Edgars Jēkabsons: Ko darīt ar korupciju un nesaimnieciskumu Rīgā? Aktualitātes, Fakti, Jaunumi, Viedokļi
25.08.2020

Edgars Jēkabsons: Ko darīt ar korupciju un nesaimnieciskumu Rīgā?

10 gados 30 krimināllietas un citi bēdīgi stāsti. Edgars Jēkabsons, #27 Attīstībai/Par un PROGRESĪVIE sarakstā.

Korupcija un nesaimnieciskums Rīgas domē un kapitālsabiedrībās

Vispirms, ilustrācijai par pagājušo 10 gadu Saskaņas un “Gods kalpot Rīgai” valdīšanu virsraksti no pirmsvēlēšanu svētdienas de Facto.

De Facto 23.08.2020

Stāstu ir daudz un tie ir bēdīgi:

  • nanoūdens Rīgas satiksmē,
  • fiktīvā Attīstības projektu nodaļa Rīgas namu pārvaldniekā,
  • biļešu sistēma, kas Rīgā izmaksā gandrīz 10 reizes vairāk kā Viļņā un Tallinā,
  • aizdomīgais ūdeņraža trolejbusu projekts,
  • būvdarbu dokumentu viltošana, lai piegādātās izvairītos no soda naudas,
  • utt. utjp.

Nauda pazūd, darbu efektivitāte – maza. KNAB un citas tiesībsargājošās iestādes netiek galā.

Kur ir Rīgas domes problēma?

Mēs varam runāt par aizdomām, ka bijusī domes vadība – Ušakovs (Saskaņa) un Ameriks (GKR) organizēja un / vai piesedza šos nodarījumus. Varbūt bija iesaistīta, varbūt nē, to vairākās epizodēs šobrīd tiesībsargi skaidro.

Viens gan ir saprotams – nebija nekādas politiskās gribas, lai novērstu korupciju. Gluži otrādi – pie varas Rīgā esošie politiķi radīja sistēmu, kas ļāva plaukt korupcijai.

Aizdomās turamos pārkārtoja citos amatos, vilcināja krimināllietas un nanoūdens gadījumā – pat negribēja atzīt sevi par cietušo. Kapitāldaļu turētāji rīkojās pa domes uzņēmumiem kā pa savu kabatu, iecēla savus vadītājus un vēlamos darbiniekus. Policija un KNAB tam visam vienkārši nevar pastāvīgi izsekot.

Domes administrācijas maijā publicētie kapitālsabiedrību neatkarīgie ārējie auditi parāda problēmu aizberga virsotni, jo visu saprast var tikai esot uzņēmumu iekšienē.

Jāmaina kultūra un darba veids

Priekšvēlēšanu laikā daudz runāts par OECD labas pārvaldības principu ieviešanu.

Būtiskākie – informācijas atklātība, politiskas kontroles vietā atklātos konkursos iecelti profesionāļi, tādas garlaicīgas lietas kā iepirkumu, personālvadības politika, skaidru mērķu uzstādīšana uzņēmumiem.

Rīgas pagaidu administrācija ir spērusi lielu soli šajā jomā un pieņēmusi pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības kārtību.

Tās ievērošana novērsīs lielu daļu problēmu un pārkāpt likumu būs grūtāk. Tāpēc, ka atbildīgie cilvēki nebūs savējie, informācija par kapitālsabiedrības darbību būs atklāta un pieejama.

Jaunievēlētajai Rīgas domei gan ticis grūtākais posms – panākt, ka Rīgas kapitālsabiedrības tiešām seko un ievēro nule pieņemto kārtību.

Te svarīga būs ne tikai atklātos konkursos pieņemtas profesionālas valdes un padomes, bet reāla vecās kultūras un darba veida maiņa.

Iepirkumi un telpu īres – ne ar tuvām personām esošajiem darbiniekiem. Vakanču aizpildīšana – ar konkursiem un pamatotiem kritērijiem. Tam nepieciešama efektīvi strādājoša Rīgas korupcijas novēršanas nodaļa, kas pārbaudīs kapitālsabiedrības darbības atbilstību šai kārtībai un tāda, kurai droši var uzticēties potenciālie trauksmes cēlēji, zinot, ka iesniegumus pārbaudīs godprātīgi cilvēki, kas nepiesegs izsaimniekošanu un korupciju.

Ar šādu sistēmu novērst savējo būšanu un citas nejēdzīgas saimniekošanas prakses varēs ātri un efektīvi.

Protams, KNAB un policijas ziņā paliek operatīvais darbs korupcijas apkarošanai. Rīgas domei ir maksimāli jāsadarbojas un tad skandālu skaits un mērogs paliks pagātnē.

Edgars Jēkabsons Prasīšu un panākšu atklātu un caurspīdīgu pārvaldību, atvērtus datus un ērtus pakalpojumus rīdziniekiem Vairāk »
Redzi korupciju?
Ziņo par nesaimnieciskumu vai korupciju Rīgā

Back to top