“Attīstībai / Par!” deputātu pirmais gads Saeimā – kas mainīsies Latvijas cilvēku dzīvēs? Aktualitātes, Fakti, Jaunumi
08.11.2019

“Attīstībai / Par!” deputātu pirmais gads Saeimā – kas mainīsies Latvijas cilvēku dzīvēs?

Lai Latvijas iedzīvotāji var dzīvot brīvi un ar labu sajūtu par kārtību valstī, “Attīstībai / Par!” Saeimā ir virzījuši gan sociāli liberālās idejas, gan pretkorupcijas un labas pārvaldības lietas, gan uzlabojumus izglītībā, vides aizsardzībā un citās jomās.

– Mēs esam esam mazinājuši diskrimināciju veselības aprūpē, novēršot netaisnīgo veselības aprūpes grozu ieviešanu – veselības aprūpe joprojām pienākas visiem Latvijas iedzīvotājiem. Mums vēl jānovērš netaisnīga attiecībā uz nodokļu nomaksu, lai visi, kam pienākas, no saviem ienākumiem maksātu nodokļu daļu par veselības aprūpi. 

– Mēs esam izstrādājuši un virzām administratīvi teritoriālo reformu, lai cilvēkiem novados būtu labākas iespējas saņemt darbu, veselības aprūpi, sociālo aizsradzību un izglītību

–  Mēs strādājam pie kvalitatīvu sabiedrisko mediju nostiprināšanas, lai cilvēkiem būtu pieejama objektīva informācija viltus ziņu laikmetā

– Mēs ieviešam labu pārvaldību un e-pārvaldi, lai cilvēkiem valsts iestādē vairs nav jātērē laiks, gādājot dokumentus, kas jau glabājas citas valsts iestādes datubāzē.

– Mēs ierobežojām pašvaldību uzņēmumu iespējas kropļot brīvu un taisnīgu konkurenci, kas nozīmē, ka tagad tie nevarēs sliktākus pakalpojumus pārdot par dārgāku cenu iedzīvotājiem un piešķīrām Konkurences padomei tiesības sodīt valsts un pašvaldību uzņēmumus par šo noteikumu pārkāpšanu, uzliekot naudas sodu

– Mēs virzījām Dzīvesbiedru likumprojektu, lai visiem cilvēkiem nodrošinātu tiesības uz ģimeni

– Mēs sniedzām nepārprotamu atbalstu sabiedriskā labuma organizācijām, atjaunojot iespēju ziedot tām līdzekļus ar pienācīgiem nodokļu atvieglojumiem, lai Latvijas iedzīvotāji var turpināt attīstīt lieliskas idejas – piemēram, “Iespējamo misiju”

– Mēs rosinājām samazināt saldo dzērienu patēriņu, ceļot akcīzes nodokli, un nepadarīt sabiedrības veselību par tirgojamu preci

– Īpaši lepojamies ar pārmaiņām, kas jau ir panāktas – no nākamā gada Latvijā vairs netaps jauni Latvijas Republikas nepilsoņi, veidojot saliedētāku sabiedrību

– 2022. gadā tiks ieviesta taras depozīta sistēma, lai Latvijas cilvēki dzīvotu zaļākā un pret vidi atbildīgākā Latvijā

– Mēs panācām, ka cilvēkiem, kas darbojas biedrībās un nodibinājumos, ir pieejams lielāks finansiālais atbalsts programmā “NVO fonds”.

– Mēs rosinājām un panācām izmaiņas Sabiedrības integrācijas fonda darbībā, lai iestāde kļūtu draudzīgāka cilvēkiem, kas raksta un realizē projektus.

Nevienlīdzība Latvijā joprojām ir liela

2020. gada budžetā ir paredzēts ienākumu pieaugums daudzās nozarēs – pensionāriem, ārstiem un medmāsām, skolotājiem, sabiedrisko mediju darbiniekiem, vides inspektoriem un karavīriem, bet šos labumus neizjutīs visi Latvijas iedzīvotāji un nevienlīdzība ir  liela – tā jāturpina apkarot visiem spēkiem.

“2020. gada budžetu izveidojām tik balansētu, cik bija iespējams, bet nevienlīdzība Latvijā ir liela – bērns pierobežā un bērns Rīgā šobrīd saņem ļoti atšķirīgas kvalitātes izglītību. Veselības aprūpe bez garām rindām un lieliem līdzmaksājumiem ir nepieejama lielai daļai Latvijas cilvēku. Laba dzīve sākas ar drošu sajūtu par savu nākotni, un lielai daļai Latvijas cilvēku tās nav,” teica Pavļuts.

“Laba dzīve nav iespējama bez cilvēka cienīga atalgojuma ārstiem, māsām, skolotājiem, audzinātājiem, policistiem un laba dzīve nav iespējama, ja mēs pretosimies lielām un svarīgām reformām veselības aprūpē, pašvaldību sistēmā, izglītībā, kas ļaus ietaupīt līdzekļus, lai tos veltītu jomām, kur tie kritiski trūkst.”

Naudas nekad visam nepietiek, tāpēc svarīgākais ir panākt, ka naudas pietiek pašam būtiskākajam. 2020. gadam ir jābūt nozīmīgu pārmaiņu gadam, lai uzlabojumus var just ikviens iedzīvotājs.


Back to top