Pateicoties AP! deputātes Marijas Golubevas priekšlikumiem, pirmsskolā bērniem būs pieejams daudz plašāks individuālais atbalsts Aktualitātes, Jaunumi
29.04.2020

Pateicoties AP! deputātes Marijas Golubevas priekšlikumiem, pirmsskolā bērniem būs pieejams daudz plašāks individuālais atbalsts

Bērniem pirmsskolā būs papildu atbalsts valsts valodas apguvei un, piecu gadu vecumā sākot obligāto izglītību, būs obligāts nepieciešamā papildu atbalsta izvērtējums, tādus Saeimas deputātes Marijas Golubevas (AP!) un “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas priekšlikumus grozījumiem Vispārējās izglītības likumā pirms 3. lasījuma šodien atbalstīja Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Speciālo vajadzību izvērtējums katram bērnam, kas uzsāk mācības pirmskolā

“Līdz šim speciālo vajadzību izvērtējums nebija obligāts un pastāvēja risks, ka bērns nesaņem nepieciešamo atbalstu mācību procesā, tādējādi nolemjot bērnu grūtām skolas dienām – tieši tā sākas izolācija no sabiedrības jau agrā bērnībā,” norāda Marija Golubeva.

Ikviens bērns ar viņam piemērotu individuālu atbalstu var sasniegt augstus mērķus un vēlāk dzīvot pilnīgi patstāvīgu dzīvi. Lai to īstenotu, Izglītības, kultūras un zinātnes komisija atbalstīja deputātes Golubevas priekšlikumu Vispārējas izglītības likumā iestrādāt noteikumu, ka skola veic speciālo  vajadzību izvērtējumu katram bērnam, kas uzsāk obligāto izglītību pirmsskolā un nodrošina nepieciešamos atbalsta pasākumus un palīdzību mācību satura apguvē.

Atbalsts latviešu valodas apguvei bērniem pirmsskolā

Komisija arī atbalstīja priekšlikumu, ka pirmsskolas sniegs atbalstu latviešu valodas apguvei visiem bērniem, kuriem tas nepieciešams, tai skaitā bērniem, kuriem tā nav dzimtā valoda.

Ir ļoti būtiski, ka valsts nodrošina visiem bērniem vienādas iespējas iegūt labu izglītību. Dažreiz bērniem, kas nemācās dzimtajā valodā, nepieciešams individuāls atbalsts labākai latviešu valodas apguvei.

“Mūsuprāt, valstij jābūt iekļaujošai, tātad jāatbalsta visu bērnu tiesības uz kvalitatīvu izglītību. Abi šodien atbalstītie priekšlikumi ir taisnīga un pareiza rīcība šī mērķa īstenošanā,” saka Marija Golubeva.

Saeimai vēl jālemj par atbalstu grozījumiem Vispārējās izglītības likuma 3. lasījumā.

Foto: Ģirts Raģelis

Marija Golubeva Gribu redzēt Latviju starp Eiropas modernākajām un brīvākajām valstīm, un es strādāju šim mērķim. Vairāk »

Back to top