Kustības “Par!” Ogres nodaļa aicina uz sarunu par to, kādām jābūt demokrātiskām pašvaldībām Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
21.10.2020

Kustības “Par!” Ogres nodaļa aicina uz sarunu par to, kādām jābūt demokrātiskām pašvaldībām

23. oktobrī plkst. 19.00 politiskās partijas Kustības “Par!” Ogres nodaļa aicina uz tiešsaistes diskusiju par to, kādām jābūt demokrātiskām pašvaldībām ar Providus pētnieci Līgu Stafecku, Lielvārdes novada domes priekšsēdētāju Santu Ločmeli, Ikšķiles brīvās skolas dibinātāju un vadītāju Kristīni Liberti un Ogres Attīstības biedrības pārstāvi Signi Kraukli. Sarunu vadīs Ogres nodaļas līdzdibinātāja Elīna Grīnhofa.

Atvērta DzīvesVieta katram Latvijas iedzīvotājam

Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā būtiski mainīsies Latvijas novadu karte, un līdzšinējo 119 novadu vietā būs 42. Pēc nākamajām pašvaldību vēlēšanām Ogres novads būs lielākais Latvijā, apvienojot līdz šim Ogres, Ikšķiles, Ķeguma un Lielvārdes novadus.

Demokrātijas esenci veido iedzīvotāju iesaiste viņu dzīvei svarīgu lēmumu pieņemšanā, bet arī šķietami pieejama pašvaldība vēl negarantē to, ka iesaiste būs aktīva. Kā nodrošināt un veicināt iedzīvotāju līdzdalību apvienoto novadu darbā? Kādas “labās prakses” Latvijas pašvaldības izmantojušas līdz šim? Ko mēs varam mācīties no Eiropas pieredzes, lai stiprinātu aktīvu vietējā līmeņa demokrātiju?

Ogres nodaļas līdzdibinātāja Elīna Grīnhofa par jušanos sadzirdētiem

“Tas, cik stabila un veiksmīga būs jaunā Ogres pašvaldība, lielā mērā ir atkarīgs arī no tā, cik efektīvi tā veidos mijiedarbību un radīs dialogu ar saviem iedzīvotājiem, arī ar pašvaldības tālākajos stūros dzīvojošajiem. Justies sadzirdētam ir būtiski kopienas dzīves kvalitātei. Jo mēs visi dzīvojam vietā – ne tikai administratīvi teritoriālā vienībā vai kultūrvēsturiskā zemē, bet arī savā DzīvesVietā. Vēlams, lai tā būtu atvērta un tāda, kas sadzird,” norāda Kustības “Par!” Ogres nodaļas līdzdibinātāja Elīna Grīnhofa.

Saruna notiks tiešsaistē Zoom vietnē, kā arī Facebook tiešraidē. Lai pieteiktos sarunai Zoom, lūdzam izmantot šo saiti: ej.uz/atverta-dzivesvieta. Lai piedalītos sarunā Facebook, jādodas uz fb.me/MesPar.LV.

Sarunā piedalīsies ekspertes, pašvaldības pārstāve un iedzīvotājas

Līga Stafecka ir PROVIDUS vadošā pētniece labas pārvaldības un pretkorupcijas jautājumos ar vairāk nekā astoņu gadu pieredzi. Pētījusi jautājumus, kas saistīti ar parlamenta darba atklātību, korupcijas riskiem pašvaldībās, politisko partiju demokrātiju, veikusi priekšvēlēšanu kampaņu uzraudzību un izstrādājusi interneta rīku vēlētāju izglītošanai. Līga šobrīd veic pētījumus par valsts uzņēmumu kapitālsabiedrību reformu Latvijā un labu pārvaldību pašvaldībās. 

Santa Ločmele ir Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja, Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes locekle. Pirms stāšanās amatā bijusi Lielvārdes novada Uzņēmēju biedrības priekšsēdētāja un uzņēmēja. Uzskata, ka pašvaldību pozitīvā tēla veidošana ir atkarīga no katra individuāla un visu kopīga darba. Tic, ka pašvaldību deputātiem daudz jādara, lai notiktu līdzdalības un sadarbības stiprināšana visos līmeņos, tostarp – ļoti aktīvi iesaistot procesos iedzīvotājus, nevalstiskās organizācijas, uzņēmējus, jauniešus.

Sociālā uzņēmuma Ikšķiles brīvās skolas vadītāja Kristīne Liberta. Dibināja skolu pirms 11 gadiem, kopā sanākot vecākiem ar mērķi radīt vienotās vērtībās balstītu izglītības iestādi saviem bērniem. Ikšķiles Brīvā skola reiz jau kļuva par celmlauzi Latvijas likumdošanā, veicinot pārmaiņas skolu ēdināšanā. Pa šiem gadiem Elkšņu muižas ēka ir atdzīvojusies un kļuvusi par pulcēšanās un sarunu vietu pilsoniski aktīviem un līdzīgi domājošiem tuvo pilsētu iedzīvotājiem.

Signe Kraukle ir māksliniece. No 1992. līdz 2020. gadam viņa bija Ogres Mākslas skolas direktora vietniece mācību darbā un mākslas pedagoģe. Kopš dibināšanas Signe aktīvi darbojas Ogres Attīstības Biedrībā, kuras mērķi ir veicināt Ogres novada līdzsvarotu attīstību, pārņemt un ieviest labās prakses, realizēt dazādus attīstības projektus, koncepcijas un programmas, kā arī veicināt pilsoniskas sabiedrības veidošanos. 

Elīna Grīnhofa strādā Vācijas vēstniecībā Rīgā, ikdienā komentējot un skaidrojot Latvijā notiekošo, kā arī dažādu Vācijas finansētu projektu ietvaros sadarbojoties ar dažādām nevalstiskajām organizācijām Latvijā. Kustībā “Par!” darbojas kopš dibināšanas un ir liela savas DzīvesVietas šaurākā un plašākā mērogā patriote.


Elīna Grīnhofa Esot gaidībās pandēmijas laikā, sajūta bija nedroša, jo vīruss, protams, pie durvīm neklauvē, pirms atnāk. Tā kā neesmu studējusi medicīnu, lēmumus par savu un bērnu veselību pieņemu uzticēšanās pilnā dialogā ar saviem ārstiem – gan ar ģimenes ārsti, gan ginekoloģi. Abas ārstes bija vienisprātis, ka vakcinācija ir drošākais veids, kā pasargāt sevi un mazuļus no nevēlamām vīrusa sekām saslimšanas gadījumā. Vairāk »

Back to top