Par Latvijas Bankas vadītāju ievēlēts Mārtiņš Kazāks godīgā un atklātā konkursā Aktualitātes, Jaunumi
12.12.2019

Par Latvijas Bankas vadītāju ievēlēts Mārtiņš Kazāks godīgā un atklātā konkursā

Ceturtdien, 12. decembrī Saeima ievēlēja Mārtiņu Kazāku par Latvijas Bankas jauno prezidentu. M. Kazāks tika ievēlēts ar 76 balsīm atklātā, godīgā un publiskā konkurencē ar vairākiem cienījamiem kandidātiem.

Šis lēmums ir 76:0 Mārtiņa Kazāka, nacionālo institūciju un Latvijas labā.

“Attīstībai / Par!” tikās ar katru kandidātu klātienē

“Bija ļoti daudz cienīgu kandidātu,” pauda Mārtiņš Bondars, “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas deputāts un Saeimas Budžeta un nodokļu (finanšu) komisijas vadītājs. “Attīstībai / Par!” kandidātu izvērtēšanas procesam piegāja atbildīgi, katru aicinot uz sarunu ar frakcijas deputātiem, izsverot profesionālo pieredzi un iztaujājot par mērķiem un uzdevumiem Latvijas Bankas prezidenta amatā.

“Prieks, ka Mārtiņš ir izvēlēts par to vienīgo kandidātu jo gan viņa CV, gan profesionālais gājums ir tāds, lai Latvija varētu lepoties ar Mārtiņu kā centrālās bankas vadītāju.

M. Kazāka atbildībā būs arī uzlabot Latvijas Bankas likumu, kas ir izveidots pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados un ir pienācis laiks mazliet to piekoriģēt,” teica M. Bondars.

Mārtiņš Kazāks Latvijas Bankas prezidenta amatā tika iecelts godīgā, atklātā procesā

Līdzīgi kā ar Valsts prezidenta ievēlēšanu, koalīcija bija vienota, izvirzot Mārtiņa Kazāka kandidatūru. Tāpat ļoti pozitīvi, ka par M. Kazāku balsoja arī lielākā daļa Saeimas opozīcijas.

“Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts: “Priecājos, ka par Latvijas Banka prezidentu tiek iecelts tieši Mārtiņš Kazāks, godīgā, atklātā, publiskā konkurencē iegūstot Saeimas atbalstu.

Bija publiska vairāku cienījamu, kvalificētu kandidātu iztaujāšana, tika publiskots un iztirzāts viņu redzējums par Latvijas bankas un Latvijas ekonomikas, un finanšu nozares nākotni. Uzvarēja, manuprāt, cienīgākais.

Es balsoju par Mārtiņu Kazāku, jo uzskatu, ka viņa izcilā makroekonomista izglītība un darba pieredze, spēja visaugstākajā līmenī, arī ECB padomē Frankfurtē, formulēt un pārstāvēt Latvijas intereses, cilvēcīgais un koleģiālais vadības stils, jau panāktās pārmaiņas gada laikā kā Latvijas bankas padomes loceklim, orientācija uz moderniem, digitāliem risinājumiem viņu padaru par īpaši piemērotu Latvijas Bankas prezidenta amatam.”

Pretkorupcijas speciāliste un “Attīstībai / Par!” Saeimas frakcijas deputāte Inese Voika uzsvēra, ka “ir svarīgi, lai vēlētāji zinātu, ka atšķirībā no iepriekšējiem laikiem, mēs nemeklējām lielāko kretīnu.

Mēs meklējām kandidātu, kura redzējums par Latvijas Banku padarītu to par stipru institūciju, kas spēj virzīt Latvijas tautsaimniecību uz visiem tik vajadzīgo attīstību, kandidātu, kura izglītība un dzīves gājums palīdzētu to nodrošināt.”

Ceram un sagaidām, ka Latvijas Banka Mārtiņa Kazāka vadībā sasniegs augstu labas reputācijas un sabiedrības uzticēšanās latiņu. Esam spēruši soli ceļā uz Latvijas nacionālo pārvaldes institūciju stiprināšanu.

Foto: Ernests Dinka, Saeima


Back to top