Attīstībai/Par! piedāvā piecu punktu plānu azartspēļu nozares regulēšanai Aktualitātes, Jaunumi
05.06.2020

Attīstībai/Par! piedāvā piecu punktu plānu azartspēļu nozares regulēšanai

Spēļu zāles būs mazāk, tās vairs nevilinās ar spilgtām reklāmām, bezmaksas alkoholu vai ar iespēju uzpīpēt iekštelpās. Spēles laiks būs ierobežots un iespējas pašatteikties – plašākas.

1. Čaka iela nebūs mazā Lasvegasa

Līdzīgi kā savulaik ierobežojām cigarešu paciņu redzamību veikalu plauktos, tā spēļu zāļu skatlogus un māju fasādes padarīsim daudz neuzkrītošākas.

2. Iespēja uz pusi samazināt spēļu zāļu skaitu

Šobrīd noteikts, ka vienā spēļu zālē jābūt kā minimums 20 spēļu automātiem. Mēs šo slieksni  dubultosim un augstā nodokļa dēļ  (5100 eiro par vienu automātu) daudzas zāles būs spiestas pārtraukt darbu.

3. Bezmaksas alkoholam un smēķēšanai spēļu laikā – nē! Jā – spēles laika ierobežošanai

Alkohola lietošana un smēķēšana var veicināt vēlmi spēlēt, tāpēc bezmaksas grādīgie dzērieni zālēs ir jāaizliedz. Tāpat iekštelpās spēļu laikā nav pieļaujama smēķēšana. Vienlaikus ierobežosim laiku, kas tiek pavadīts spēļu zālēs.

4. Vienots valsts mēroga, nevis saskaldīts pašvaldību regulējums

Šobrīd spēļu zāles atvēršanas atļauju izdod pašvaldība. Šī funkcija ir jāpārņem valstij, kas par licenču izsniegšanu lems pēc noteiktiem kritērijiem, piemēram, konkrēts spēļu zāļu skaits uz noteiktu iedzīvotāju skaitu.

5. Plašākas iespējas pašatteikties no azartspēlēm

Ļoti efektīvs ir bijis Saeimas lēmums par pašatteikšanās reģistra ieviešanu. Tajā pēc pirmajiem darbības mēnešiem iekļauti jau 7 tūkstoši cilvēku (tas samazinājis spēļu zāļu apgrozījumu par 30%). Reģistru paplašināsim, piemēram, dodot iespēju ar ārsta – psihiatra lēmumu sarakstu papildināt arī tuviniekiem.

AP! rūpēsies par to, lai šādi priekšlikumi tiktu rosināti un iekļauti Finanšu ministrijā topošajās pamatnostādnēs par nozares sakārtošanu. Ilzes Viņķeles vadītājā Veselības ministrijā jau top priekšlikumi alkohola ierobežošanai spēļu zālēs.

Foto: Ernests Dinka, Saeima


Back to top