkcionētu bez konfliktiem, tai, kā jebkurai citai sabiedrībai, nepieciešami vienoti likumi. Tomēr tas rada divas problēmas – leģitimitātes problēmu un stabilitātes problēmu.

Vai cilvēki ievēros likumus, ja tiem ir dažādi uzskati? Rola teorija uz to atbild

Vai cilvēki ievēros vienotus likumus, ja tiem ir dažādi uzskati? Kādā veidā tiks panākts tas, ka pilsoņi labprātīgi ievēros vienotus likumus, ja tie tiek veidoti institūcijās, kuru viedoklis nesakrīt ar pilnīgi visu pilsoņu individuālajiem uzskatiem? Amerikāņu filozofs Džons Rols (John Rawls) savā politiskā liberālisma teorijā cenšas sniegt atbildes uz šīm problēmām.

No šīs teorijas daļēji izriet arī viņa taisnīguma teorija (justice as fairness), ar kuras palīdzību Rols radīja alternatīvu dominējošajam utilitārisma virzienam. Tā sastāv no diviem pamatprincipiem:

1) ir jānodrošina maksimālas brīvības došana sabiedrības locekļiem tik tālu, cik šī brīvība neapdraud cita indivīda brīvību;

2) sociāla, ekonomiska u.c. rakstura nevienlīdzība var tikt pieļauta tikai tad, ja indivīdam, kuram nevienlīdzības apstākļos klājas vissliktāk, tik un tā klājas labāk nekā vienlīdzīgas resursu sadales gadījumā.

Balstoties politiskajā teorijā, cik taisnīga ir Latvija?

Šīs teorijas var izmantot arī skatoties uz situāciju Latvijā: cik taisnīga ir mūsu valsts un sabiedrība? To centīsimies saprast mūsu kopīgajā diskusijā.

Diskusijā piedalīsies:

Ivars Ijabs (Eiropas Parlamenta deputāts, Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja un Delegācija attiecībām ar Amerikas Savienotajām valstīm): Politologs, profesors, pētnieks, starptautiski recenzētu zinātnisku publikāciju un vairāku grāmatu autors. Piedalījies daudzās starptautiskās konferencēs un vairākkārt apbalvots, tai skaitā ar Cicerona balvu par politisko koncepciju daudzveidīgu un atraktīvu izgaismojumu.

Inese Voika (13. Saeimas deputāte “Attīstībai / Par!” frakcijā, Juridiskā komisija, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija): pretkorupcijas un labas pārvaldības eksperte un pilsoniska aktīviste ar 20 gadu pieredzi, strādājusi NVO sektorā gan Latvijā, gan starptautiski un iedibinājusi jaunas tradīcijas Latvijas politikas uzraudzībā un principu noteikšanā.

Diskusiju vadīs Kustības “Par!” biedrs Matīss Veigurs, kurš ir politikas zinātnes maģistrs, politikas un sociālo procesu analītiķis ar pieredzi drošības un sabiedrības saliedētības jautājumos un šobrīd strādā izglītības kvalitātes projektu vadībā.

Šī ir atvērta Kustības “Par!” Apvienotās Karalistes teritoriālās nodaļas tikšanās, un ikviens interesents ir aicināts piedalīties.

Inese Voika Strādāju Saeimā, lai veidotu modernu un labi pārvaldītu valsti. Ticu, ka Latvijā var būt politiskās partijas, kas meklē labākos risinājumus Latvijai, nevis privātām kabatām vai varu varas pēc. Par taisnīgu Latviju, kurā uzplaukt ikvienam! Vairāk »
Vēlies saņemt atgādinājumu un uzaicināt arī draugus uz šo sarunu?

Back to top